Президент Назарбаєв пропонує розробити наднаціональну розрахунково-платіжну одиницю нового класу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Назарбаєв пропонує розробити наднаціональну розрахунково-платіжну одиницю нового класу

Валюта
450
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у своїй новій авторській роботі "П'ятий шлях" назвав нинішню світову валютно-фінансову систему не тільки збитковою, але й тоталітарною.
Такий порядок емісії та обігу світових валют не відповідає ніяким критеріям законності, демократичності, конкурентності, ефективності, контролю з боку користувачів валют і так далі, - пише Назарбаєв у статті, підготовленій спеціально для агентства "Інтерфакс" і газети" Вести".
"Всі валюти світу належать до давно застарілого класу інструментів ілюзорної оцінки вартості. Жодна з резервних валют сьогодні не може реально оцінювати, вимірювати, обмінювати, переносити справжню вартість товарів і послуг", - відзначає президент Казахстану.
"Виходить, що у віковій боротьбі за політичну демократію людство прогледіло факт створення світової тоталітарної валютно-фінансової системи, абсолютно позбавленої мінімальних ознак демократії, - пише Назарбаєв. - Це і є найбільш неймовірний і драматичний парадокс світового прогресу та головний суворий урок глобальної кризи. І поки країни і народи світу не створять нову, істинно демократичну світову валютно-фінансову систему, цей парадокс постійно буде вести нас зі шляху прогресу".
Щоб вийти із глобальної кризи, світовому співтовариству "треба радикально оздоровити та оновити" валютно-фінансове ядро соціально-політичного укладу, впевнений президент Казахстану. "Тобто, відкрити його для радикальних і глибинних інновацій в інтересах усього людства. Іншого шляху виходу просто нема", - переконаний він.
На думку автора, "негативні прояви будуть тільки наростати доти, поки ми не усунемо головну причину глобальної кризи, її корінь" - недосконалість світової валютно-фінансової архітектури, що породили глобальну фінансово-економічну кризу.
Проаналізувавши п'ять варіантів виходу із цієї кризи: "Пасивне очікування дна", "Валютні свопи", "Ремікс ідеї долара", "Наднаціональний емітент" і "Валюти нового класу" - Назарбаєв стверджує, що саме останній, п'ятий шлях, дасть світовому співтовариству можливість із мінімумом втрат, швидко не тільки подолати нинішню кризу, але й закласти основу нового світового ефективного фінансово-економічного порядку.
"Цей шлях, - пояснює Назарбаєв, - полягає в об'єднанні зусиль групи близьких країн з розробки та введення в обіг наднаціональної розрахунково-платіжної одиниці (а потім і валюти) принципово нового класу".
"Радикальна новизна цього шляху полягає у свідомому і цілеспрямованому переході від старих валютних одиниць ілюзорної оцінки вартості - до нових інструментів реальної оцінки справжньої цінності товарів і послуг", - відзначає президент Казахстану.
Він вважає, що прийняти п'ятий шлях світовому співтовариству можливо найдемократичнішим способом, виробленим людством за всю свою історію, - шляхом проведення в країнах всенародних референдумів.
Стаття президента Казахстану "П'ятий шлях" буде опублікована у вівторок на сайті www.interfax.ru і в газеті" Вести".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас