УТПК прогнозує понад 40%-ве зростання контрабанди сигарет внаслідок підвищення акцизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УТПК прогнозує понад 40%-ве зростання контрабанди сигарет внаслідок підвищення акцизу

335
Значне підвищення ставок акцизного збору приводить до зростання цін більш ніж у два рази на підакцизну продукцію і як наслідок приводить до зростання попиту на контрабандний алкоголь і сигарети.
Про це сказав президент Української торгово-промислової конфедерації (УТПК) Володимир Демчак під час "круглого столу" "Підвищення податкового тиску шляхом збільшення ставок акцизного збору на споживчі товари в умовах зниження купівельної спроможності населення" у понеділок у Києві.
"Якщо раніше ми говорили, що в нас обсяг тіньового ринку (тютюнової продукції – ІФ) не перевищує 1%, то сьогодні маємо більше 20%, а найближчим часом, якщо так оцінювати, - ще не менш ніж на 20%, тобто, у загальному буде мінімум 40%", - сказав В.Демчак.
За його словами, зростання цін у результаті збільшення акцизного збору не знизило купівлю даної продукції, але замінило споживання українських сигарет, зроблених легально на вітчизняних фабриках, на споживання масової контрабанди.
Особливе засилля контрабанди - у південних і східних областях України уздовж українсько-молдовського кордону. "Там величезна кількість молдовських сигарет вільно продається і оптом, і в роздріб, і це стало однією з найбільших бід прикордонних районів", - повідомив він.
З алкогольною продукцією, сказав В.Демчак, відбуваються ті ж процеси: в останні два місяці виробництво скоротилося на 70%. За його словами, це означає, що в цій галузі також відбувається заміщення легальне зробленої продукції нелегальною.
Президент УТПК припустив, що уряд не одержить бажане збільшення надходжень у бюджет від акцизних зборів внаслідок збільшення акцизних ставок, оскільки до певного часу їх підвищення забезпечує збільшення надходжень у бюджет, а з певного часу ці надії не виправдовуються і змінюються падінням.
За його словами, стрибкоподібне збільшення акцизних ставок, яке запропонував уряд, привело до негативних наслідків на ринку.
Як відзначив В.Демчак, УТПК завжди виступала за поетапне збільшення акцизних зборів. "Ми самі пропонували саме ті ставки, які можуть "проковтнути" споживач і економіка, і навіть були прийняті закони, що забезпечують поетапне збільшення акцизного збору", - сказав він.
Як сказала, у свою чергу, генеральний директор асоціації "Укртютюн" Валентина Хоменко, передбачене Кабміном підвищення ставок акцизного збору на тютюнову продукцію з 1 жовтня 2009 року вже є нереальним: виробники тютюнових виробів не встигнуть задекларувати роздрібні ціни відповідно до норм чинного законодавства - до 25 числа місяця, наступного за звітним місяцем.
Як повідомлялося, уряд України пропонує підвищити з 1 жовтня 2009 року адвалорну ставку акцизу на сигарети з 20% до 36%.
Україна з 1 травня поточного року підвищила ставки акцизу на пачку з 20 сигарет без фільтра з 0,5 грн до 1 грн, з фільтром – з 0,94 грн до 2 грн. Мінімальне податкове зобов'язання зі сплати акцизного збору на тютюнові вироби без фільтра було збільшено з 25 грн до 50 грн за 1000 сигарет, з фільтром – з 47 грн до 100 грн за 1000 сигарет. Збільшення специфічної ставки акцизу на сигари склало з 50 грн за 1 кг до 60 грн за 100 шт., сигарети без фільтра – з 15,6 грн до 35 грн за 1000 шт. і з фільтром – з 37,5 грн до 60 грн за 1000 шт. Одночасно підвищена адвалорна ставка на всі інші тютюнові вироби з 16% до 20% від обороту реалізації товару.
З 1 травня також передбачається індексація специфічних ставок акцизу і мінімальних податкових зобов'язань зі сплати акцизів на рівень інфляції, тоді як раніше вона застосовувалася лише у випадку річної інфляції понад 10%.
Крім того, Україна з 1 липня поточного року підвищила ставку акцизного збору на пиво на 93,5% - до 0,6 грн/літр.
Відповідно до прийнятого 31 березня 2009 року закону з 1 липня підвищені ставки акцизу на ігристі і газовані вина на 56% - до 2,5 грн/л, на етиловий спирт і лікеро-горілчані вироби на 58% - до 34 грн/л 100%-вого спирту, а на сидр і кілька інших напоїв – в 2,8 рази, до 34 грн/л 100%-го спирту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас