Центробанки G20 можуть підвищити ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки G20 можуть підвищити ставки

408
Підвищення світовими центробанками процентних ставок і збільшення вартості грошей буде одним з перших кроків, до яких вдадуться країни, як тільки ознаки одужання їхніх економік стануть явними і неухильними.
На думку аналітиків, опитуваних Bloomberg, якщо в третьому кварталі економіка США знову покаже зростання, ФРС отримає сильну спокусу переглянути свої ставки у бік підвищення. Сьогодні навіть називається конкретна дата - 10 січня наступного року, - коли на черговому засіданні ФРС таке рішення можуть ухвалити. Виходячи з дефіциту прихильників цієї ідеї та кількості протестуючих проти кінця антикризових планів, не виключено, що на саміті G20 президента США Барака Обаму переконають, що поспіх в цій справі небезпечний.
"Підвищення процентної ставки необхідне для запобігання зростанню інфляції та зниженню ліквідності в системі. Але зараз базова інфляція в США перебуває на нульовому рівні, хоча інфляційні тиски і посилилися в серпні", - повідомив Костянтин Литвин, стратег Astrum Investment Management.
За тими даними, що просочуються в пресу, поки можна сказати, що європейці візьмуть верх, і ФРС триматиме процентні ставки на нульовому рівні до останнього, аж доки інфляція не стане явною загрозою. А значить, на думку кількох економістів, - щонайменше, до весни 2010-го. "Враховуючи загальну стурбованість міжнародних фінансових організацій, і керівників найбільших країн, - говорить аналітик Dragon Capital Віталій Ваврищук, - рішення про підвищення процентних ставок в ключових економіках, у тому числі й у США, не буде швидким".
Але не виключено, що з підвищенням процентних ставок можуть і погодитися, як з компромісом, на який підуть уряди, щоб, і далі упроваджуючи свої плани стимулювання економіки, зменшити загрозу інфляції в своїх країнах. З компромісом, який вже прийнятий в Ізраїлі. 24 серпня ця країна перша в світі з початку кризи підняла ставку з 0,5% до 0,75.
"Це рішення стало вимушеним балансом між необхідністю зменшити інфляцію та потребою підтримати розпочате відновлення ізраїльської економіки", - пояснив глава ізраїльського центробанку Стенлі Фішер. І це рішення тим більше важливе, що думка Фішера, колишнього замдиректора-розпорядника МВФ, має вагу в міжнародному банківському світі. А зараз тим самим шляхом вирішив піти і Сеул. Центробанк Південної Кореї минулого тижня дав зрозуміти, що готовий підняти процентну ставку з нинішніх 2%, щоб зменшити надування бульбашки на своєму ринку нерухомості. Хоча і обіцяє, що повністю відмовлятися від стимулювання економіки не збирається і кінця "ери легких грошей" не буде. За словами керівництва центробанку Південної Кореї, до докризового рівня процентної ставки 5,25% він повернеться нескоро.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас