Кабмін поділить гроші сам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін поділить гроші сам

Казна та Політика
1275
15 вересня, як того вимагає Бюджетний кодекс, у парламенті був зареєстрований проект головного фінансового кошторису країни на 2010 р. Відповідно до цього документа Кабмін зможе не тільки самостійно встановлювати розміри фінансування видаткових статей, але і визначати обсяги запозичень.
Щоб забезпечити "народну підтримку" бюджетного законопроекту, команда Юлії Тимошенко заклала в нього низку подачок для регіонів, потенційного електорату і політичних союзників. Причому навіть відмова парламенту голосувати за плоди творчості урядових фінансистів не зможе перешкодити прем'єрові реалізувати свої бюджетні плани.
Мазунчики Тимошенко
Проект бюджету на майбутній рік не передбачає відчутного підвищення соціальних стандартів. "Ми забезпечуємо їх на рівні поточного року, передбачаючи збільшення на розмір прогнозованої інфляції", - пояснив в. о. міністра фінансів Ігор Уманський.
За рік прожитковий мінімум зросте на 61 грн. (з 626 грн. на кінець 2009 р. до 687 грн. з 1 грудня 2010 р.), мінімальна заробітна плата - на 109 грн. (на кінець 2009 р. вона складе 669 грн., з 1 грудня майбутнього року збільшиться до 778 грн.). Навіть таке незначне підвищення обійдеться держскарбниці в 22 млрд грн. Вперше в держбюджеті-2010 закладені мінімальні розміри погодинної заробітної плати: з 1 січня за кожну відпрацьовану годину роботодавець повинен буде заплатити своїм працівникам 4,08 грн. (за рік його вартість виросте до 4,66 грн.).
Ця новація відображає вимоги нещодавно прийнятого закону про погодинну оплату праці і, як пояснив заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук, покликана захистити права громадян, для яких установлений неповний робочий тиждень або скорочений робочий день. Але навряд чи така обов’язкова вимога змусить роботодавців змінити свої фінансові взаємини з персоналом: якщо зарплати, які отримують наймані робітники не будуть вписуватися в зазначені рамки, їх просто звільнять, у найкращому разі - переведуть на зарплати в "конвертах".
Очевидною показухою виглядають й інші бюджетні норми, що обумовлюють підвищення виплат для окремих категорій громадян. Відповідно до документа в 2010 р. викладачам шкіл, ПТУ і коледжів буде виплачуватися 15-відсоткова надбавка до окладу (усього на це витратять 2,1 млрд грн.), для лікарів та іншого медперсоналу збільшення до платні складе від 10 до 30% (2,7 млрд грн.); бібліотекарі та фахівці сільських клубів зможуть отримати одноразову виплату в розмірі одного окладу на оздоровлення і ще одного - на вирішення соціально-побутових питань (393,6 млн грн.).
Однак реалізація всіх цих соціальних ініціатив може бути одразу згорнута за рішенням уряду. Ст. 73 бюджетного законопроекту наділяє Кабмін правом установлювати в абсолютних сумах розміри соціальних виплат, що залежать від мінімальної зарплати. Іншими словами, якщо доходи скарбниці не дозволять обдарувати всіх зарплатними надбавками, про них просто забудуть.
У деяких випадках загравання перед електоратом взагалі суперечать здоровому глузду. У першу чергу це стосується передбаченої урядом широкомасштабної підтримки вугільної галузі.
По-перше, безпосередньо з бюджету на шахти піде 12,6 млрд грн. По-друге, вугле- і торфодобувні підприємства на будівництво, модернізацію і капремонт шахтного облоаднання зможуть залучити під державні гарантії кредити на загальну суму 6,5 млрд грн. По-третє, ще 6,83 млрд піде на часткове покриття різниці між ринковою ціною вугілля і собівартістю його видобутку, здешевлення кредитів і фінансування інвестиційних проектів у галузі. По-четверте, Пенсійний фонд спише державним шахтам борги на 2,5 млрд грн.
Заборгованість, що погашається ж ними, з ПДВ і податку на прибуток (усього близько 1 млрд) буде повернута з держбюджету у вигляді компенсації на часткове покриття витрат за собівартістю вугілля і на погашення протремінованих боргів за спожиту електроенергію. В результаті, за оцінками економістів, на кожну гривню, зароблену галуззю в 2010 р., припаде дві гривні дотації.
Кому дістануться 27 млрд?
Як і цього року, у проекті кошторису на 2010 р. передбачається Стабілізаційний фонд, сума витрат якого складе 26,7 млрд грн., що майже на 7 млрд більше, ніж в 2009 р. Його мають намір наповнювати за рахунок приватизації (понад 10 млрд грн.) і позикових коштів (випуск ОВДП на суму понад 9,7 млрд грн.). Новинкою є перерахування в Стабфонд частини податку на прибуток і ПДВ (близько 6,8 млрд грн.).
Цікаві й нові умови виділення грошей зі стабілізаційної скарбнички. В 2010 р., як передбачає проект держбюджету, отримувач коштів повинен буде або повернути їх, або поділитися з державою корпоративними правами. Олександр Кириченко, головний науковий консультант Інституту законодавства Верховної Ради, припускає, що така схема - основа для нового витка перерозподілу власності.
"Не виключено, що компанія як стабілізаційне фінансування отримає ОВДП і вже потім змушена буде самостійно їх продавати. В обмін же держава знайде частину її корпоративних прав. Таким чином, у чиновницьких кабінетах будуть ділити приватні компанії", - припускає Кириченко. Насправді ж подібний сценарій розвитку подій малоймовірний, оскільки бюджетний законопроект не зобов'язує отримувачів коштів Стабфонду надавати гарантії, що забезпечують їх повернення.
У півтора рази (до 1 млрд грн.) зменшені витрати фонду на розвиток регіонів. До того ж, на відміну від бюджетного закону на поточний рік, проект фінансового кошторису на 2010 р. не зазначає конкретних міст і областей, які отримають бюджетне фінансування. І суми, і отримувачів визначить своїми постановами уряд. Тим цікавішими будуть ігри за отримання цих коштів. Незоране поле для корупції - 300 млн грн., передбачені на регіональні інвестиційні інноваційні програми, а також 600 млн на капітальні витрати бюджетних установ і 1 млрд - на фінансову підтримку промисловості.
Варто відзначити, що перелік витрат Стабфонду був складений очевидь не без допомоги лобістів. 400 млн грн. підуть на космічні програми для КБ "Південне" і заводу "Південмаш" (ще на 120 млн грн. космічні підприємства отримають податкових преференцій). На купівлю автомобілів для інвалідів пропонується виділити 95 млн грн., які успішно перекочують компанії "УкрАВТО" та її беззмінному почесному президентові бютівцю Таріелу Васадзе, оскільки для потреб інвалідів закуповуються автомобілі "Славута" виробництва ЗАЗ.
Окремий уклін зроблений убік комуністів, щоб залучити їх у спільники з бюджетного голосування. На будівництво доріг протипожежного призначення, оснащення пожежною технікою лісових господарств передбачається виділити 30 млн грн., які будуть освоюватися через Держкомітет лісового господарства. Нагадаємо, що поточного літа його очолив колишній депутат від КПУ Микола Тимошенко.
Але оскільки, як і цього року, джерела наповнення фонду досить сумнівні, на виконання всіх програм грошей може не вистачити. Відповідно, пріоритети, як і зараз, будуть установлювати на Грушевського.
Регіони отримають своє
Наймасштабніші перетурбації очікують міжбюджетні відносини. Нова редакція Бюджетного кодексу, що передбачала перерозподіл податкових надходжень між центром і регіонами, а також пряму верстку сільських і селищних бюджетів, ветована Президентом. Однак це не перешкодило Юлії Тимошенко використати його норми при підготовці фінансового кошторису 2010 р. Затравленням до втіхи регіональних еліт стануть 700 млн грн. на збільшення штатів місцевих рад у селах, селищах і містах районного значення і 1,6 млрд - на збільшення витрат на комунальні послуги. Крім того, всі касові розриви, що утворилися через неточність підрахунків прибутків і витрат, будуть покриті з ресурсів Стабфонду. У випадку недонадходжень податків у місцеву скарбницю Кабмін обіцяє надавати середньочасні позики.
За оцінками Мінфіну, у проекті бюджету на 2010 р. фінансовий ресурс регіонів збільшений на 12,2 млрд грн. Вперше в місцевих бюджетах будуть залишатися надходження від збору за спеціальне водокористування (плюс 705,3 млн грн.), плати за ліцензії та сертифікати (351,6 млн), у тому числі і на виробництво, експорт-імпорт і торгівлю спиртами, алкоголем і тютюном, а також адмінштрафи, концесійні платежі на об'єкти комунальної власності.
Також у доходи місцевій владі потрібно записати надходження від збору за забруднення навколишнього середовища (843 млн грн., дотепер залишалося 70% цього платежу) і 50% - за надракористування (433,1 млн, раніше 100% перераховувалося в держскарбницю). У повному обсязі на місцях буде залишатися плата за землю (до 2 млрд грн.) і транспортний збір (514,7 млн), а також 10% від податку на прибуток (плюс 1,6 млрд).
Однак разом з додатковим фінансовим ресурсом місцева влада отримує і додаткові обов'язки. Села, селища і міста будуть утримувати за рахунок власних коштів дошкільні установи і пожежну охорону. Райони і міста обласного значення - ще й амбулаторно-поліклінічну допомогу, центри соціальної реабілітації і зоопарки. Обласні бюджети візьмуть на себе виплати чорнобильських компенсацій, транспортні відшкодування інвалідам, оплату похорону учасників бойових дій і деякі інші соцвидатки. В цілому субвенція на реалізацію держпрограм соціального захисту населення складе понад 25,7 млрд грн.
Помпезно презентувавши бюджетний законопроект, Юлія Тимошенко не сподівається на його підтримку парламентом і Президентом. А тому вже встигла повідомити: якщо фінансовий кошторис 2010 р. прийнятий не буде, Кабмін профінансує витрати в передбачених цим документом обсягах власними постановами. І це не порожні обіцянки. У бюджеті-2009 уряд далекоглядно проштовхнув норми, що дозволяють ділити державні фінанси в ручному режимі.
Олексій Набожняк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас