Черкаський "Азот" відкликав позов про законність приватизації ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черкаський "Азот" відкликав позов про законність приватизації ОПЗ

Фондовий ринок
411
ВАТ "Азот" (Черкаси) відкликало з суду позов, в якому заперечувалася законність проведення конкурсу з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), повідомив мажоритарний акціонер підприємства Олександр Ярославський.
"Сьогодні черкаський "Азот" відкликав свій позов", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.
"Я зацікавлений в участі в приватизації ОПЗ - але як у бізнесі, а не як у політиці", - підкреслив Ярославський.
Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва визначенням від 17 вересня тимчасово припинив продаж ОПЗ як забезпечувальний захід за позовом ВАТ "Азот", поданим того ж дня. Відповідачами за цим позовом виступали Кабінет міністрів і Фонд держмайна (ФДМ) України.
Крім того, того ж дня президент України Віктор Ющенко своїм указом припинив рішення уряду про приватизацію в 2009 році ОПЗ, а днем пізніше стало відомо про припинення Окружним адміністративним судом Києва приватизації за позовом екс-глави ФДМ Валентини Семенюк-Самсоненко.
В той же час прем'єр Юлія Тимошенко, Мін'юст і Фонд держмайна заявили про продовження приватизації цього підприємства й намір провести конкурс у встановлені терміни - 29 вересня.
Ярославський відзначив, що виставлений на приватизацію завод становить великий інтерес.
"В ідеалі я б бачив, щоб цей завод придбав потужний консорціум українських хімічних підприємств: Концерн "Стірол", Північнодонецький "Азот", Черкаський "Азот", "Рівнеазот" і "Дніпразот". Але його поки немає", - сказав бізнесмен.
Говорячи про вірогідність участі в конкурсі (термін подачі заявок на який закінчується 21 вересня), Ярославський повідомив, що продовжує аналізувати таку можливість.
Він підкреслив, що це відкритий і прозорий конкурс. "Я вважаю, що бізнес є бізнес. Я не можу сказати, що мій долар кращий або красивіший, ніж, наприклад, шведський. Питання в кількості", - сказав бізнесмен.
Конкурс з продажу ОПЗ Фонд держмайна оголосив 15 липня цього року. Стартова ціна - 4 млрд грн. Конкурс повинен відбутися через 75 днів.
Крім виробництва хімічної продукції, ОПЗ, розташований на березі Чорного моря і в кінці аміакопроводу, що йде з Росії, займає монопольне положення на ринку послуг з його перевалки. Близько 90% виробленої заводом продукції експортується.
Чистий збиток ОПЗ в січні-червні 2009 року склав 38,26 млн грн., тоді як аналогічний період 2008 року компанія завершила з чистим прибутком 348,89 млн грн. Його чистий прибуток зменшився на 43% - до 945,06 млн грн.
Відомий український бізнесмен, співвласник "Дніпразоту" Ігор Коломойський в кінці серпня повідомив в інтерв'ю "Українській правді", що шукає партнерів для спільної участі в конкурсі з продажу ОПЗ і вже досяг відповідної домовленості з Ярославським.
В новому коментарі для "Української правди" 18 вересня Коломойський висловив думку, що участь у приватизації ОПЗ підконтрольних іншим державам компаній - норвезької Yara International, Libyan Investment Authority (LIA) і російської "Сібур" - є незаконною.
Він стверджує, що створений Yara і LIA з польською Kulczyk Holding S.A. консорціум є прикриттям участі держкомпаній в приватизації. За словами Коломойського, цей консорціум упродовж трьох тижнів вів з ним переговори і "валяв Ваньку про якесь розуміння, про створення єдиного консорціуму", а в результаті подав заявку окремо.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас