Економіці вказали межі зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіці вказали межі зростання

Казна та Політика
739
Міністерство економіки розрахувало, що за наступні три роки Україна зможе компенсувати спад ВВП на рівні 10-12%, що очікується за підсумками 2009 - і до 2012 року країна вийде на докризові показники розвитку. Економісти відзначають, що швидке відновлення можливе лише у випадку різкого підйому світових цін на сталь або проведення податкової реформи. Однак зараз експерти цього не очікують.
Українська економіка зуміє відновити докризові обсяги ВВП уже до кінця 2012 року, повідомив агентству Reuters міністр економіки Богдан Данилишин. Він відзначив, що спад ВВП за підсумками поточного року складе 10-12%. "Позитивні тенденції в економіці вже почалися, і до кінця 2009 року вони підсиляться. Очікується, що за підсумками I півріччя 2010 року ми вже будемо мати позитивний результат", - сказав міністр, однак не уточнив прогноз на I півріччя 2010 року, але назвав реалістичним очікування в 2010 році зростання ВВП на 3,7%.
Прогноз спаду ВВП у нинішньому році на 10-12% дещо оптимістичний, відзначають експерти. В I кварталі економіка країни скоротилася на 20,3%, в II кварталі - на 18%. "Дійсно, у зв'язку з тим, що різкий спад економіки почався в III кварталі 2008 року, база порівняння дозволить очікувати різкого скорочення темпів спаду ВВП. Але ми вважаємо, що темпи спаду будуть трохи більшими - у межах 13-14%", - сказав аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников. У свою чергу, у Світовому банку (СБ) очікують за підсумками року спад ВВП України на рівні 15%, у МВФ - на 14%.
Враховуючи обидва негативні сценарії Мінекономіки на 2009 рік і оптимістичний прогноз зростання економіки в 2010 році, для відновлення реального ВВП на докризовому рівні в 2011-2012 роках сумарний приріст повинен скласти 7-9%. Для порівняння: СБ в 2010-2011 роках очікує зростання ВВП усього на 1-3,5%, побоюючись затягування відновлення економіки. Напередодні чергового перегляду прогнозів голова представництва СБ в Україні, Білорусі і Молдові Мартін Райзер заявив, що зростання ВВП в 2010 році не перевищить 1,5%.
За оцінками експертів, прогноз Богдана Данилишина можливий лише у випадку швидкого відновлення світового попиту на сталь. "Очікування, що економіка України вийде на докризовий рівень в 2012 році, у нас перебувають в оптимістичному прогнозі розвитку подій. Це можливо лише у випадку дуже швидкого відновлення докризової кон'юнктури попиту на сталь. Але ми вважаємо більш імовірним, що на докризовий рівень ми вийдемо лише в 2014 році", - сказав пан Сальников. "Усі очікування зводяться до того, що найближчі три роки ми будемо мати дуже повільне відновлення економіки, - вважає директор економічних програм центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. - Прискорити зростання можна лише за рахунок податкової реформи, а її проведення не можливе без відмови від соціального популізму".
Разом з тим пан Юрчишин відзначив, що під кінець року прогнози Мінекономіки стануть більш реалістичними: "Якщо на початку року в уряді говорили, що на докризовий рівень ми вийдемо вже в 2010 році, то нові прогнози можна назвати більш тверезим поглядом".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас