Президентським виборам призначили ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президентським виборам призначили ціну

Казна та Політика
713
Центрвиборчком зменшив витрати на підготовку і проведення виборів до 1,27 млрд грн. Таким чином, обрання нового президента обійдеться кожному українцеві в 36 гривень.
Минулого тижня Центральна виборча комісія прийняла рішення скоротити бюджет виборів президента на півмільярда (з 1,74 до 1,27 млрд. грн.). Про це "Делу" повідомила заступник глави Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна.
Рішення скоротити витрати викликано прийняттям нового закону про вибори президента, який стиснув термін виборчої кампанії до трьох місяців. Як пояснив представник Центрвиборчкому, скорочення виборчих перегонів на один місяць суттєво заощадить кошти, оскільки близько 80% витрат на вибори припадають на виплату заробітної плати співробітникам виборчих комісій. Варто зазначити, що до проведення засідання ЦВКа щодо бюджету (16 вересня) Центрвиборчком планував скоротити витрати до 1,17 млрд. грн. Однак після обговорення цифру збільшили до 1,27 млрд. грн.
У бюджеті на 2009 рік на президентські вибори передбачено тільки 712 млн. грн. У ЦВКа із цього приводу не переживають і впевнені, що у фінансуванні зацікавлені всі політичні сили, тому парламент разом з Кабінетом Міністрів ухвалять рішення щодо виділенні додаткових коштів. "Якщо проект Держбюджету-2010 не буде прийнятий, ми попросимо парламент прийняти окремий закон, де буде закладено належне фінансування діяльності ЦВКа", - заявив у п'ятницю заступник глави Центральної виборчої комісії Андрій Магера.
Разом із затвердженням бюджету минулого тижня Центрвиборчком отримав уточнені персональні дані Реєстру виборців, згідно з яким кількість громадян України, що мають право голосу, склала 36,582 млн. людей. З них 390 тис. у цей момент перебувають за кордоном.
Нагадаємо, що на дострокових виборах 2007 року кількість українських виборців була на півмільйона быльшою - 37,185 млн. осіб. Як повідомили в ЦВКа, оновлені дані Реєстру будуть передані політичним силам. Чотири парламентські фракції - Партія регіонів, БЮТ, Блок Литвина і комуністи - минулого тижня звернулися в комісію із проханням надати копії бази даних.
Економія на урнах
Використовуючи отримані ЦВКа свіжі дані по кількості виборців, а також заплановану суму витрат на президентські вибори, можна підрахувати, що обрання нового президента в 2010 році обійдеться кожному українцеві приблизно в 36 грн. На виборах 2007 року ця сума становила приблизно 10 грн. на одного виборця. Зростання витрат може пояснюватися збільшенням зарплати членів виборчкомів.
Таке рішення влітку прийняв Кабмін. Разом з тим у ЦВКа знайшли і на чому заощадити - скриньки для голосування на президентських виборах будуть використовувати "старі", з колишніх виборів. За словами Усенко-Чорної, невелика кількість може бути зроблена лише для резерву.
Також вона повідомила, що, як і в колишні роки, закупівлю паперу для друку бюлетенів ЦВК буде здійснювати без проведення тендера. За її словами, постачальником паперу для друку бюлетенів, як і на попередніх виборах, швидше за все, виступить концерн Arjo Wiggins. Головний офіс цієї компанії, що поєднує 28 фабрик у світі, розташований у Франції.
Виборців перерозподілили
На своєму засіданні минулої п'ятниці Центрвиборчком також затвердив перелік з 225 територіальних виборчих округів у всіх областях України, Криму, Києві та Севастополі. Як відзначив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера, визначення округів проходило за новим принципом: виходячи з кількості виборців, а не виборчих дільниць, як було раніше. У результаті відбулися зміни кількості округів за більшістю областей.
Найбільша кількість округів створена в Донецькій (22 проти 17 в 2007 році), Дніпропетровській (17 проти 12 в 2007 році), Харківській (17 проти 11 в 2007 році), Луганській (12 проти 10 в 2007 році) і Львівській (12 проти 14 в 2007 році) областях.
Федір Орищук
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас