Проблемним банкам дали строк до жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемним банкам дали строк до жовтня

Валюта
9281
В інвесторів банків "Арма", "Дністер", БРР, "БІГ Енергія" і Трансбанка є 10 днів для того, щоб виконати взяті на себе зобов'язання та перерахувати в проблемні установи необхідні кошти. "У цих банках є інвестори, але поки вони не виконують узяті на себе зобов'язання", - повідомив "Делу" начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров.
Щоб дисциплінувати нових інвесторів проблемних банків, НБУ поставив умову: або до початку жовтня вони заводять обіцяні кошти, або НБУ почне процедуру ліквідації цих банків. "До 1 жовтня доля цих банків буде вирішена. Або інвестори дійсно виконують умови і працюють, або банки будуть передані на ліквідацію", - категоричний Юрій Петров.
Шанси на те, щоб вкластися у встановлені Нацбанком дедлайни, у згаданих проблемних фінустанов різні. Приміром, потенційні інвестори банку "Арма" - групи компаній "Петрус" і "Гама" - зобов'язалися вкласти в цей банк 90 млн. грн., але поки не виконали обіцяного. "План фінансового оздоровлення банку "Арма" поки дуже погано виконується", - констатує начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров. У банку "Дністер" три тижні тому змінився тимчасовий адміністратор. Поки що він оцінює ситуацію в банку. "У нього є два тижні, щоб зробити попередню оцінку, і місяць для остаточної", - говорить Юрій Петров.
Тимчасовий адміністратор Банку регіонального розвитку Андрій Яцура заперечує факт порушення графіка заведення грошей його інвесторами. "У програмі прописано, що інвестор повинен завести 85,3 млн. грн. до 1 жовтня, так що час ще є", - говорить він. Більше того, за словами Андрія Яцури, ще одне, більше "уливання" у банк інвестори запланували на грудень.
Разом з тим новий інвестор Трансбанку - мале колективне підприємство "Цілитель" - уже почав заводити гроші, щоправда, менше від запланованих обсягів. "У Трансбанк гроші, згідно із планом фінансового оздоровлення, зайшли 16 вересня, ми трохи заспокоїлися, але зайшла тільки третя частина того, що обіцяли. Інвестори попросили ще два-три дні відстрочки", - розповідає Юрій Петров.
Докапіталізувати банк "БІГ Енергія" мали намір його основні акціонери - брати Суркіси, які контролювали 61% акцій фінустанови. Як повідомив наприкінці липня в інтерв'ю "Делу" Володимир Клименко (№124 від 29.07.09 р.), який на той час був тимчасовим адміністратором банку, для відновлення платоспроможності "БІГ Енергії" необхідно 400-500 млн. грн. У самому банку відмовилися коментувати ситуацію. Рішення по банку, за інформацією "Дела", буде прийнято 25 вересня - на цю дату призначений розгляд питання "БІГ Енергії" у Нацбанку.
У банках "Володимирський" і "Національний кредит" інвестори більш дисципліновані. Так, новий інвестор банку "Національний кредит" Андрій Оністрат уже викупив на 28 млн. грн. акції додемісії банку, ще на 2 млн. грн. придбав акції Павло Матвієнко, який і раніше був власником фінустанови. "Володимирський" також одержав порцію фінансових уливань - минулого тижня діючий акціонер банку Павло Борулько перерахував на його рахунки 30 млн. грн.
У підвішеному стані перебувають два "новачки" серед проблемних банків - Інпромбанк і "Українська фінансова група" ("УФГ"). Тимчасові адміністратори цих фінустанов поки вивчають серйозність їх проблем. "Скільки потрібно банку для видужання, я поки сказати не можу, зараз саме вивчаю ситуацію", - говорить тимчасовий адміністратор Інпромбанку Олексій Угрімов. За попередніми оцінками тимчасового адміністратора "УФГ" Вікторії Фатєєвої, банку необхідно для оздоровлення близько 70 млн. грн. Інвестори на ці банки поки не знайшлися.
А от банк "Столиця", куди тимчасова адміністрація ввійшла 20 липня, уже знайшов інвестора. "В "Столиці" інвестор підписав програму фінансового оздоровлення, і уже є перші кроки з внесення грошей", - розповідає Юрій Петров. За його словами, цікавляться інвестори і Західінкомбанком. "Уже проходив попередній розгляд програми фінансового оздоровлення банку, а у вівторок буде зустріч із інвестором", - додає чиновник.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас