ДКЦПФР планує посилити умови розрахунку біржового курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР планує посилити умови розрахунку біржового курсу

Фондовий ринок
210
Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) розглядає можливість розрахунку біржового курсу тільки на базі угод, укладених на біржі з розрахунками в T+0 (в день угоди), тоді як сьогодні під час його розрахунку враховуються всі угоди з розрахунками від T+0 до T+3.
"В минулому році Держкомісія обмежила угоди для розрахунку біржового курсу умовою T+3, що дало дуже позитивні результати. Тепер обговорюємо питання T+0 для біржового курсу, що може зробити ефект максимальним", - сказав член ДКЦПФР Микола Бурмака на 12-му Міжнародному форумі учасників фондового ринку під егідою ПФТС в Алушті в п'ятницю.
За його словами, за період з лютого по листопад 2008 року було анульовано 2,8% укладених біржових угод, при цьому 65,5% з них - в день укладення оборудки. "Що це, як не маніпулювання?" - відзначив Бурмака.
Він додав, що після введення норми T+3 за період з січня по червень 2009 року було анульовано тільки 0,63% укладених біржових угод, при цьому лише 1,6% - в день укладення угоди.
В той же час представники фондових бірж підкреслили, що посилення умов розрахунку біржового курсу призведе до скорочення числа паперів, по яких його можна буде розрахувати, приблизно до 50.
Глава правління депозитарію МФС Микола Швецов додав, що відмова від обліку операцій на умовах T+3 виключить з розрахунку біржового курсу угоди нерезидентів, які поки не готові працювати на умовах T+0.
Бурмака повідомив агентству, що скорочення числа паперів для розрахунку біржового курсу до 50 не засмучує Держкомісію, оскільки її головним завданням є виключити випадки маніпулювання ринком, які ставлять у безвихідь інститути сумісного інвестування при розрахунку їх чистих активів.
За його словами, по решті паперів існують інші способи розрахунку вартості. "Проте біржовий курс має бути біржовим курсом", - підкреслив член ДКЦПФР.
Згідно з даними Держкомісії, якщо за січень-серпень 2008 року всього 12.4% біржових угод здійснювалося на умовах від T+0 до T+3, то в січні-серпні цього року їх частка досягла 82%, хоча загальне число угод за цей час виросло з 10,13 тис. до 56,3 тис.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас