Чорнобильська зона як спосіб добування грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорнобильська зона як спосіб добування грошей

Кримінал
1531
В Україні припинена спроба вивезення із Чорнобильської зони для перепродажу 25 тонн радіоактивного металу. Територія, що прилягає до АЕС, уже давно є місцем для ведення бізнесу.
Прокуратура Київської області встановила, що до вивезення в ніч із 10 на 11 вересня металоконструкцій із Чорнобильської зони причетні працівники батальйону з охорони так званої зони відчуження головного управління міліції Київської області та командування підрозділу, що чергували на КПП "Поліське".
Затримання здійснили бійці Служби безпеки України, які зупинили вантажівку МАЗ із металобрухтом і запчастинами від бронетранспортерів. За даними обласної санепідемстанції, радіаційне випромінювання вантажу перевищувало припустимий рівень в 13 разів.
Діри в парканах
Глава міліції Київської області Віталій Яловенко визнав провину співробітників МВС. Одночасно він відзначив, що "із проханням дозволити виїзд із зони машини з будматеріалами до командира батальйону по телефону звернувся начальник відділу Служби безпеки зони Чорнобильської АЕС. Комбат подзвонив командирові роти, а той дав вказівку співробітникам КПП пропустити вантажівку. Машину затримали, коли вона вже проїхала шлагбаум". Служба безпеки спростувала це твердження, але вже 16 вересня були звільнені двоє керівників головного управління СБУ Київської області.
Ще два роки тому заступник генпрокурора України Тетяна Корнякова визнала, що підприємство, яке знаходиться в 30-кілометровій зоні Чорнобильської АЕС, організувало там незаконне рибальство. У цій же зоні проводяться самовільні вирубки лісу для будматеріалів.
Корнякова заявила, що відсутність місцями дротового огородження небезпечної території сприяє безперешкодному проникненню громадян у зону відчуження, де знаходиться значна кількість забрудненої радіацією військової і цивільної техніки. У результаті огляду з'ясовується, що в техніки відсутні двигуни, різні пристрої і агрегати, хоча вся місцевість постійно охороняється міліцією.
Небезпека поруч
На київських стихійних ринках, за даними фахівців, дотепер можна вільно купити прилади з радіоактивними елементами і "брудні" армійські дозиметри, що використовувалися при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Один з ліквідаторів, колишній співробітник оперативної групи Інституту ядерних досліджень Анатолій Демський повідомив, що в селищі Поліське, де, за його словами, випала така ж кількість радіоактивних опадів, як і у Чорнобилі, повністю розібрана цегельна школа. У цій цеглі, за даними експерта, містяться трансуранові елементи, випромінювання яких не фіксують ручні дозиметри.
Чорнобильська зона усе ще небезпечна, стверджують екологи. Учені попереджають, що при вдиханні повітря поблизу ЧАЕС у легені можуть потрапити часточки радіоактивного пилу, які згодом викликають рак.
Проте, міністр із питань надзвичайних ситуацій України Володимир Шандра виступає за те, щоб "зона була максимально відкритою". Він пообіцяв, що МНС подбає про здоров'я відвідувачів і висловився за прокладення маршрутів з "мінімальним радіоактивним забрудненням".
Туризм, який шокує
Деякі українські турфірми і мешканці зони відчуження, які живуть там незважаючи на загрозу для життя, не приховують бажання поставити "радіоактивний" туризм на потік. Уже в перші роки після аварії, на відстані 50 кілометрів від ЧАЕС був зведений готельний комплекс із трьох корпусів, а пізніше МНС побудувало міні-готель на 18 номерів.
За відгуками українських та іноземних туристів, що вже відвідали заборонену зону, сервіс в готелі заслуговує на похвалу. Ніч у готелі коштує близько 15 доларів, стільки ж - триразове харчування. Місцеві автовласники здають свої машини в оренду за 10 доларів за годину.
Після відвідання Чорнобильської зони влітку цього року міністр навколишнього середовища, охорони природи і безпеки ядерних реакторів Німеччини Зігмар Габріель, за його власним зізнанням, був шокований тим, що там живуть люди.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас