Що відбувається у відкритих інвестфондах? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається у відкритих інвестфондах?

882
Через відтік пайовиків цього року були змушені ліквідуватися вже три відкриті інвестиційні фонди. "Деньги" з’ясовували, чим "дихають" відкриті ПІФи зараз і які з них мають найбільші ризики для інвесторів.
Наприкінці 2008-го - початку 2009 року майже всі відкриті інвестфонди були в жалюгідному становищі. Деякі з них навіть припиняли на деякий час розрахунки з інвесторами, що викликало тоді чималий резонанс. Тільки за вересень-грудень 2008 року чисті активи відкритих фондів скоротилися на 60%, а вартість сертифікатів за весь минулий рік у деяких знизилася на 50-55%. І хоча до осені 2009 року ситуація дещо вирівнялася, все-таки більшість відкритих ПІФів так і не можуть вийти в стабільний "плюс".
"Незважаючи на значне зростання ринку українських акцій з початку 2009 року, вартість чистих активів (ВЧА) публічних пайових інвестфондів знизилася на 7,87%, при цьому ВЧА відкритих фондів знизилася на 27%" (усе на кінець літа 2009 року. - Ред.), - ремствує керівник продажів і маркетингу КУА "Райффайзен Банку Аваль" Владислав Шломенко.
Усьому провиною небажання громадян, що одержали негативний досвід інвестування, знову сідати у фондову "карусель", а також вибір ними долара або євро як валюти заощаджень, замість помітно здешевленої гривні.
І все-таки, незважаючи на кризу, деякі ПІФи спромоглися показати і 27% ("ТАСК Ресурс"), і навіть 55% ("СЕМ Ажіо") прибутковості з початку року (на кінець серпня). Правда, чимало фондів все-таки продовжують іти "у мінус". На кінець літа вартість сертифікатів фондів "Спарта Збалансований" знизилася на 4%, а "Мілленіум Захист Капіталу" - на 26,35%.
"Плюси" деяких фондів також не викликають бурхливої радості пайовиків - приміром, "Парекс фонд українських облігацій" на кінець липня заробив усього 1,5% з початку року, "Преміум фонд збалансований" - 1,77%. Нагадаємо, що ставки за вкладами у банках зараз досягають 25% річних у гривнях.
Фондовики обнадіюють: найгірше - позаду, індекс ПФТС росте, акції додають у ціні, а сам фондовий ринок може вирости на 50-60% за підсумками року. Але не варто забувати, що невизначена ситуація з курсом гривні і небезпека чергового "витка" кризи можуть вкотре "обвалити" економіку.
Принцип доміно
Головна небезпека, що підстерігає учасників "падаючого" ПІФу, - нездатність керуючої компанії викуповувати паї за заявками інвесторів. Тим більше, що подібні прецеденти вже були.
"У лютому 2009 року КУА "Конкорд Ессет Менеджмент" тимчасово призупинила викуп і розміщення сертифікатів інтервального фонду "Перспектива" і відкритих фондів "Достаток" і "Стабільність". Відновився викуп 1 квітня. Інших випадків невиконання заявок на викуп ми не спостерігали", - розповів "Деньгам" Андрій Шевчишин, керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК".
Зниження прибутковості провокує відтік інвесторів, що йдуть у паніці продавати свої сертифікати. Ринок ІСІ за своїми розмірами невеликий (майже понад 200 млн грн активів у відкритих фондах), і вихід або прихід навіть одного великого інвестора - досить помітне явище. Паніка пайовиків призводить до різкого скорочення чистих активів ІСІ, рівень яких не може опуститися нижче мінімально необхідного ДКЦПФР (близько 788 тис. грн), інакше фонд доведеться просто ліквідувати.
Такі законодавчі вимоги і стали колись причиною мораторію на викуп паїв фондів, що впали, тому що тільки за четвертий квартал 2008 року інвестори хотіли вилучити з них понад третину розміщених сертифікатів. Якби не ухвалене рішення щодо мораторію, фонди, швидше за все, довелося б закрити.
"Важко коментувати ситуацію в цілому по всіх ІСІ. Кількість заявок на викуп у наших фондах, наприклад, у середньому за місяць помітно зменшилася, порівняно з початком року, коли кількість заявок у січні-лютому склала близько 35% активів фондів, і задовольнити було непросто", - зізнається керуючий активами Parex Asset Management Ukraine Олексій Дударенко.
Через падіння активів нижче мінімально необхідного рівня був ліквідований недавно і фонд "Трійка Діалог Україна - збалансований", що не встиг пропрацювати на ринку й року. Виведення коштів з нього призвело до того, що кількість сертифікатів упала на 97,11%, до 604. Слідом за ним з ринку пішов "Преміум фонд Грошового ринку", що перебував під управлінням "ПІО Глобал Україна", якому, як пояснили в компанії, так і не вдалося досягти мінімального обсягу активів.
До речі, при ліквідації відкритого пайового фонду в першу чергу повертають гроші інвесторам, що подали заяви про викуп інвестсертифікатів до моменту прийняття ДКЦПФР рішення щодо ліквідації ПІФу. Всі інші пайовики, згідно зі ст. 28 Закону "Про ІСІ", опиняються в четвертій черзі. З ними розраховуються вже після внесення платежів у бюджет і розрахунків із кредиторами самої компанії з управління активами.
Дефолти можливі
Що ж чекати інвесторам ПІФів найближчим часом? "Імовірність руйнування відкритих фондів під кінець року малоймовірна, оскільки світова економіка почала виходити з рецесії. Це буде приводити до зростання вкладень у фонди, тому що інвестори будуть відчувати, що кінець кризи знаходиться ближче, ніж її початок, а ймовірність повторення глибини провалу 2008 року невисока", - вважає інвестиційний керуючий КУА "Арт-Капітал Менеджмент" В'ячеслав Король.
Але ризик того, що до кінця року з ринку будуть змушені піти ще декілька ІСІ, однаково є. Найбільш складна ситуація у фондів, у портфелі яких присутні облігації "проблемних" емітентів, або депозити в банках, що впали, які не можуть їх виплатити.
"Звичайно, фондам, у портфелях яких були дефолтні папери (наприклад, "Каравану", "ЮТіСТу", "Інцукорпрому") буде непросто. Їм ще доведеться "списати" ці активи, якщо не вдасться домогтися, у тому числі й у судовому порядку, повернення коштів", - говорить Олексій Дударенко. Погоджується з ним і Андрій Шевчишин: "Облігацій, що допустили дефолт, дуже багато, і більшість ІСІ не були готові до такого розвитку подій. Більше того, незрозуміло, як ураховувати такі активи у фондах, адже вони можуть суттєво вплинути на вартість паю".
Але "Деньги" нагадують пайовикам: за Законом "Про ІСІ", якщо протягом року вартість сертифіката ПІФу знизилася більш ніж на 20% номіналу, можна ініціювати зміну керуючої компанії. Інвестори вправі також самі створити наглядову раду, яка буде контролювати виконання інвестиційної декларації.
Двигун прогресу
Але не всі фонди мають зараз проблеми, що вимагають втручання в справу самих інвесторів. Приміром, індексним фондам живеться досить спокійно, тому що зростання вартості їхніх паперів забезпечують акції, що входять в "кошик" індексу ПФТС. З початку року на кінець літа "Преміум фонд Індексний" заробив понад 10% - не дуже багато з урахуванням темпів девальвації гривні, але все-таки ліпше, ніж нічого.
Як не дивно, нормально себе почувають і відкриті фонди, що вкладають значну частину активів в акції металургійного, машинобудівного і енергетичного секторів ("Конкорд-Достаток", "СЕМ Ажіо", "Ярослав Мудрий фонд акцій" та інші). Заробіток їхніх пайовиків з початку року склав 18-55% (на кінець серпня). Правда, це не означає, звичайно, що ці фонди безпечні для інвестора. Ризики таких вкладень дуже високі.
"Головний ризик таких фондів полягає в тому, що у випадку одномоментного відтоку коштів фонд змушений вдатися до реалізації активів, у цьому випадку - акцій, і якщо фонд досить великий за розмірами, то без відчутних втрат в умовах низьколіквідного українського ринку це зробити буде практично неможливо. Відповідно, фонд зазнає збитків, що поставить під удар інвесторів, що залишилися у фонді", - застерігає Олексій Дударенко.
Акції, у цілому, дуже залежні від ситуації на ринку. Вони можуть принести й більший прибуток, і більш значимий збиток, ніж інші активи.
Правила безпеки
Найголовніше для інвестора, що виходить на фондовий ринок у кризовий час, - реально оцінювати ризики і піклуватися про максимальну диверсифікованість вкладень.
Потрібно враховувати також, що інвестиційні стратегії КУА сильно змінилися. Індексний відкритий фонд може вкладати в акції всього 18% своїх активів, а решту - тримати в облігаціях, на рахунках у банках та в інших консервативних інструментах. ПІФ з назвою "Фонд акцій" може перевести на рахунки в банках 40% активів, значну частину - розмістити в боргових інструментах, а в самих акціях бути представленим по мінімуму.
Так що буде не зайвим поцікавитися інвестиційною декларацією фонду і "зважити" всі можливі ризики. Інвестуючи, важливо не забувати, що ринок усе ще неспокійний, може "просідати" і "відкочуватися" униз, незважаючи на привабливе зростання індексу ПФТС із початку року на кінець літа більш ніж на 50%. "Деньги" і у гарні часи не рекомендували тримати в інвестфондах більше чверті заощаджень, а зараз - і поготів.
Словничок інвестора
Інститут спільного інвестування (ІСІ) - спосіб колективного інвестування, що полягає в залученні коштів інвесторів та управлінні ними з наступним інвестуванням у різні інструменти фінансового ринку з метою одержання прибутковості.
Пайовий інвестиційний фонд (ПІФ) - це активи, які належать інвесторам на правах спільної приватної власності, перебувають в управлінні компанії з управління активами і ураховуються окремо від результатів своєї господарської діяльності.
Отже: Дефолтів у ПІФів поки не було, але деякі фонди вже мали проблеми з поверненням коштів інвесторам. Тому у разі інвестиції в них потрібно бути вкрай обережними.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас