"Ъ": Компанії виступають проти підвищення фіскального навантаження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Компанії виступають проти підвищення фіскального навантаження

Енергетика
505
"Укрнафта" має намір звільнити 35% співробітників у випадку прийняття запропонованого проекту держбюджету на 2010 рік, заявила прес-служба компанії. "У результаті збільшення фіскального навантаження на галузь компанія буде змушена оптимізувати роботу, що приведе до зменшення видобутку вуглеводнів і значного – на 35% – скорочення працівників. А це приблизно 10 тис. осіб", - говориться в повідомленні.
У випадку прийняття держбюджету податкове навантаження для компанії в наступному році збільшується на 1,76 млрд грн: рентні платежі на нафту і газоконденсат – з 2,68 млрд грн до 4,13 млрд грн, базових платежів за користування надрами – з 209 млн грн до 453 млн грн, збір за геологорозвідувальні роботи – з 209 млн грн до 280 млн грн на рік. В "Нафтогазі" проект бюджету не коментують. Але в неофіційних бесідах підтверджують, що збільшення податків для "Укргазвидобування" буде відчутним для компанії.
"Це приведе до дворазового зниження інвестицій, проблем з обіговими коштами, - говорить джерело в компанії. - Крім того, уряд буде змушений збільшити компенсації різниці між ціною газу для населення і теплокомуненерго та собівартістю видобутку газу".
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн вважає, що якщо уряд збільшить навантаження на добувачів, то це знизить інвестиційну привабливість галузі.
"Інвестори і так не бажають вкладати гроші у видобуток нафти та газу. В Україні вкрай заплутане законодавство з видачі ліцензій, а тут ще й збільшення податкового навантаження", - говорить він. Втім, член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб впевнений, що зростання податкового навантаження на нафтокомпанії може бути компенсовано за рахунок підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго.
Він нагадує, що Україна зобов'язалася перед МВФ підвищити ціну газу для населення на 20% з 1 вересня і для теплокомуненерго – з 1 жовтня, а надалі підвищувати ці ціни щомісяця. Але суд за позовом Федерації профспілок (ФПУ) заблокував це рішення.
"Зараз Кабмін веде переговори із ФПУ і найближчим часом розраховує розблокувати заборону і підняти ціни", - розповів член комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець. У прес-службі ФПУ факт переговорів підтверджують, але їх подробиці не розголошують.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас