НБУ змінив принципи контролю за загальною відкритою валютною позицією банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змінив принципи контролю за загальною відкритою валютною позицією банків

Валюта
1154
Національний банк України (НБУ) змінив принципи контролю за дотриманням банками встановлених значень лімітів загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції банку (Л13-1/л13-2) і розширив перелік заходів впливу, до яких вдаються за недотримання лімітів, повідомив НБУ в листі банкам (№13-210/6151-17348).
Згідно з листом, відповідні зміни до деяких нормативних актів Нацбанку закріплені постановою НБУ №475, яка набирає чинності з моменту публікації.
В листі, зокрема, зазначено, що до порядку встановлення Нацбанком лімітів відкритої валютної позиції в безготівковій і готівковій формах вносяться зміни щодо встановлення контролю за дотриманням лімітів загальної Л13-1/л13-2 на підставі середньоарифметичної величини відповідної відкритої валютної позиції за звітний місяць.
Разом з тим передбачена можливість встановлення НБУ в індивідуальному порядку щоденного контролю за дотриманням лімітів окремим банком.
При цьому НБУ відмовився від застосування ліміту загальної відкритої валютної позиції банку (Л13), який раніше був встановлений на рівні не більше 30%.
В положенні про застосування Нацбанком заходів впливу за порушення банківського законодавства внесені зміни, якими розширено перелік таких заходів до банків за недотримання лімітів: НБУ зможе письмово попереджати банки, укладати контрольні угоди, зупиняти окремі види операцій банків з валютними цінностями й застосовувати штрафні санкції.
Валютна позиція - співвідношення вимог і зобов'язань банку у валюті. Рівність цих показників робить позицію закритою, тоді як перевищення одного з них значення іншого - відкритою. Короткою позиція вважається, якщо обсяг зобов'язань по проданій валюті перевищує обсяг вимог, довгою – якщо обсяг вимог по купленій валюті перевищує обсяг зобов'язань.
Ліміт Л13 визначався як співвідношення загальної величини відкритої валютної позиції банку по всіх іноземних валютах і банківських металах в гривневому еквіваленті до регулятивного капіталу банку. Ліміт Л13-1 визначається як співвідношення величини перевищення обсягу вимог по купленій інвалюті й банківським металам над обсягом зобов'язань в гривневому еквіваленті до регулятивного капіталу банку. Ліміт Л13-2 визначається як співвідношення величини перевищення обсягу зобов'язань по проданій інвалюті й банківським металам над обсягом вимог у гривневому еквіваленті до регулятивного капіталу банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас