Центробанк Росії запропонував ввести безвідкличні вклади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк Росії запропонував ввести безвідкличні вклади

Кредит&Депозит
668
Президент Центробанку Росії Сергій Ігнатьєв під час виступу в Держдумі запропонував повернутися до ідеї введення в банках безвідкличних вкладів, повідомляє "Інтерфакс". За оцінкою Ігнатьєва, цей захід дозволив би Росії одержати доступ до "довгих грошей". Законопроект про введення безвідкличних вкладів був розроблений ще в 2007 році, однак дотепер не зміг пройти узгодження в необхідних інстанціях, включаючи Агентство зі страхування вкладів (АСВ).
На початку серпня Асоціація регіональних банків Росії підготувала проект стратегії розвитку банківського сектору на 2009-2012 роки, у якому запропонувала узаконити безвідкличні вклади. Передбачається, що вкладники фінансових організацій зможуть забирати кошти з депозитів достроково тільки у випадку хвороби близьких або втрати роботи.
Учасники фінансового ринку Росії негативно оцінюють перспективи введення безвідкличних вкладів. Зокрема, вважається, що це може відлякувати вкладників, яким необхідні гарантії схоронності депозитів. У травні 2009 року президент Росії Дмитро Медведєв не погодився переглянути норму Цивільного кодексу, згідно з якою всі депозити фізосіб є вкладами до запитання.
Під час виступу в Держдумі Ігнатьєв також попросив продовжити механізм компенсації банкам збитків, що виникли в результаті угод з фінансовими організаціями, у яких ЦБ відкликав ліцензії. Восени 2008 року був прийнятий закон "Про додаткові заходи з підтримки фінансової системи Росії", згідно з яким ЦБ має право компенсувати банкам збитки аж до 31 грудня 2009 року.
На думку Ігнатьєва, глобальна криза ще не завершилася і банки в майбутньому ще можуть зазнати серйозних збитків. Через це необхідно продовжити чинність закону ще на рік до 31 грудня 2010 року. Крім того, Ігнатьєв також запропонував продовжити на рік право Центробанку вводити обмеження на величину процентної ставки за вкладами у деяких фінансових організаціях Росії.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас