Введення євро - 1 січня 2002 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Введення євро - 1 січня 2002 року

Валюта
2756
З введенням євро в готівковий обіг виник найбільший у світі єдиний валютний простір. Буквально відразу 320 мільйонів європейців почали користуватися спільною грошовою одиницею.
Перше ставлення до єдиної європейської валюти було досить скептичним. Більшість людей в Німеччині побоювалися, що в результаті заміни стабільної німецької марки новою грошовою одиницею підвищиться рівень інфляції. Дехто висловлював тривогу у зв'язку з тим, що країни, не такі сильні в економічних відносинах, як Німеччина, будуть впливати на загальноєвропейську валюту.
"Стартовий набір" монет євро
Євро був введений у готівковий обіг 1 січня 2002 року. Але перед цим була зроблена велика робота. З вересня 2001 року монети і купюри євро почали надходити в банки і магазини. Ціни почали вказувати в національній валюті і в євро, щоб люди могли звикнути до нової грошової одиниці. У Німеччині один євро коштував приблизно дві марки.
Майбутнє введення євро розлого висвітлювали засоби масової інформації. А із середини грудня в банках за 20 марок можна було придбати так звані "стартові набори" монет євро за номіналом. Але для того, щоб розплачуватися ними, потрібно було почекати до 1 січня 2002 року.
Історичне значення
Введенню євро передували і тривалі дискусії європейських політиків. Під час переговорів щодо укладення Маастріхтського договору в лютому 1992 року тодішній канцлер Німеччини Гельмут Коль як переконаний прихильник ідеї єдиної Європи, без коливань схвалив пропозицію створити європейський валютний союз. Тим більше що деякі країни дали згоду на відновлення єдності Німеччини в 1990 році лише за умови: об'єднана держава залишиться інтегрованою у західне співтовариство. Загальноєвропейська валюта ставала найефективнішим інструментом для здійснення цієї мети.
Під час дебатів у німецькому бундестазі у квітні 1998 року Коль відзначив історичне і політичне значення загальноєвропейської валюти: "Заснування європейського економічного і валютного союзу є за своїми наслідках найбільш знаменним рішенням після возз'єднання Німеччини. Воно сприяє найглибшим змінам на європейському континенті із часу краху комуністичної імперії".
Європейцям було не вперше користуватися спільною грошовою одиницею. 1150 років тому король франків і римський імператор Карл Великий на всій території своєї держави ввів в обіг фунт, який дорівнював 240 срібним динаріям, створивши тим самим найбільший для того часу єдиний валютний простір. Жителі стародавньої імперії франків могли без послуг мінял розплачуватися загальною валютою, порівнюючи при цьому ціни на товари і послуги. Така ситуація зберігалася аж до розколу імперії Каролінгів у кінці 9 століття.
Стабільність нової валюти
Сьогодні від першого скептицизму не залишилося і сліду. Євро став однією із найстабільніших грошових одиниць світу. Більшість країн частина своїх валютних резервів тримають у євро. Розрахунки в торгівлі нафтою частково здійснюються в євро. Курс євро відносно долара США підвищився. У цьому чимала заслуга Європейського центрального банку. Його кредитно-грошова політика спрямована на стримування інфляції. Адже більшість європейців пам'ятають, які руйнівні наслідки може мати різке підвищення цін у їх країнах.
За час свого існування євро добре зарекомендував себе. Сьогодні він відіграє значну роль у міжнародній фінансовій системі. Поступово до валютного союзу приєднуються усе більше європейських країн. Єдина валюта в чималій мірі сприяє забезпеченню миру на континенті. У день введення євро тодішній міністр фінансів ФРН Ханс Айхель так оцінив значення цієї події: "Це історичний день уже тому, що сьогодні для кожного стає очевидним, чим є об'єднання Європи. Це великий проект із забезпечення добробуту і миру в 21 столітті для нас, європейців".
Матіас фон Хельфельд
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас