Ціни розморило — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни розморило

5643
Останній місяць літа ознаменувався рекордною дефляцією. За даними Держкомстату, у серпні споживчі ціни знизилися на 0,2% (у липні - на 0,1%), а річна інфляція (місяць до місяця) сповільнилася до 15,3%. Але у вересні вони знову підуть вгору. Серпнева девальвація гривні, подальше підвищення тарифів на газ і передвиборні щедроти уряду можуть виштовхнути індекс інфляції за значення 20%.
Серпневе загасання інфляційного процесу забезпечило падіння цін на продукти харчування і безалкогольні напої (на 1,2%). Найбільше подешевшали овочі (на 15,3%) і фрукти (на 8,2%), що обумовлено сезонними факторами. І хоча невисокий урожай цукрового буряка викликав подальше подорожчання цукру (на 8,5%), вартість інших продуктів харчування залишалася відносно стабільною. "Поточна дефляція стала найбільшим серпневим зниженням цін з 2003 р. За вісім місяців інфляція склала всього 8,2%, що значно менше, ніж за аналогічний період 2008 р.", - похвалився міністр економіки Богдан Данилишин. Економісти вважають, що приводів для радості в уряду немає.
"У серпні ціни традиційно знижуються. За 2000-2009 р. інфляція цього місяця була зафіксована тільки в 2007-р. Що стосується поточної ситуації, то серпнева інфляція лише в межах статистичної похибки відхилилася від стандартних останніми роками показників мінус 0,1- 0%. Більше того, якби розрахунок комунальних тарифів у Києві був зроблений уже за новими розцінками, ми б спостерігали місячну інфляцію на рівні 0,5%", - пояснив старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Правда, поточного року працює і низка додаткових факторів, що допомагають приборкати зростання цін. Один з найбільш важливих - скорочення споживчого попиту через зниження доходів українців. У січні-червні реальна заробітна плата порівняно з аналогічним показником 2008 р. зменшилася на 10,1%, одночасно збільшилася заборгованість з її виплати, обсяг якої в першому півріччі підскочив на 37,9%.
"Крім того, відбулося уповільнення темпів зростання грошової бази. Якщо в серпні 2008 р. у річному вирахуванні вона підвищилася на 40,2%, то в цьому - приблизно на 15%. Також спостерігається істотне скорочення грошового мультиплікатора: наприкінці третього кварталу 2008 р. цей показник був на рівні 3,5, а зараз - 3,1. Іншими словами, через відтік коштів з банківської системи і зменшення кредитування гроші перестали створювати гроші", - розповів "ДС" економіст ІГ "Сократ" Михайло Сальников.
Проте негативна динаміка серпневого зростання цін в 2009 р. деякою мірою виявилася для аналітиків сюрпризом. Очікувалося, що потужна хвиля девальвації гривні, що спостерігалася із середини літа, повинна була спровокувати подорожчання за місяць на рівні 0,3-0,5%, в основному за рахунок збільшення цін на імпортні товари. Однак помітний стрибок продемонстрували лише нафтопродукти (плюс 8,7%). У той же час вартість медикаментів і побутової техніки (у цих категоріях імпорт домінує) залишилася практично незмінною - 0,2 і 0,8% відповідно.
"Таку слабку реакцію цін увезених товарів у серпні ми можемо пояснити тим, що імпортери передбачали ослаблення національної валюти ще на початку 2009 р. і вже тоді встановили цифри з розрахунку поточного курсу", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Олександр Печеріцин.
Але не виключено, що ефект від ослаблення гривні просто запізнився і стане очевидним уже за підсумками вересня. "Серпнева статистика не повною мірою врахувала ефект девальвації національної валюти. Держкомстат ставить 20 число місяця як "дату відсікання" для обліку споживчих цін, а повномасштабна девальваційна паніка спостерігалася саме наприкінці місяця. До того ж є часова відстань від ослаблення гривні до зміни цінників (наприклад, завдяки продажу старих партій товару)", - підкреслив економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.
На одностайну думку аналітиків, з початком осені ціни знову підуть вгору. "Основний вплив на них будуть мати адміністративні фактори, враховуючи чергове зростання акцизів на тютюнові вироби, 20%-е підвищення тарифів з 1 жовтня на газ для населення, а також збільшення соціальних витрат бюджету напередодні виборів", - вважає пан Печеріцин.
Так що шанси України укластися в інфляційний ліміт 16%, зазначений у меморандумі МВФ, мінімальні, а надія на досягнення прогнозного показника Кабміну (9,5%) і зовсім примарна.
"За нашими оцінками, у вересні-грудні помісячне зростання цін буде стійко перевищувати 1%. За підсумками року показник інфляції складе 16,5%", - припускає пан Блінов. При реалізації песимістичного сценарію розвитку подій індекс споживчих цін може досягти мало не торішнього рівня (22,3%).
"Ми прогнозуємо річну інфляцію (грудень до грудня) в 2009 р. на рівні 22%. Однією з головних причин можуть стати проблеми з виконанням бюджету: потрібно або урізати витрати, або нарощувати грошову емісію, що призведе до прискорення інфляції", - вважає Андрій Нестерук.
Зокрема, завдяки роботі друкарського верстата поточного року будуть фінансуватися заходи щодо підготовки до Євро-2012. Подолавши президентське вето на зміни до бюджету-2009, депутати повторно зобов'язали НБУ додатково перерахувати в скарбницю 9,8 млрд грн., які підуть на будівництво об'єктів до футбольного чемпіонату. Однак у Нацбанку заявили, що до 1 вересня його чистий прибуток склав усього 672 млн грн, і, щоб виконати вимоги нового закону, доведеться друкувати гроші.
Микола Булкін
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас