ЄБРР 17 листопада розгляне виділення "Нафтогазу" 300 млн дол. на закупівлю газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР 17 листопада розгляне виділення "Нафтогазу" 300 млн дол. на закупівлю газу

Енергетика
207
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) 17 листопада має намір розглянути виділення Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України" кредит $300 млн для поповнення оборотного капіталу на закупівлю природного газу, оплачуваного по закінченню опалювального сезону. Як ідеться в повідомленні банку, це фінансування є першою фазою двофазового проекту.
Під час другого етапу, наголошується в документі, передбачається виділення ЄБРР "Нафтогазу" ще $450 млн на розвиток інфраструктури і підвищення енергоефективності.
Але попередньою умовою надання цих коштів є виконання реформ в галузі і погашення першого короткострокового кредиту, наголошується в документі. Банк нагадує, що мова йде про фінансове оздоровленні сектора, збільшення його прозорості та керованості.
Згідно з документом, очікується, що друга фаза проекту буде в рівному об'ємі співфінансуватися Європейським інвестиційним банком, завдяки чому загальний обсяг досягне $900 млн (EUR626 млн).
ЄБРР також допускає, що з урахуванням додаткового експортно-кредитного фінансування та іншого можливого співфінансування загальна вартість фінансової допомоги "Нафтогазу" може досягти $2,1 млрд (EUR1,5 млрд), а спільно з Європейським інвестиційним банком - $3 млрд (EUR2,1 млрд).
Згідно з даними ЄБРР, загальна потреба "Нафтогазу" у фінансуванні на закупівлю газу оцінюється в $2 млрд, і залишок, якого бракує, буде забезпечений за рахунок бюджетної підтримки. Одночасно вартість всіх інфраструктурних проектів української газової монополії оцінюється в $3 млрд.
В банку агентству уточнили, що друга фаза проекту з виділенням $450 млн може бути реалізована тільки в 2010 році.
Як повідомлялося, 31 липня Європейська Комісія і міжнародні фінансові інститути за підсумками переговорів з Україною виступили із заявою про можливе фінансування "Нафтогазу". Зокрема, ЄБРР повідомив про готовність розглянути надання позики НАК двох позик в розмірі до $300 млн і до $450 млн.
Крім того, Світовий банк розгляне надання уряду України в рамках позики на мету розвитку (Development Policy Loan) на суму до $500 млн. Дана сума призначається для підтримки бюджетних і структурних реформ, включаючи реформу газового сектора країни, цільову соціальну підтримку малозахищених верств населення і держзакупівлі.
ЄІБ, у свою чергу, підтвердив намір розглянути довгострокове кредитування на суму до $450 млн, націлене на підтримку і співфінансування модернізації газотранспортної системи України. ЄІБ підкреслив, що його фінансування направлене на довгострокові інвестиції, а не на поповнення оборотного капіталу або купівлю газу.
"Уряд українського прем'єр-міністра Юлії Тимошенко пообіцяв виконати амбітну програму ринкових реформ у газовому секторі країни", - наголошувалося в документі.
Зокрема, ці заходи передбачали підвищення цін на природний газ для населення на 20% з 1 вересня і на ті ж 20% для теплокомуненерго – з 1 жовтня з подальшим їх збільшенням щокварталу на 20% в 2010 році. Проте прийняте Національною комісією регулювання електроенергетики рішення про подорожчання газу для населення було заблоковане профспілками і не набрало чинності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас