"Ъ": Підприємства змусять виплачувати дивіденди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Підприємства змусять виплачувати дивіденди

Фондовий ринок
1022
Уряд прийняв рішення змінити правила роботи на фондовому ринку України. У схваленому Кабміном проекті закону "Про державний бюджет на 2010 рік" міститься норма про обов'язкову виплату компаніями дивідендів. Із закону "Про акціонерні товариства" на 2010 рік буде вилучено право акціонерних товариств виплачувати дивіденди "в обсязі, встановленому рішенням загальних зборів". Вони виплачуватимуться господарським товариством в обов'язковому порядку "з чистого прибутку в звітному році і/або нерозподіленого прибутку в розмірі не менше 30%".
Таке рішення акціонери повинні ухвалювати не пізніше шести місяців після закінчення звітного року. Ця поправка може стати першою з моменту прийняття закону 17 вересня 2008 року. Зобов'язання зі сплати дивідендів, без вказівки їх обсягу, також прописане в законі "Про господарські товариства".
Законопроект не був узгоджений з Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку. "До нас не зверталися з цією ініціативою", - сказав її глава Сергій Петрашко. Заступник міністра фінансів Валерій Альошин також нічого не знав про цю пропозицію. Як повідомило джерело, близьке до Кабміну, ввести обов'язкову виплату дивідендів запропонував в.о. міністра фінансів Ігор Уманський. "Власники більше 60% акцій можуть вивести прибуток, не повідомивши тисячі міноритаріїв і не розділивши його з ними. Нова норма захищає міноритарних акціонерів, - упевнений Сергій Петрашко. - Питання про розмір відсотків - дискусійне і вимагає вивчення".
Втім, глава аналітичного департаменту ІГ ТАСК Андрій Шевчишин переконаний, що уряд переслідував іншу мету. Фізичні особи повинні будуть сплатити 15-процентний податок з дивідендів, який надійде до місцевих бюджетів, а юридичні особи, які збільшили валовий дохід за рахунок дивідендів, віддадуть з прибутку 25% податку. Кабмін планує зібрати цього року 41,9 млрд грн. податку на прибуток, що означає отримання бізнесом 125,8 млрд грн. чистого прибутку. З цієї суми в 2010 році необхідно виплатити дивіденди у розмірі 37,7 млрд грн. Проти такої схеми вже виступив перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак. За його словами, щоб справитися з декількома компаніями, бюджет зобов'язав всіх платити дивіденди.
Представники БЮТ вже пропонували ввести норму про обов'язкову сплату дивідендів - в ст. 41 проекту Конституції, розробленого спільно з Партією регіонів, йшлося, що "для розподілу між всіма учасниками господарського товариства направляється не менше 15% його щорічного чистого прибутку".
Компанії не хочуть віддавати акціонерам 30% прибутку. "У найближчі п'ять років ніяких дивідендів бути не повинно, а прибуток потрібно вкладати в оновлення основних фондів, які зношені на 80%", - говорить голова ради директорів "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв. Фінансовий директор "Славутич Carlsberg Group" Олександр Говядін вважає це втручанням в комерційну діяльність: "Якщо мажоритарний власник вирішить вкласти прибуток у компанію, то він втрачає 30%, адже, як правило, міноритарії не вкладають в розвиток компанії".
Частка акцій вугільних компаній у вільному обігу складає всього 2,1-9%, енергетичних - 2-22%, металургійних - 1-13,8%, машинобудівних - 2-15%.
"Мажоритарний акціонер може направити отримані дивіденди в капітал підприємства, але на додемісію акцій необхідно три місяці", - упевнений виконавчий директор ІК Phoenix Capital Олег Швець.
Експерти сумніваються, що суми дивідендів зростуть. "Ми знаємо про провали зборів акціонерів через незібрані реєстри та відсутність кворуму. Процес може затягуватися, і такі приклади є", - сказав пан Шевчишин. А, за словами глави аналітичного департаменту ІК "Сократ" Костянтина Степанова, через девальвацію гривні підприємства можуть показати курсовий збиток у IV кварталі і за підсумками року зменшити прибуток. Якщо компанії виплатять дивіденди, їхні акції подорожчають.
"Але в середньостроковій і довгостроковій перспективах по акціонерних товариствах буде завдано удару, оскільки значна частина прибутку - в дебіторській заборгованості, а не грошах, і знайти кошти для виплати дивідендів буде дуже складно", - вважає заступник гендиректора з торговельних операцій ІК "Альтана Капітал" Роман Перепелиця.
Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас