Як дізнатися, що криза закінчилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як дізнатися, що криза закінчилася

Казна та Політика
1412
Формальне закінчення рецесії - усього лише перший крок на шляху до повного одужання економіки. У Німеччині воно триватиме кілька років. За цей час доведеться подолати декілька важливих сходинок.
"Нас уже перевели з реанімації у звичайну палату, але ми усе ще в лікарні". Так охарактеризував поточний стан економіки Німеччини один з німецьких топ-менеджерів. А коли ж пацієнт зможе розраховувати на виписку з лікарні? Іншими словами, коли найтяжча із часу Другої світової війни економічна криза остаточно залишиться позаду?
Повернення на докризовий рівень лише в 2013 році
"Для мене криза закінчиться тоді, коли ми, піднявшись із дна, знову досягнемо хоча б того рівня, на якому були до початку кризи", - не утомлюється повторювати Ангела Меркель. Таким чином, канцлер Німеччини, що зараз бореться за переобрання, не піддається спокусі сіяти ілюзії щодо формального закінчення рецесії і готує жителів Німеччини на досить тривалий період "заліковування ран".
Ангела Меркель обіцяє на передвиборному плакаті "з розумом вийти із кризи". Адже виходу на докризовий рівень німецькій економіці доведеться чекати декілька років. "Німеччина лише в 2013 році повернеться до тих обсягів валового внутрішнього продукту, які були досягнуті в 2008 році", - пророкує глава Бундесбанку Аксель Вебер. Однак першу принципово важливу межу на шляху до цієї мети вже досягнуто: у другому кварталі 2009 року рецесія в Німеччині завершилася і почалася експансія.
Іншими словами, скорочення валового внутрішнього продукту, що тривало чотири квартали поспіль, припинилося, і тепер ВВП Німеччини, тобто сума всіх вироблених у країні товарів і послуг, після цілого року обвального падіння знову почав рости. Правда, на куди нижчому рівні, ніж у 2008 році.
Найважливіший критерій - розмір і динаміка ВВП
Зростання це склало у другому кварталі порівняно з першим 0,3 відсотки. З математичної точки зору це, безумовно, поступальний рух, однак для справжнього оздоровлення економіки потрібні куди вищі темпи. Збільшення ВВП повинно досягти в Німеччині в річному вирахуванні приблизно 1,5-2 відсотків, щоб забезпечити хоча б збереження наявних у країні робочих місць. Для відчутного зростання зайнятості необхідні як мінімум 2-2,5 відсотка.
Так що судити про те, чи наближається закінчення кризи чи ні, варто за динамікою зміни ВВП і його абсолютними розмірами. Пророчити ці зміни допоможуть усілякі випереджальні індикатори - такі, як індекси ділових настроїв, індекси менеджерів із закупівель, статистичні дані про складські запаси або про обсяги замовлень на промислову продукцію.
У свою чергу, підтверджувати тенденцію, що позначилася, покликані інші макроекономічні показники, наприклад, розміри промислового виробництва, виторг роздрібної торгівлі або обсяги експорту.
Ключовий показник - рівень зайнятості
Поряд із ВВП ключовим індикатором економічного здоров'я суспільства є рівень зайнятості. У найближчі місяці в Німеччині, незважаючи на економічне зростання, що почалося, очікується значне збільшення кількості безробітних. Це пов'язано з банкрутствами, що відбулися під час рецесії, а також з тим, що підприємства з недозавантаженими потужностями поступово почнуть звільняти зайвий персонал.
Більшість експертів вважають, що зростання безробіття продовжиться в Німеччині до кінця 2010 року, і стверджують, що саме в цей період криза безпосередньо торкнеться широких верств населення. Відповідно, перелом на ринку праці, коли кількість безробітних знову почне скорочуватися, а кількість створюваних робочих місць - збільшуватися, стане точною ознакою поступового виходу із кризи.
Нарешті, завжди досить красномовними є цінові та інфляційні показники. Помірне, але стійке зростання відпускних і оптових цін, що звичайно з часовим лагом у кілька місяців веде до зміни цінників у роздрібній торгівлі, є явною ознакою економічного підйому, що набирає силу.
Знакова межа - перше підвищення процентної ставки
У зв'язку з цим знаковою подією на шляху видужання німецької і всієї європейської економіки стане жорсткість кредитно-грошової політики Європейського центрального банку з метою запобігти інфляційним тенденціям. Щоб підтримати економіку доступними кредитними ресурсами, ЄЦБ знизив ставку рефінансування в єврозоні до рекордно низького рівня 1 відсоток і обіцяв продовжити політику дешевих грошей доти, поки пацієнт не встане на ноги.
Але як тільки Рада директорів ЄЦБ прийде до висновку, що стабільному одужанню вже нічого не загрожує, вона почне повертати процентні ставки на нормальний, докризовий рівень. День, коли із Франкфурта-на-Майні надійде повідомлення про підвищення ставки рефінансування, можна буде вважати початком кінця кризи.
Поки ж пацієнтові без посиленої медичної допомоги не обійтися. "Досить очевидно: якщо економічна кон'юнктура усе ще пересувається на милицях, то було б необачно виривати їх з рук пацієнта. Він просто може знову впасти", - відзначає глава Бундесбанку і член керівництва Європейського центрального банку Аксель Вебер.
Тому більшість німецьких експертів чекає першого обережного підвищення процентної ставки в єврозоні не раніше літа або осені 2010 року. До цього міркувати про завершення кризи було б просто не серйозно.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас