Ринок акцій РФ на чолі з паперами ВТБ оновив у середу річні максимуми на статистику зі США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ на чолі з паперами ВТБ оновив у середу річні максимуми на статистику зі США

Фондовий ринок
102
Російський ринок акцій у середу оновив річні максимуми індексів РТС і ММВБ на тлі позитивної динаміки світових фондових майданчиків, підкріпленої оптимістичними статданими зі США; лідерами підйому виступили акції ВТБ (РТС: VTBR), що досягли рівнів річної давнини на корпоративних новинах.
За підсумками торгів індекс ММВБ виріс до 1217,67 пункту (+1,14%, під час сесії індикатор піднімався до 1234,47 пункту), індекс РТС піднявся до 1246,81 пункту (+1,84%), основні фішки подорожчали на біржах на 0,04-4,1%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився до базового активу на 10,9 пункту, що говорить про помірковано негативні очікування спекулянтів.
Акції ВТБ злетіли на ФБ ММВБ вище 5 копійок за одиницю і досягли рівнів першої декади вересня минулого року - 5,57 копійки (+13%).
У вівторок увечері стало відомо, що банк "ВТБ Северо-Запад" (РТС: PCBS) направить весь чистий прибуток за перше півріччя 2009 року - 2,148 млрд рублів - на дивіденди єдиному акціонерові - ВТБ. На думку експертів агентства "Інтерфакс-АФІ", виплата дивідендів банком "ВТБ Северо-Запад" дозволить ВТБ, що отримали чистий збиток за 8 місяців 2009 року в розмірі 16,58 млрд рублів, поліпшити фінансовий результат.
Також підвищився курс акцій "Газпрому" (РТС: GAZP) (+3,1% на ФБ ММВБ), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+0,9% і +3,1% у РТС), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+0,04%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+3,1 %), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+0,7%).
Виросли акції "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+2,3%) на тлі зльоту цін на золото (+1,1%, до $1017,1 за тройську унцію).
Пішли в мінус акції "Лукойла" (РТС: LKOH) (-0,06%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-0,5%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,2%).
Переважну частину торгів на російському ринку переважало зростання цін і тільки до вечора, після відновлення річної вершини за індексом ММВБ, спекулянти зволіли зафіксувати прибуток, що призвело до локального осідання котирувань.
Європейські індекси в середу виросли в середньому на 1,5%, також зростання індикаторів відзначалося на початку торгів у США (індекс S&P 500 до 18:45 МСК виріс на 0,6%) завдяки позитивній статистиці зі США і оптимістичним заявам глави Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке та інвестора Уоррена Баффета.
Статистика, що вийшла вдень, у Європі в цілому виявилася помірковано позитивною. Кількість громадян Великобританії, що одержують допомогу з безробіття, у серпні збільшилася на 24,4 тис. (очікувалося зростання на 25 тис.), безробіття в країні в травні-липні виросло до 7,9% - найвищого рівня з 1995 року (експерти очікували підвищення показника до 8%).
Остаточні дані про зміну споживчих цін у єврозоні збіглися з очікуваннями - ціни споживачів знизилися на 0,2%.
У США споживчі ціни виросли в серпні на 0,4% у порівнянні з попереднім місяцем при прогнозах підвищення на 0,3%. Ціни без урахування вартості палива і продуктів харчування (індекс Core CPI) минулого місяця виросли на 0,1% за місяць і на 1,4% - за рік. Обидва показники збіглися із прогнозами аналітиків.
Крім того, зростання промвиробництва в США в серпні склало 0,8% при прогнозах збільшення на 0,6%. У липні промвиробництво виросло на 1%, а не на 0,5%, як було оголошено раніше.
Статдані про запаси сировини в США минулого тижня спровокували зростання нафтових котирувань, що дещо підтримало російську нафтову галузь під завісу торгів. Запаси нафти в США скоротилися на 4,729 млн барелів (очікувалося зниження на 2,5 млн), запаси бензину збільшилися на 0,547 млн барелів (очікувалося зростання на 0,7 млн).
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на листопад до вечора середи піднялася до $71,66 за барель (+0,5%).
"У середу весь день було сонячно, що, очевидно, позначилося на настроях російських трейдерів: на вітчизняному фондовому ринку продовжилося "бабине літо" зі зростанням практично за всіма блакитними фішками. Головним "метеорологом" виступив глава ФРС США Бен Бернанке, що заявив напередодні про завершення рецесії в США", - відзначає начальник відділу продажів ІФ "Олма" Дмитро Лобанов.
"Не могла не підтвердити такий "сонячний прогноз" і чергова порція статистики зі США: зростання споживчих цін і промислового виробництва в серпні перевершило очікування аналітиків. Нафта протягом дня коригувалася вниз, і лише після статистики щодо запасів "хмаринки на небокраї сировинного ринку" розсіялися", - констатує експерт.
За словами портфельного менеджера ІФК "Опціон" Володимира Бачуріна, надвечір короткострокові спекулянти, не чекаючи статистики щодо запасів сировини в США, зволіли зафіксувати прибуток за акціями, щоб дочекатися підсумків американської сесії.
Після відновлення індексом ММВБ річного максимуму зростання ринку може продовжитися до рівня 1300 пунктів, вважає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна. Найближчим опором виступає позначка 1230 пунктів, підтримкою - 1200 пунктів.
Як відзначає експерт компанії "БКС Експрес" Дмитро Савченко, локально на ринку утворився досить крутий висхідний тренд. "Індекс ММВБ має останній значимий опір у коридорі 1220-1230 пунктів. Ринок усмоктує в себе ліквідність, долар на валютному ринку поступається позиціями. Все це приводить до відновлень максимумів по обидва боки океану. Пильність втрачена, і це великий "мінус", - вважає він.
Аналітик ІК "Фінанс-Інвест" Станіслав Савінов вважає, що після досягнення 1225 пунктів за індексом ММВБ у середньострокових інвесторів з'явилася спокуса зафіксувати прибуток з урахуванням майже невпинного підйому з початку минулого тижня. Для продовження ралі на російському фондовому ринку "бикам" потрібно буде втримувати межу 1225 пунктів, вважає він.
У свою чергу начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев також вважає, що є сенс почати скорочувати позиції і фіксувати прибуток.
"Зовнішнє тло для російського ринку акцій складається надзвичайно сприятливо: у Штатах триває ралі, пов'язане із закінченням рецесії, долар знижується, стимулюючи зростання сировинних цін і валют. Рубль дорожчає. Прибутковість зовнішніх боргів, суверенний спред і вартість російських CDS вийшли на річні мінімуми. Найближча технічна мета зростання - повторення червневого максимуму - досягнута. Ринок щосили тягнуть вгору, незважаючи на досить середні обіги (у порівнянні з початком літа) і збільшені ризики корекції", - відзначає він.
Оптимістична статистика зі США ще більше підсилила стан технічної перекупленості на нашому ринку. Крім того, зростання індексу ММВБ в останні дні не знаходить належного підкріплення з боку адекватного зростання грошового потоку. В умовах відсутності припливу нових грошей головною підтримкою в оптимістів залишаються надії на продовження зростання на західних майданчиках. Що може відбутися у випадку, якщо ці очікування виявляться завищеними - неважко здогадатися, констатує Іванищев.
Таким чином, у середньо- і довгостроковому плані інвестори можуть зітхнути спокійно, погодившись із оцінкою міністра фінансів РФ Олексія Кудріна щодо того, що найгірше залишилося позаду. Однак найближчі перспективи ринку виглядають невизначеними. Більш розумною здається стратегія поступової мінімізації ризиків, тому є сенс почати скорочувати позиції і фіксувати прибуток. Якщо ціни зможуть упевнено подолати червневі максимуми, тоді ніхто не забере шансу знову повернутися на ринок, вважає аналітик.
Старший аналітик ІФК "Метрополь" Олексій Кокін звернув увагу на щомісячну доповідь ОПЕК, що вийшла на початку тижня, і черговий прогноз картелю щодо попиту на сировину. "Дані виявилися досить оптимістичними в порівнянні з попередніми прогнозами. Був переглянутий показник зростання попиту на нафту в IV кварталі 2009 року, а також в 2010 році. У цілому, ОПЕК визнав, що прогнози щодо попиту були дещо песимістичними, але продовжує попереджати про те, що нависання надлишкових запасів нафти досить істотне. Таким чином, 60 днів покриття, які існували в Організації економічного співробітництва та розвитку, продовжують створювати певний ризик зниження цін на нафту", - вважає він.
Індекси в США напередодні виросли, оскільки гарні економічні дані зміцнили впевненість інвесторів у тому, що відновлення економіки США виправдовує піврічне ралі на ринку акцій.
Роздрібні продажі в США в серпні збільшилися на максимальну величину за три роки - 2,7% у порівнянні із очікуваними 1,9%. Зростання було обумовлено тим, що урядова програма "cash-for-clunkers" (готівка за автобрухт), що передбачає надання до $4,5 тис. у разі купівлі нового, більш економічного автомобіля замість старого, підтримала попит на автомобілі. Реалізація машин у серпні підскочила на рекордну майже за вісім років величину - 11%.
Крім того, індекс виробничої активності Нью-Йорка Empire Manufacturing у вересні виріс до 18,88 пункту з 12,08 пункту місяцем раніше, у той час як аналітики очікували збільшення всього до 15 пунктів. Перевищення індексом нульової позначки означає посилення активності у виробничій сфері. Вересневе підвищення показника стало найбільш швидким за майже дворічний період.
Глава ФРС Бернанке заявив, що рецесія в США, швидше за все, завершилася.
Мільярдер Баффет відзначив, що його інвесткомпанія почала активно скуповувати акції.
У другому ешелоні на ФБ ММВБ у середу подорожчали акції "Транснафти" (РТС: TRNF) (+3,9%), МТС (РТС: MTSS) (+2,4%), "Якутськенерго" (РТС: YAEN) (+2%), "Північсталі (РТС: CHMF) "(+1,9%).
Подешевшали папери "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-14,8%), "КАМАЗу" (РТС: KMAZ) (-11,2%), "Північно-західної телемережі" (РТС: SPTL) (-4,2% "префи").
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $14,6 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $288,9 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 93,71 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 24,332 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас