"Ъ": Компанії "Укрнафта" дозволили постачати дешевий газ хімпідприємствам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Компанії "Укрнафта" дозволили постачати дешевий газ хімпідприємствам

Енергетика
503
Антимонопольний комітет (АМКУ) зобов'язав Міністерство промислової політики усунути обмеження на ринку постачання природного газу. "На вимогу АМКУ Мінпромполітики внесе зміни у свої накази, якими привілейоване право на постачання газом хімпідприємств надавалося НАК 'Нафтогаз України' і її дочірній компанії 'Газ України'", - говориться в повідомленні АМКУ. Як установив комітет, саме "Нафтогаз" і "Газ України" були визначені єдиними постачальниками газу хімпідприємствам за пільговою ціною.
Нагадаємо, у серпні з ініціативи Мінпромполітики Нацкомісія регулювання електроенергетики знизила граничну ціну на природний газ із 1900 грн до 1584,4 грн за тисячу кубометрів для концерну "Стирол", Одеського припортового заводу, черкаського "Азоту", Сіверськодонецького об'єднання "Азот" і "Дніпроазота".
Як стверджують в АМКУ, приймаючи це рішення, комітет виходив з того, що постанова Кабміну, на підставі якої хімзаводи одержали пільгову ціну, не містить обмежень по постачальниках. "А, крім 'Нафтогазу' і 'Газу України', ще 421 компанія має ліцензію на продаж природного газу в Україні – їх права обмежило Мінпромполітики", - говориться в повідомленні АМКУ. У Мінпромполітики повідомили Ъ, що погодилися з вимогами комітету і працюють над їхнім виконанням.
Рішення АМКУ вигідно в першу чергу "Укрнафті", вважає керівник департаменту з питань агропромислового комплексу і хімпромисловості "Держзовнішінформу" Дмитро Гордейчук. Хоча законодавство зобов'язує "Укрнафту" продавати весь газ, що добувається в країні, населенню через НАК "Нафтогаз України" за регульованими тарифами (199 грн за тисячу кубометрів), в 2009 році компанія почала поставляти близько 100-150 млн кубометрів газу на місяць на "Дніпроазот" і черкаський "Азот". Але після того, як Нацкомісія регулювання електроенергетики знизила граничну ціну на газ для хімпідприємств, "Укрнафта" права на такі постачання не одержала і повинна була поставляти газ дорожче, ніж "Нафтогаз", що робило продукцію підприємств неконкурентоспроможною.
Фінансовий директор "Укрнафти" Володимир Пустоваров пояснив, що компанія продає газ "Дніпроазоту" і черкаському "Азоту" на підставі рішення суду. "Комерційний обсяг газу 1,39 млрд кубометрів ми маємо право поставляти на ринок. Чи будемо ми далі це поставляти? Думаю, що так. Тому що ми продали менше половини, причому винятково за ринковою ціною", - відзначив пан Пустоваров. За його словами, "Укрнафта" поки навіть не розглядає можливості поставляти газ іншим хімпідприємствам. В "Дніпроазоті" і черкаському "Азоті" підтвердили, що ціна газу, що поставляється "Укрнафтою" на підприємства, "практично нічим не відрізняється від тієї, за якою газ поставляється іншим виробникам азотних міндобрив 'Нафтогазом'".
Втім, ціна газу, який поставляється "Укрнафтою" і "Нафтогазом", може відрізнятися на суму, рівну величині націнок, вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Пітер Келлер. "Не дивно, що 'Укрнафта' продає газ саме 'Дніпроазоту' і черкаському "Азоту", оскільки обидві компанії пов'язані із групою 'Приват'", - відзначає він. За оцінками пана Келлера, в III кварталі ціна газу для цих двох хімпідприємств може становити близько $150 за тисячу кубометрів. "Враховуючи, що витрати на газ становлять 70% загальної вартості виробництва аміаку, будь-яке зниження ціни газу суттєво впливає на прибуток", - говорить Пітер Келлер.
Як заявив почесний голова наглядової ради "Стиролу" Микола Янковський, йому нічого не відомо про здійснення "Укрнафтою" поставок газу "Дніпроазоту" і черкаському "Азоту", але якщо ця інформація підтвердиться, його компанія спробує домовитися із цим постачальником. "У потрібних нам обсягах і за необхідною ціною альтернативних джерел поставок газу в нас нема, - відзначає президент Сіверськодонецького об'єднання "Азот" Олексій Кунченко. - Зараз ведемо переговори з іншими постачальниками газу, адже є постанова уряду, що дозволяє закуповувати газ у нерезидентів, але поки результатів нема".
За словами пана Кунченка, зниження вартості газу для азотних виробників хімдобрив дозволило заводу зменшити збитки. "Прибутку дотепер нема, але хоча б збитки не настільки великі", - повідомив він. "Ми очікуємо поліпшення світової кон'юнктури цін на продукцію у зв'язку із сезонністю, - говорить Микола Янковський.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас