Банкіри скуштують алкоголь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри скуштують алкоголь

Фондовий ринок
1494
Акціонери коньячного заводу "Таврія" залагодили корпоративний конфлікт. Вчора стало відомо, що 95% акцій підприємства несподівано перейшли одеському банку "Південний". При цьому колишній директор Олександр Сидоренко стане почесним президентом підприємства, а колишній мажоритарний акціонер ПНВХ продовжить співпрацю із заводом.
ВАТ "Агропромислова фірма "Таврія'" засноване в 1998 році в Новій Каховці, випускає коньяк під торговими марками "Таврія", "Георгіївський", ALEXX. За даними учасників ринку, в 2008 році фірма стала найбільшим оператором на ринку коньяку з часткою 16,67% в натуральному вираженні (весь ринок - 3,703 млн дал).
Директор "Таврії" Олександр Сидоренко розповів, що акціонери підприємства вирішили продати 95% його акцій банку "Південний": "Операція ще не завершена. Після її завершення директором "Таврії" стане представник банку "Південний", я обійму посаду почесного президента і займатимуся стратегічними питаннями". Інформацію про продаж 95% акцій "Таврії" банку "Південний" підтвердив президент "Першого національного виноробницького холдингу" (ПНВХ) Валерій Шамотій: "Угоду можна вважати здійсненою. Ми зберігаємо тісні контакти з "Таврією", зокрема працюватимемо з ними з питаньх дистрибуції".
У прес-службі банку "Південний" інформацію про угоду не підтвердили і не спростували. Її сума, а також власники решти 5% акцій не розголошуються.
За словами співвласника агропромислової групи "Закарпатський сад" Павла Дробишева, до кризи з урахуванням лідерства на коньячному ринку підприємство могло оцінюватися в два річні оберти - близько $200 млн, але зараз його ціна не перевищує $50 млн.
Нагадаємо, до останнього часу в "Таврії" був жорсткий корпоративний конфлікт. На початку вересня була зроблена спроба захоплення підприємства, в результаті якої 39 осіб було травмовано. За фактом захоплення було відкрито кримінальну справу.
Пояснити, чому акції продані саме "Південному", сторони відмовилися. На правах анонімності топ-менеджер одного з банків розповів, що пов'язана з банком страхова група "Теком" володіє винними заводами. Він припустив, що банк міг забрати акції "Таврії" в рахунок погашення кредиторської заборгованості перед ним: "Південний" часто вимагає перевести на себе корпоративні права бізнесу, який кредитує. Одного разу оступилися, вдруге, на третій раз банк проводить ломбардну оборудку й перепродує бізнес". Колишній директор "Маркет-груп-дистрибуція" Сергій Коба повідомив: "Південний" був кредитором компанії "Логос" (володіє ПНВХ)".
Тепер, коли корпоративний конфлікт вичерпано, "Таврія" дістане можливість покращити свої ринкові позиції, вважає віце-президент Торговельно-промислової конфедерації В’ячеслав Сокерчак: "Для цього їй потрібно налагодити дистрибуцію. В результаті корпоративного конфлікту деякі коньяки зникли з продажу". У нинішньому році позиціями лідера "Таврія" поступилася Одеському коньячному заводу, відзначають учасники ринку. За словами Олександра Сидоренка, "Таврія" продовжить роботу з "Маркет-груп-дистрибуцією", але залучатиме й нових дистрибуторів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас