Війна за Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна за Нацбанк

Валюта
1957
Звинувачення глави МВС на адресу керівництва НБУ і голосна відставка заступника голови Нацбанку Савченка говорять про те, що політична атака на головний банк країни з боку Кабміну почалася. Ціль - зробити Нацбанк поступливішим до виборів і змінити керівництво НБУ після них.
Справи банкірські
Національний банк України неофіційно звинувачують у непрозорості з минулої осені. Список претензій давно відомий: загадкові процедури рефінансування комерційних банків і поведінка регулятора на валютному ринку.
Не минуло і року, як факти зловживань і посадових злочинів з боку вищого керівництва Нацбанку помітили у МВС. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко 8 вересня заявив, що вище керівництво НБУ причетне до шахрайства при рефінансуванні комерційних банків і проведенні валютних аукціонів. Конкретних імен міністр при цьому не назвав.
До порушень, за словами Луценка, причетний і Секретаріат Президента України і особисто Віктор Ющенко. "Валютний курс став сценарієм дестабілізації ситуації в країні з боку Секретаріату Президента. Тому я звертаюся до президента України Віктора Ющенка - або владнайте справи у Нацбанку, або сушіть сухарі для своїх підлеглих, далі таке терпіти неможливо", - закликав Луценко.
Цією заявою головний міліціонер країни, що давно грає на стороні Юлії Тимошенко, почав пропагандистську атаку на Національний банк України, а також на Віктора Ющенка - одного із суперників Леді Ю в передвиборних перегонах. Справді, чому питаннями "дестабілізації ситуації в країні", загрозами національній економічній безпеці, корупцією у вищих ешелонах влади займається міліція, а не СБУ? Чому Луценко, за давньою звичкою, порушує таємницю слідства, оголошуючи подібні заяви на прес-конференціях? Чи не тому, що Служба безпеки перебуває під контролем президента, а глава МВС симпатизує прем'єр-міністрові і готовий зробити їй невелику послугу?
У Секретаріаті та Нацбанку відреагували відповідно. "Безпрецедентна атака на Національний банк і президента України, що явно зрежисована в одному центрі, має на меті відволікти увагу від проблем з невиконанням даних обіцянок, наповненням бюджету, різким погіршенням рівня життя громадян", - заявили в президентській канцелярії. І цілком резонно порадили пред'явити факти зловживань у встановленому законом порядку. У НБУ впевнені, що звинувачення Луценка необґрунтовані та "спрямовані на адресу Національного банку, мабуть, з метою зробити поступливішим регулятора напередодні президентської кампанії".
Через декілька днів глава МВС повідомив, що Анатолія Шаповалова, першого заступника голови Володимира Стельмаха, викликали на допит як свідка. Наступним публічним ударом по репутації НБУ і президента стала голосна відставка і прес-конференція заступника глави Нацбанку Олександра Савченка. Він повторив всі звинувачення на адресу керівництва НБУ, озвучені раніше головним міліціонером країни.
"Ми бачимо сплановану акцію: вчора була заява міністра Луценка, сьогодні - відставка пана Савченка. Це йде пряма дискредитація Національного банку", - впевнений заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.
Приборкування Стельмаха
Олександр Савченко не вперше допомагає Юлії Тимошенко приборкати Володимира Стельмаха. Наприкінці минулого року, коли відносини глави уряду і керівника Нацбанку були напруженими, у прем'єра несподівано з'явилися внутрішні звіти НБУ про виділення рефінансування. Після цього Тимошенко почала активно звинувачувати керівництво центробанку в корупції при розподілі рефінансування для комерційних банків.
"Бютівці" у парламенті організували спеціальну слідчу комісію, що розслідувала порушення в НБУ. 6 січня 2009 року депутати із Блоку Юлії Тимошенко запропонували Раді звільнити Володимира Стельмаха, його заступника Анатолія Шаповалова, а главою Національного банку зробити Олександра Савченка.
Відставка глави НБУ так і не відбулася, але після цього Володимир Стельмах став уважніше прислухатися до побажань не тільки президента, але й прем'єра. До цього зобов'язували дві статті закону про держбюджет, які діяли весь перший квартал. Відповідно до статті 84, регулятор не міг видавати банкам рефінансування без згоди Кабміну, а стаття 86 пропонувала викуповувати будь-які обсяги ОВДП, випущених урядом, протягом трьох днів з моменту пред'явлення.
Нацбанк справно допомагав Юлії Тимошенко латати діри в державному бюджеті: в 2009 році регулятор викупив облігації внутрішньої держпозики на суму 30 мільярдів гривень. Глава Нацбанку і прем'єр спрацювалися, тому звинувачень НБУ в порушеннях і закликів до відставки Стельмаха певний час чутно не було.
Однак з наближенням президентських виборів загострилася конкуренція між президентом і прем'єром, тому керівник Центробанку змушений був визначитися із симпатіями. Зараз Секретаріат невтомно критикує економічну політику Тимошенко, а Нацбанк допомагає зробити цю критику обґрунтованою.
Наприклад, щоб одержати важливий транш від МВФ, Україна повинна затвердити держбюджет на 2010 рік в передбачений бюджетним кодексом термін. Проект держбюджету Кабмін зобов'язаний підготувати і подати в Раду не пізніше 15 вересня, а НБУ, як на зло, не поспішав затверджувати основи кредитно-грошової політики на майбутній рік, без яких зверстати проект держбюджету не можна.
Крім того, Центробанк фактично відмовився виділяти гроші на Євро-2012. Ветований президентом, але підписаний спікером закон зобов'язує НБУ авансом перерахувати в держбюджет 9,8 мільярда гривень зі свого прибутку за поточний рік. Але рада Нацбанку повідомила, що прибуток Нацбанку цього року складе всього 600 мільйонів гривень, тому грошей на Євро-2012 немає.
Але все-таки найбільшим подразником для Тимошенко, мабуть, виступає нестабільний курс долара, що найсильніше б'є по рейтингу. Як заявила прем'єр на нещодавньому засіданні уряду, для поточного курсу "немає ніяких підстав ... таке падіння курсу - це наслідок корупції, спекуляції і бездіяльності Нацбанку". Також глава уряду пообіцяла, що курс гривні складе 7,5, але тільки у випадку зміни керівництва НБУ.
Кадровий резерв
Місце глави Нацбанку в БЮТ уже давно пророкують Олександру Савченкові, що донедавна був його заступником. Наприкінці 2008-го, коли крісло під Володимиром Стельмахом захиталося, Юлія Тимошенко згадала про "гідного заступника глави", що міг би замінити нинішнього голову. Пізніше, у січні 2009-го, як згадувалося, БЮТ відкрито запропонував Раді замінити Стельмаха на Савченка.
Відразу ж після цього відносини між главою Центробанку і його амбіційним заступником різко погіршилися. У Савченка відібрали більшість повноважень. Керувати департаментом валютного контролю і ліцензування призначили іншого заступника Стельмаха - Володимира Кротюка.
Поки Савченко був у відпустці, на посаду виконавчого директора НБУ 1 вересня поставили Анатолія Балюка, під керівництво якого потрапив і департамент валютного ліцензування і контролю. Тоді ж Олександра Савченка позбавили останніх повноважень. "Дотепер я працював у Національному банку над проектом неінфляційної і недевальваційної трансформації додаткової грошової маси в економіці. Але, на жаль, його зарубали. Тому я подав у відставку", - пояснив екс-заступник голови на прес-конференції.
У відповідь Савченко спробував якнайболючіше вдарити колишнє керівництво і пройтися по президенту. "У зв'язку з моєю незгодою з валютно-курсовою, монетарною і грошово-кредитною політикою керівництва Нацбанку, що веде до дестабілізації валютного курсу, зростання кредитної активності банків, падіння ВВП, збільшення кількості неплатоспроможних банків, а в остаточному підсумку - до безпрецедентного падіння рівня життя населення, подаю у відставку. Відставка політична. Це означає, що я нікуди не працевлаштувався", - заявив він у прямому ефірі на всю країну.
Савченко вважає, що Володимир Стельмах залишиться у своєму кріслі до початку наступного року. Однак надія на вигідне працевлаштування не полишає колишнього заступника голови. "Я вважаю, що Володимиру Семеновичу потрібно допрацювати свій термін. А буде новий президент - буде і новий глава Нацбанку", - підкреслив він.
У своєму виступі Савченко показав прекрасний приклад двозначності, звинувачуючи СП у тиску на Нацбанк. З одного боку, він визнав, що НБУ залежить від президента і від його канцелярії, і потрібно припинити практику "коли хлопчики і дівчатка із Секретаріату вирішують за співробітників Нацбанку". З іншого боку, визнав, що "Юлія Володимирівна має потенціал тиску набагато більший, ніж всі інші". Але Савченко не бачить у цьому нічого поганого. "Вона постійно тисне, вимагає більше і більше фінансування. І це нормально, так і повинно бути. Нехай уряд робить що завгодно. Якщо Нацбанк знає свою справу, утримує стабільну національну валюту, усе в нас буде рости", - впевнений він.
Скандал навколо Національного банку протиборчі сторони оцінюють по-різному. Однак усі схиляються до того, що зараз НБУ перестав бути самостійним гравцем. Розлого описав ситуацію з відставкою Олександра Савченка перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш. "Вважаю, що це свідчення того, що Нацбанком почали керувати політики, що Нацбанк втрачає свою незалежність, і що вплив на Нацбанк є надмірним, що може викликати серйозну кризу".
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас