АМКУ зобов'язав Мінпромполітики відмінити преференції "Нафтогазу" в газопостачанні хіміків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ зобов'язав Мінпромполітики відмінити преференції "Нафтогазу" в газопостачанні хіміків

Енергетика
229
Хімічні підприємства мають право купувати природний газ із нульовою ставкою збору у будь-яких постачальників, що мають відповідну ліцензію, а не тільки у НАК "Нафтогаз України" та її дочірньої компанії "Газ України", вважає Антимонопольний комітет України (АМКУ).
Згідно з його прес-релізом у вівторок, комітет зобов'язав Міністерство промислової політики внести поправки до своїх наказів, надаючи "Нафтогазу" такі преференції.
АМКУ пояснює, що постанова уряду про обнулення цільового збору з реалізації природного газу хімічним підприємствам не містила обмежень, тоді як, окрім НАК і "Газу України", ще 421 компанія в країні має ліцензію на продаж природного газу.
За інформацією АМКУ, Мінпромполітики погодилося з його вимогами і працює над їх виконанням.
Як повідомлялося, збір у вигляді цільової надбавки до тарифу на природний газ введений влітку 2005 року в розмірі 2% і потім кілька разів підвищувався, найбільше - в 2008 році, до 12%.
Після загострення фінансово-економічної кризи 2008 року уряд обнулив збір спочатку для металургів і хіміків, а з 2009-го - для всієї промисловості та бюджетних організацій. Таким чином, газовий збір з початку 2009 року стягувався тільки з підприємств комунальної теплоенергетики і теплових електростанцій - у розмірі 2% від ціни природного газу і з населення - 4%.
Та 14 квітня 2009 року Кабмін постановою №359 знову ввів 2%-й газовий збір, який почав стягуватися з травня. Від його сплати були звільнені лише хімічні підприємства, які використовують газ як сировину.
Межовий рівень ціни на природний газ для промислових і прирівняних до них споживачів, а також для бюджетних організацій складає 2020,25 грн. за 1 тис. куб. м (без врахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифу на транспортування й постачання).
Межовий рівень ціни на газ для підприємств гірничо-металургійного комплексу і хімії складає 1899,25 грн. (без врахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифу на транспортування й постачання).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас