Акцизом по курінню, а контрабандою - по ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акцизом по курінню, а контрабандою - по ринку

Казна та Політика
893
Тютюнові компанії цього року активно долучилися до наповнення державного бюджету. Так, за даними Коаліції громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну", в липні цього року середньомісячна реалізація вироблених в Україні цигарок складала 9,54 мільярда штук, а середньомісячні надходження до бюджету від акцизу на них - 985 мільйонів гривень. Тоді як у липні минулого року ці цифри складали 9,55 мільярда штук та 228 мільйонів гривень відповідно.
Проте уряд, віднайшовши в тютюновому бізнесі перспективне джерело поповнення багатостраждального бюджету, не збирається зупинятися на досягнутому. З першого жовтня урядовці пропонують Верховній Раді підняти адвалерну ставку акцизу на цигарки з 20% до 36%.
За надто часте підвищення - в суд
Самі тютюнові компанії від такої уваги з боку уряду не те що втомилися, а вже починають панікувати й навіть готові судитися. "Якщо така тенденція з підвищення акцизів буде продовжуватися, то ми подаватимемо до суду. Перспектива є, адже порушено п’ять законів!" - заявив днями на присвячених проблемі тютюнових акцизів дебатах, організованих Європейською бізнес-асоціацією, керівник із корпоративних питань ПзІІ "Імперіал Тобако Юкрейн" Юрій Кішко.
Його підтримує й колега з АТ "Бритіш Американ Тобакко Україна" Андрій Кріль, нагадуючи про порушення уряду в процедурі підвищення акцизів. "Порушено, наприклад, закон про систему оподаткування, який встановлює, що податки не змінюються частіше одного разу на рік... Якщо дотримуватися букви закону, то те підвищення, яке планують на жовтень, має застосовуватися не раніше 1 січня 2011 року", - вважає він.
Контрабанда найспритніша
Проте поки що представники тютюнових компаній зайняті підрахунками збитків від утрати своєї частки на легальному ринку, який вони, за словами директора з корпоративних питань ЗАТ "Філіп Морріс Україна" Костянтина Рябенка, втрачають від кварталу до кварталу. "Фактично до кінця червня ми втратили 11% легального ринку. Дані за липень і серпень показують, що ця тенденція поглиблюється, - стверджує він. - Акциз цього року піднімали з першого лютого, з першого травня, опублікували нові індексовані ставки, і тут же планують ще одне підвищення з 1 жовтня... Якщо жовтневе підвищення відбудеться, Україна за найбільшими підвищеннями ставок акцизного збору стане на друге місце в світовій історії після Венесуели 2007 року".
Українському ж курцеві, за підрахунками Рябенка, такий крок обернеться подорожчанням цигарок на 25%. Але тютюнові компанії бояться, що покупець уже скоріше купить дешевші контрабандні цигарки, ніж вітчизняні після їх чергового суттєвого подорожчання.
А пропозиція контрабандних цигарок в Україні, як запевняють представники тютюнових компаній, уже більш ніж достатня. Тож конкурувати з нею стає все важче...
"Силами наших торгових представників ми зробили огляд ринків України за останні п’ять днів. У 17 регіонах України зафіксовано понад 500 мереж продажу нелегальних цигарок. І вони продаються не лише на лотках у всім відомих бабусь, а й у продуктових магазинах, кіосках, що мають ліцензії тощо. Це явище, яке розповзається в усій країні, - розповідає Юрій Кішко. - 34 торгові лотки, які захотіли поспілкуватися з нами на предмет розповсюдження контрабанди, дали такі цифри: за тиждень у торговій мережі реалізують 1 300 пачок цигарок (легальних і нелегальних). Нелегальних з них - від 110 до 1 100 пачок. Тобто від 8 до 85%. Невже цього ніхто не бачить? До того доборолися з курінням, що 28% легального ринку за три місяці втрачено".
Продемонструвавши журналістам пакет нелегальних пачок цигарок, які, за словами Кішка, були придбані ними того ж дня на столичних ринках, представник "Імперіал Тобако Юкрейн" констатував неабияку спритність контрабандистів. "Тут є цигарки, зроблені 28 серпня. Навіть у нас немає такої дистрибуції!" - з розпачем зазначає він.
Підвищення акцизів призводить до шаленої контрабанди в країну, що відкидає тютюновий бізнес в розвитку років на десять, запевняють його представники. "Якщо акциз не підвищать, то чорними будуть відсотків з 20 ринку. Якщо ж підвищать, то ми втратимо ще 20% за розрахунками на рік. І тоді легальний ринок у нас буде десь на рівні 1997 року, - говорить Костянтин Рябенко. - Тож ми закликаємо уряд зберегти діючі ставки акцизного збору, враховуючи вже затверджену індексацію специфічного компонента й мінімального податку на 15% з 1 січня 2010 року".
Заступитися перед урядом за виробників цигарок намагається й їх профільна асоціація. Так, асоціація "Укртютюн", до якої входять всі найбільші тютюнові фабрики України, просить уряд і комітет Верховної Ради з питань бюджету не піднімати ставки акцизів принаймні до кінця цього року. Як відзначається в повідомленні асоціації, підняття акцизів у травні вже призвело до скорочення виробництва цигарок в Україні. Так, за вісім місяців фабрики "Укртютюну" скоротили випуск цигарок, порівняно з аналогічним періодом минулого року, майже на 14% або на 12 мільярдів штук. "З вересня минулого року ставки акцизу піднімалися тричі. Встановилася чітка тенденція до скорочення легального виробництва на вітчизняних підприємствах", - звертається до уряду генеральний директор асоціації Валентина Хоменко.
Що погано курцеві - добре бюджету
За травень-серпень цього року надходження до бюджету від тютюну зросли втричі, натомість констатують опоненти тютюнових компаній. І за умови економічної кризи та дефіциту бюджету така "тютюнова" жертва просто необхідна. "Так, за останні 13 місяців це буде четверте підвищення акцизів, а враховуючи індексацію, навіть п’яте. Проте всі ці п’ять підвищень досі закінчувалися успішно, доходи бюджету зростали... Тим паче є ще необхідність подальшого підняття акцизу, щоб хоча б зрівнятися з Росією. Десять років у нас був період застою в питанні підняття акцизів на цигарки, а зараз - час надолуження того, що ми втратили, - говорить радник першого віце-прем’єр-міністра України Володимир Рябошлик. - Ми обговорюємо не хліб і не сало, а шкідливий продукт. І в тому, що він в Україні буде менш доступний, ніж навіть у країнах ЄС, нічого страшного немає...".
Обсяги контрабанди, про які заявили представники тютюнових компаній, Рябошлика не лякають. За його словами, бізнес і в усі попередні рази лякав шаленою контрабандою, ще й стверджував, що держава отримає менше в бюджет, ніж до того. Натомість усе вийшло за планом уряду, хвалиться радник першого віце-прем’єр-міністра. "Зрозуміло, що контрабанда є. Є вона і з України. Наші контрабандні цигарки в Польщі спалюють на електростанціях. Але сам факт контрабанди ще ні про що не говорить, бо немає об’єктивного дослідження ситуації... Натомість опитування курців показали, що п’ята частина переходить на дешевші марки цигарок, п’ята частина намагається кинути курити, п’ята частина курить менше, і дві п’яті поки ніяк не реагують", - нагадує він і про суспільно важливий аспект підняття акцизів.
Хоча юридичну колізію Рябошлик таки визнає. Мовляв, справді за законом невиправдано часто... Проте як вихід із ситуації він пропонує не припиняти такий небажаний для тютюнових компаній процес, а змінити Бюджетний кодекс України, де й узаконити право уряду на подібні підняття акцизів на власний розсуд. "Зрештою, це оздоровлення нації та оздоровлення бюджету", - резюмує він.
До речi
В Україні вже зафіксовано позитивну тенденцію зменшення рівня куріння. Так, згідно з даними Київського міжнародного інституту соціології, поширеність куріння серед дорослого населення України 2005 року становила 41%, в листопаді 2008 року - 35%, а у травні 2009 року - 31%, повідомляє УНІАН. Кабінет Міністрів виділив 2,7 мільйона гривень на реалізацію Державної цільової соціальної програми зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на 2009-2012 роки. Як зазначається у повідомленні прес-центру Коаліції громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну", уряд ухвалив цю програму 3 вересня 2009 року.
На виконання програми також має надійти ще чотири мільйони гривень із міжнародних джерел. Уже 2010 року буде створено та профінансовано національну телефонну лінію допомоги тим, хто через підвищення цін на сигарети або з інших причин хоче припинити курити, але не може зробити це самостійно. Держава також профінансує антитютюнову інформаційну кампанію - із зовнішньою рекламою, роликами на телебаченні тощо. Крім цього, буде надруковано та поширено рекомендації для медичних працівників про те, як їм допомогти своїм пацієнтам припинити курити.
Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас