"Укрінтеренерго" дали термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрінтеренерго" дали термін

Енергетика
736
Держпідприємство "Укрінтеренерго" втрачає монополію в експорті електроенергії з України. Компанія зможе працювати за нинішніми договорами з контрагентами тільки до кінця року. У цей період за нею буде залишатися законтрактована пропускна здатність міждержавних ліній електропередач.
Таку пропозицію Мінпаливенерго направило на адресу Нацкомісії регулювання електроенергетики (НКРЕ). Регулятор повинен буде врахувати його при підготовці порядку проведення аукціонів на доступ до перетинів.
На сьогодні контракти "Укрінтеренерго" передбачають використання всієї потужності так званого "Бурштинського енергоострова" (500-550 Мвт), з якого здійснюється експорт електроенергії в напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії. Окремі контракти держкомпанії діють до 2015 року. Відповідно, після впровадження аукціонів виникло запитання щодо майбутнього договорів. Якби їх зберегли, вільних потужностей для виставлення на аукціон не залишилося б.
Блокування аукціонів
За словами міністра палива та енергетики Юрія Продана, робота над порядком проведення аукціонів буде завершена у вересні. У жовтні, за припущенням чиновника, може відбутися перший аукціон. Приблизно, на перший аукціон може бути виставлена потужність 100 Мвт.
"Швидше за все, ми розпишемо конкретно, скільки щомісячно повинно виставлятися на аукціон, а з 1 січня це буде повний обсяг (500-550 Мвт)", - повідомив Юрій Продан.
У той же час він висловив думку, що розірвання контрактів "Укрінтеренерго" може викликати певні труднощі. Зокрема, звернення контрагентів до судових органів і наступне блокування аукціонів.
Контрагенти в роздумах
В "Укрінтерінерго" відзначили, що поки не розглядали можливість зміни або розірвання договорів з партнерами до кінця року. "Коли порядок (проведення аукціонів) буде затверджений офіційно, ми почнемо планувати свої дії. Звичайно, виключати судові розгляди не можна, однак це питання переговорів", - відзначив співрозмовник у держкомпанії.
У групі Korlea Invest (її компанії виступають основними контрагентами "Укрінтеренерго") поки не повідомляють, чи будуть звертатися до суду. "Компанії групи Korlea Invest у повному обсязі виконують зобов'язання за контрактами з "Укрінтеренерго". Тому ми сподіваємося, що "Укрінтеренерго" зробить все можливе для забезпечення поставок електроенергії на погоджених умовах до завершення терміну дії контрактів", - заявив голова ради директорів Korlea Invest Holding Василь Данилів.
Якщо "Укрінтеренерго" зможе без суперечок домовитися зі своїми контрагентами про зміну умов контрактів, вона зможе продовжувати експорт електроенергії і в 2010 році. Для цього держкомпанія повинна буде взяти участь в аукціоні на рівні з іншими компаніями, що мають ліцензії на постачання електроенергії, і виграти право на використання пропускної здатності. Очікується, що конкурентами "Укрінтеренерго" можуть стати компанія Power Trade Рината Ахметова і державна НАК "Енергетична компанія України".
19 березня 2009 року Верховна Рада прийняла закон про аукціонний доступ до експорту електроенергії. Відповідно до закону, НКРЕ повинна розробити порядок, що визначає фінансові гарантії доступу до пропускної здатності, величину пропускної здатності і початкову ціну доступу.
Аукціон буде проводити НЕК "Укренерго", національний оператор електромереж.
Максим Асауляк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас