Росія та Туркменія не змогли домовитись про відновлення постачань газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія та Туркменія не змогли домовитись про відновлення постачань газу

Енергетика
558
Президент РФ Дмитро Медведєв та президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов не змогли домовитись про терміни відновлення постачань туркменського газу, перерваних в квітні ц.р. Зокрема, Бердимухамедов очікує, що нова угода буде укладена за новою формулою ціни.
В той же час, як повідомив журналістам помічник президента РФ Сергій Приходько, формула ціни і терміни відновлення постачань будуть остаточно вироблені на зустрічі "Газпрому" і туркменських партнерів, яка відбудеться найближчим часом, передає Reuters.
Як вже повідомлялося, за словами Бердимухаммедова, всі технічні питання, які виникли у зв'язку з припиненням постачань туркменського газу до Росії, врегульовані. Він пояснив, що "зараз "Туркменгаз" бере тайм-аут у "Газпрому", оскільки проводяться всі профілактичні і слідчі заходи". "Вони проводять останню дефектоскопію труб", - віздначив президент Туркменістану.
Нагадаємо, цього року "Газпром" повинен був купити у Туркменії 50 млрд куб. м газу, але, за контрактом, обсяг може бути понижений на 20%. Постачання припинилися через вибух 9 квітня на газопроводі САЦ-4. У червні ц.р. російська монополія запропонувала Туркменії понизити об'єми постачань або понизити вартість газу. "Газпром" пояснив пропозицію тим, що основний споживач туркменського газу - Україна - скоротила обсяг закупівель. Проте до згоди сторони прийти не змогли.
РФ та Туркменія працюють в рамках угоди про співпрацю в газовій галузі на 25 років, підписаного в квітні 2003 р. В рамках угоди "Газпром експорт" (100-процентна "дочка" "Газпрому") і ГТК "Туркменнєфтєгаз" уклали довгостроковий контракт купівлі-продажу туркменського природного газу на 25 років.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас