Вартість будівництва болгарської АЕС "Белене" зросла в 2,5 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість будівництва болгарської АЕС "Белене" зросла в 2,5 рази

Енергетика
278
Вартість будівництва АЕС "Белене" складе близько 10 млрд євро (14,6 млрд дол), заявив міністр економіки, енергетики та туризму Болгарії Трахо Трайков, передає Associated Press. Спочатку проект оцінювався в 3,997 млрд євро.
Одночасно Трайков висловив подяку міністру енергетики Росії Сергію Шматко, який прийняв запрошення свого болгарського колеги і прибуде 17 вересня 2009 для переговорів у Софію. Трайков нагадав, що у Болгарії та Росії зараз три великі спільні енергетичні проекти - АЕС у Белене, а також трубопроводи "Південний потік" і Бургас-Александруполіс - і болгарський уряд сподівається, що всі вони будуть реалізовані.
За словами міністра, всі угоди з російською стороною - якщо тільки вони не становлять комерційної таємниці - повинні бути оприлюднені і стати загальнодоступними.
Нагадаємо, 1 вересня ц.р. прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов на переговорах з главою російського уряду Володимиром Путіним у Гданську заявив, що новий уряд Болгарії поки не ознайомився з домовленостями з РФ з приводу створення АЕС "Белене", але вивчить питання протягом одного місяця.
Коментуючи висловлювання болгарського прем'єр-міністра про необхідність вивчення всіх раніше досягнутих домовленостей з РФ за даними проектами, міністр енергетики РФ С. Шматко підкреслив, що "всі проекти обговорювалися відкрито в Європі". "Ми проходили процедури отримання дозволів (на роботи з будівництва АЕС) в Євроатомі, і говорити про те, що були якісь таємні домовленості, про які не знала опозиція, неправильно", - сказав міністр.
Як повідомлялося, 31 жовтня 2006 р. "Атомстройекспорт" був оголошений переможцем тендеру на спорудження АЕС "Белене". Підрядниками будівництва АЕС є російський "Атомстройекспорт", а також французька Areva і німецький концерн Siemens. Проект передбачає будівництво двох атомних енергоблоків з водно-водяними енергетичними реакторами ВВЕР встановленою потужністю 1 тис. Мвт в кожному. Генеральний контракт на проведення робіт був підписаний на початку 2007 р. Перший блок станції передбачається ввести в експлуатацію в 2014 р., другий - в 2015 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас