Європейський індекс Stoxx 600 зростає в п'ятницю 7-у сесію поспіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський індекс Stoxx 600 зростає в п'ятницю 7-у сесію поспіль

Фондовий ринок
89
Фондові індекси Європи піднімаються в п'ятницю, при цьому Dow Jones Stoxx 600 демонструє підвищення сьому сесію поспіль, повідомило агентство Bloomberg.
Сприятливий вплив на настрій учасників ринку зробила, зокрема, новина, що темпи зростання промислового виробництва та інвестицій у Китаї прискорилися, підтверджуючи впевнене відновлення економіки. При цьому обидва показники перевершили очікування аналітиків.
Індекс Dow Jones Stoxx 600 з відкриття ринків піднявся на 0,5%. З початку тижня він додав 3,6%, що є рекордним підвищенням з липня. З березневого мінімуму показник збільшився більш ніж на 50% завдяки появі ознак ослаблення рецесії та поліпшення фінансових результатів європейських компаній. На сьогодні відношення цін акцій компаній, які входять до розрахунку Stoxx 600, до їх прибутків становить 46,8, що є найвищим показником з 2003 року.
"Я не вважаю, що ралі на ринку акцій завершиться швидко, - заявив головний аналітик з світових ринків Cantor Fitzgerald Стівен Поуп. - Економічні дані виглядають набагато здоровішими. Ринок як і раніше має великий запас для руху вгору".
Зростання вартості нафти і поліпшення прогнозу Міжнародним енергетичним агентством (МЕА) викликали підвищення котирувань акцій нафтових і газових компаній. Так, ціна паперів BG Group збільшилася на 3,4%, Repsol YPF - на 2,5% і StatoilHydro - на 1,2%.
Попит на нафту наступного року може скласти 85,7 млрд барелів на добу, за прогнозами МЕА. Цей прогноз на 450 тис. б/д більше, ніж попередній, опублікований у серпні. "Попит у США і Китаїі, а також азіатських країнах, зростає швидше, ніж передбачалося", - говориться в доповіді МЕА.
Підвищення цін на кольорові метали сприяє подорожчанню акцій гірничовидобувних підприємств, зокрема, BHP Billiton (на 3,4%), Rio Tinto (на 3,9%) і Xstrata (на 3,7%).
Акції найбільшого у світі виробника сталі ArcelorMittal зросли в ціні на 5,7% після того, як третій за розмірами сталевиробник США Steel Dynamics заявив, що прибуток компанії в третьому кварталі перевищить очікування через підвищений попит на плаский прокат.
Папери найбільшого виробника сталі в Німеччині ThyssenKrupp подорожчали на цій новині на 3,4%.
Вартість акцій Deutsche Post, найбільшої поштової служби Європи, піднялася на 4,9%. Причиною цього стала заява американської компанії експрес-доставки FedEx про те, що прибуток за квартал, що завершився 31 серпня, перевищить очікування аналітиків.
Котирування Air France-KLM підскочили на 6,5%. Французькі ЗМІ повідомили, що найбільша авіакомпанія Європи планує провести реструктуризацію вантажоперевезень і підвищити тарифи на 20-30%.
Ціна паперів другої за розмірами страхової компанії Європи Axa зросла на 3,7% після того, як аналітики Bank of America поліпшили рекомендації до "купувати" з "нейтрально".
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Euro Stoxx 50 виріс на 18,85 пункту (0,67%) - до 2836,35 пункту.
Британський FTSE 100 до цього часу піднявся на 39,3 пункту (0,79%), склавши 5026,98 пункту.
Французький індекс CAC 40 додав 34,48 пункту (0,93%) - до 3740,35 пункту.
Німецький DAX з відкриття ринку збільшився на 37,11 пункту (0,66%) і становив 5631,88 пункту.
Шістнадцять із вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи збільшуються під час торгів в останнійій робочий день цього тижня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас