Депозитарії об'єдналися проти суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитарії об'єдналися проти суду

Кредит&Депозит
836
Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) завершив перший етап поглинання депозитарію "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС). Але збори акціонерів ВДЦП, які вчора затвердили підписку на його акції, не обійшлися без скандалу - Національний банк всупереч судовому рішенню купив акції депозитарію і зберіг в ньому 25-процентну частку.
Основними питаннями вчорашніх зборів акціонерів ВДЦП стали обрання наглядової ради та затвердження додемісії акцій на 73,1 млн грн. Склад наглядової ради був обраний лише після другого туру голосування. До ради увійшли чотири представники Нацбанку (одна людина узгоджується з ДКЦПФР; нею став Олег Мозговий), чотири банки, чотири торговці цінними паперами, дві біржі. Найбільша суперечка виникла навколо представництва бірж. Від них до ради увійшли президент ПФТС Ірина Зоря і голова правління Української міжбанківської валютної біржі Петро Переверзєв.
Не пройшла кандидатура "Української біржі". "Якщо біржа, яка займає 70% ринку (ринок акцій в серпні), не проходить до наглядової ради ВДЦП, то значить, нам треба зайняти 100% ринку, щоб нас вибрали наступного разу", - сказав голова біржової ради "Української біржі" Ігор Мазепа. Серед торговців не вистачило голосів директорам ІК Dragon Capital Дмитру Тарабакіну та ІК "Трійка Діалог Україна" Артемію Єршову.
Затвердження акціонерами додемісії могло бути зірвано. Емісія необхідна ВДЦП для завершення злиття з депозитарієм МФС. 27 лютого акціонери МФС вирішили об'єднатися з ВДЦП шляхом продажу йому свого цілісного майнового комплексу та обміну акцій у співвідношенні 1 акція МФС за 165 акцій ВДЦП. Незгодні з другою схемою могли продати акції за ціною 125 тис. грн. за штуку. В результаті з емісії в обсязі 73,1 млн грн. грішми були сплачені акції на 16,835 млн грн., а шляхом обміну на акції МФС - 56,265 млн грн.
Перед голосуванням представник Нацдепозитарію (володіє 165 акціями, або 0,108%, ВДЦП) заявив, що згідно з рішенням Господарського суду Києва від 3 квітня Нацбанку заборонено брати участь в статутному капіталі ВДЦП. Ст. 71 закону "Про Національний банк" забороняє НБУ бути акціонером банків або інших підприємств і установ. Попри це, акціонери ВДЦП дозволили Нацбанку підтримати свою 25-процентну частку. Капітал ВДЦП досяг 153,1 млн грн. За словами адвоката юридичної компанії "Саєнко Харенко" Сергія Ігнатовського, виконавчий лист суду був неправильно оформлений, а повторно у ВДЦП він не приходив. "Ми продовжуватимемо відстоювати нашу позицію в суді. Ми не можемо залишити без уваги неодноразове та грубе порушення закону. Це стосується створення ВДЦП і проведення додемісії", - заявив голова правління НДУ Володимир Ульянов.
"Постановка позовних вимог про незаконність створення ВДЦП повинна призвести до винесення ухвали на користь позивача. Як результат, всі юридично значущі дії незаконно створеної особи будуть визнані нелегітимними. На жаль, невиконання визначення суду може призвести до наслідків, у результаті яких сторони втягнуться в тривалий багаторівневий конфлікт", - стверджує керуючий партнер адвокатської компанії "Прайм" Тетяна Кузьмич.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас