ООН: Спекулянти повертаються на фондові ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Спекулянти повертаються на фондові ринки

Фондовий ринок
752
Покращення фінансових показників і зростання цін на сировину в першій половині 2009 р. - тимчасова корекція, констатує Конференція ООН з торгівлі та розвитку (UNCTAD), яка випустила чергову "Доповідь про торгівлю і розвиток - 2009". Вона відбувається через повернення спекулянтів на товарні майданчики й відновлення "апетиту до ризиків".
Фундаментальні ж макроекономічні чинники, як і раніше, в незадовільному стані, відзначають експерти організації: "Ні споживання, ні інвестиції не зможуть швидко відновитися: завантаження виробничих потужностей і так низьке, а безробіття продовжує збільшуватися".
Зростання цін на сировинних майданчиках може бути елементом гри, пише UNCTAD: товарна торгівля перенасичена фінансовими продуктами, і "індексні трейдери", які віддають перевагу "довгим позиціям", диктують довгострокове зростання цін. "Середні розміри позицій таких трейдерів настільки великі, що вони можуть дуже впливати на ціни і створювати спекулятивні пузирі", - попереджає UNCTAD.
Величезна частина ліквідності вкладається у фінансові інструменти, в результаті пузирі надуваються на товарних і фондових ринках та в нерухомості, заявив віце-президент Bank of China Чжу Мін. Але той же Bank of China - лідер по видачі кредитів у країні (1 трлн юанів за півроку). "Реальний сектор не зможе абсорбувати таку велику кількість грошей", - сказав економіст Китайської академії соціальних наук Лю Юхуей. На його думку, влада Китаю і всього світу розуміє, наскільки сильної шкоди можуть завдати економіці вливання, але вони не хочуть жертвувати короткостроковим зростанням.
Оскільки хороші новини дуже перебільшені, їх коректування неминуче, що викличе нову "жорстку посадку" економіки, попереджають експерти UNCTAD.
Економіка справді подає досить змішані сигнали, погоджується начальник аналітичного відділу Сбербанку Микола Кащєєв: "Майданчика для зростання поки не з'явилося". Потрібно підсилити регулювання, щоб не допустити надмірного використання позикових коштів хоч би з боку гравців, які надто великі, щоб потерпіти крах, вважає професор Гарвардського університету Кенет Рогофф: "Але регулятори більш схильні надягати рожеві окуляри під час бумів". Бізнес, як правило, винахідливіший, ніж регулятори, відзначає Кащєєв.
Нагадаємо, настрої українських гравців, що ще недавно були помірно негативними на відкритті фондових майданчиків, змінили знак на протилежний, як результат - більшість паперів торгуються в "зеленій зоні". Сприяє цьому зміна настроїв на європейських біржах, де більшість індексів вийшли в "плюс".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас