Депутати, які не знають міри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати, які не знають міри

Казна та Політика
2369
Управління справами Верховної Ради провело аналіз витрат депутатів за 7 місяців 2009 року. Виявилося, що більшість народних депутатів перевищили норми витрат за деякими депутатськими пільгами - перельотами і телефонними розмовами. Ці блага витягнули з держбюджету понад норму близько 1 млн. грн.
Подзвони мені, подзвони
Згідно з розпорядженням регламентного комітету Верховної Ради, на рік кожному депутатові повинні компенсувати телефонні розмови на суму не більше 5 тис. грн. Однак частина депутатів не вкладаються в цю норму. Зокрема, депутат Сергій Ківалов уже "проговорив" 12 тис. грн.
Також у трійці "лідерів" з тривалості телефонних переговорів із країнами ближнього і далекого зарубіжжя значаться "нунсівець" Станіслав Аржевітін і "бютівець" Сергій Осика. Вони подарували "Укртелекому" по 9 тис. грн. кожний.
За ними в рейтингу любителів поговорити йде впливовий "регіонал" Сергій Льовочкін - він проговорив за вісім місяців 8 тис. грн., а його найближчий соратник - депутат Юрій Бойко - на 500 грн. менше. У члена фракції "НУ-НС" Анатолія Матвієнка такі ж показники.
Ліміту немає межі
Найбільших втрат бюджет зазнав від авіаперельотів народних депутатів. З торішнього списку цього року до когорти розтринькувачів перекочували лише "нунсівці" Андрій Парубій, Олександр Клименко, Ярослав Кендзьор і "регіонал" Сергій Ківалов. Торік чемпіоном з польотів був Клименко. Він налітав у Донецьк і назад на 117 тис. грн. Цього року за 8 місяців парламентарій витратив на авіаквитки вже 69 тис. грн.
За кількістю злетів і посадок відзначився "бютівець"-одесит Володимир Лемза. Він з початку року злітав в Одесу і назад 53 рази при нормі 4 польоти на одного депутата. Через нього Верховна Рада тепер винна авіакомпаніям 80,5 тис. грн. Однак сам Лемза із цього приводу не дуже переймається.
"Ви мене саме застали за покупкою авіаквитка, але я не бачу в тому, що я часто літаю в округ, нічого крамольного", - відзначив він. У тому ж напрямку літає і його політичний опонент із Партії регіонів Сергій Ківалов. Він злітав на батьківщину за державний рахунок усього 38 разів за 7 місяців. За це управлінню справами Верховної Ради потрібно викласти 57 тис. грн.
Соратник Ківалова по партії Василь Кисельов також віддає перевагу літакам. З початку року на польоти в Крим і назад він витратив 71 тис. грн. "Нунсівець" Андрій Парубій уже другий рік поспіль значиться в списку завзятих авіапасажирів. І якщо за весь 2008 рік він налітав у Львів 65 тис. грн., то за січень-липень цього року до цієї суми додалося ще 70 тис. грн. Ярослав Кендзьор, який літає в тому ж напрямку, має борг 60 тис. грн.
Його земляк з БЮТ Степан Курпіль також заборгував авіакомпаніям 44 тис. грн. Він пояснив свої польоти винятково виробничою необхідністю.
"Я не літаю в особистих цілях, а тільки в суспільних - їжджу у свій округ у Львові, де мені потрібно бути щотижня", - говорить парламентарій. Крім того, він не вважає авіаперельоти якимось благом для депутата. "Хіба це пільга? Це необхідність!" – наголошує він, вимагаючи від керівництва парламенту "встановити нормальні ліміти" на польоти.
Також не збирається літати менше і "регіонал" з Донецька Владислав Лук'янов. "Я не знаю, що потрібно зробити, щоб зменшити кількість польотів, адже я літаю винятково у робочих справах", - підкреслив він. Лук'янов дав можливість заробити на бюджеті компанії "Донбасаеро" 51 тис. грн.
Борг авіаперельотом славиться
У регламентному комітеті відзначають: через часті перельоти депутатів з'явилася заборгованість парламенту перед авіакомпаніями. В "МАУ" суму боргу не оголошують. "Так, поточна заборгованість існує, але в нас немає ніяких претензій - Верховна Рада оплачує рахунки регулярно", - відзначила прес-секретар "МАУ" Євгенія Сацька.
У той же час авіакомпанія "АероСвіт" суму заборгованості назвати не посоромилася. "Із січня по липень 2009 року парламент заборгував нам 800 тис. грн.", - відзначив директор відділу зі зв'язків із громадськістю компанії "АероСвіт" Володимир Гайдаш.
Член регламентного комітету Валерій Камчатний стверджує, що в комітету немає можливості покарати депутатів-розтринькувачів. "Ми можемо лише звернутися у фракції із проханням стримати свої апетити, посилаючись на скрутне фінансове становище парламенту. Інших важелів впливу немає, адже в законі про статус народного депутата обмежень на авіаперельоти не встановлено", - відзначив він.
Однак, як показала практика торішніх звернень регламентного комітету у фракції, заклики до економії не принесли потрібного результату. Якщо одні депутати припинили зловживати держкоштами, то їх змінять інші.
Тему депутатів, які зловживають авіаперельотами, вже розглядали вперше в березні 2009 року. Згідно з даними, в 2008 році в п'ятірку лідерів з авіаперельотів увійшли: Олександр Клименко ("НУ - НС") - 117 тис. грн., Микола Кравченко (КПУ) - 84 тис. грн., Ярослав Кендзьор ("НУ - НС") - 73 тис. грн., Ігор Глущенко (Партія регіонів) - 65 тис. грн., Андрій Парубій ("НУ - НС") - 65 тис. грн.
Ольга Василевська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас