"Ъ": З Україною зводять підрахунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": З Україною зводять підрахунки

Енергетика
1170
Як заявили в "Газпромі", ціна газу для України в IV кварталі зросте до $205-210 за тисячу кубометрів. Це на $32 більше, ніж планували на початку року в НАК "Нафтогаз України". Втрати компанії від несподіваного зростання цін складуть $450 млн, що призведе до збитків за підсумками року. У сформованій ситуації Кабінет Міністрів може значно скоротити обсяг купівлі газу в Росії, однак для цього уряду доведеться піти на поступки "Газпрому" з низки інших питань, відзначають експерти.
Начальник управління з роботи з країнами ближнього зарубіжжя "Газпрому", директор компанії "Газпром збут Україна" Анатолій Подмишальський заявив, що в IV кварталі газ для України подорожчає до $205-210 за тисячу кубометрів.
В "Газпромі" нагадали, що підписані в січні цього року на період до 2019 року газові контракти визначають вартість газу і його транзиту за формулою, у якій основними змінними виступають ціни на нафту і нафтопродукти за дев'ять місяців, що передують розрахунку. З початку року внаслідок світової кризи ціна нафти значно знизилася, до січня цього року вона становила $40 за барель.
Однак потім вона знову почала зростати, і останнім часом ціна нафти на світовому ринку стійко тримається на рівні близько $70 за барель. Це дає підстави "Газпрому" говорити про можливу ціну газу $205-210 за тисячу кубометрів, заявляють у компанії.
Базова ціна газу у формулі встановлена на рівні $450 за тисячу кубометрів. З урахуванням наданої "Газпромом" "Нафтогазу" знижки на 2009 рік у розмірі 20%, російський природний газ для України в I кварталі коштував $360 за тисячу кубометрів. Після підписання контрактів в "Нафтогазі" спрогнозували, що в II кварталі газ буде коштувати $280 за тисячу кубометрів, в III - $202, а в IV - до $178 за тисячу кубометрів. Середньозважена ціна повинна була скласти $228 за тисячу кубометрів. На практиці в II кварталі ціна виявилася нижчою, ніж прогнозована - $270,95 за тисячу кубометрів, в III кварталі - $198 за тисячу кубометрів.
У НАК "Нафтогаз України" заяви "Газпрому" вчора назвали передчасними. "Поки остаточної ціни немає. Скільки вона складе, говорити рано. "Газпром" повідомив лише свої прогнози", - заявив прес-секретар НАК Валентин Землянський.
А джерело, наближене до компанії, пояснило, що зростання ціни газу в IV кварталі може спричинити скорочення обсягів його закупівель у Росії. "Повністю відмовитися від купівлі газу ми не зможемо з технологічних причин. Але обійтися 4-5 млрд кубометрів, якщо буде отримана згода на це російської сторони, ми зможемо", - сказав співрозмовник.
Подмишальський заявив, що "Нафтогаз" уже підтвердив "Газпрому" плани придбати цього року 32 млрд кубометрів газу. Причому для того, щоб виконати це зобов'язання, у компанії пообіцяли в IV кварталі купити 14 млрд кубометрів газу. Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеін відзначає, що якщо "Нафтогаз" повністю виконає свої зобов'язання і викупить всі 14 млрд кубометрів газу, то за підсумками року його втрати (з урахуванням економії при купівлі газу в II і III кварталах) складуть $448 млн.
"В результаті може повторитися сценарій минулого року, коли через значні витрати на купівлю газу в IV кварталі компанія закінчила рік зі збитками", - говорить експерт.
Член комітету Верховної Ради з ПЕК Михайло Волинець відзначає, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко може домовитися про скорочення закупівель газу в 2009 році. Він нагадує, що прем'єр уже змогла домогтися зниження обсягів закупівлі палива в 2010 році з 41,6 млрд кубометрів до 32 млрд кубометрів.
"Якщо це відбудеться в IV кварталі, то "Газпром" недоотримає мінімум $1,8 млрд. Ніхто не робитиме таких подарунків просто так. Платою "Газпрому" може бути як мінімальне зростання тарифів на транзит, так і залучення його як учасника модернізації української ГТС із наступним створенням на її базі газотранспортного консорціуму", - погоджується член парламентського комітету з ПЕК Сергій Тулуб.
Історія питання
Як формувалася ціна газу в 2009 році:
19 січня "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали довгочасний контракт, у рамках якого середньорічна ціна газу для України, за оцінками прем'єра Юлії Тимошенко, повинна була скласти $235-250 за тисячу кубометрів.
29 січня Нацкомісія регулювання електроенергетики встановила межову ціни на паливо для промисловості на рівні $315-334 за тисячу кубометрів з розрахунку середньорічної ціни газу $228 за тисячу кубометрів.
2 лютого Кабінет Міністрів опублікував постанову, якою прив'язав межову ціну газу для промисловості до офіційного курсу гривні і дозволив Нацкомісії регулювання електроенергетики щомісяця її змінювати.
24 березня заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв заявив, що ціна газу для України в II кварталі складе $280 за тисячу кубометрів. В результаті ціна виявилася нижчою - $270,95 за тисячу кубометрів.
19 червня Юлія Тимошенко повідомила, що починаючи з наступного року ціна газу для промислових споживачів буде змінюватися щокварталу.
6 липня Тимошенко заявила, що в II півріччі на ринку очікується рекордно низька ціна газу, тому Україна має намір закачати паливо в ПСГ саме в цей період.
10 серпня "Нафтогаз" надав місії Міжнародного валютного фонду прогнозні показники консолідованих доходів і витрат на 2010 рік, згідно з якими ціна газу наступного року не повинна перевищити $275 за тисячу кубометрів.
Олег Гавриш, Наталія Гриб
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас