Розвести на кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розвести на кредити

Казна та Політика
2277
Незважаючи на трильйони доларів, улиті у світову фінансову систему, банки як і раніше неохоче кредитують реальну економіку. Можливо, керівникам центробанків доведеться піти за прикладом шведських колег, які першими у світі ввели негативну ставку за депозитами комерційних банків у ЦБ. Тепер шведські банки повинні доплачувати центральному банку 0,25% річних за розміщення резервів на його депозитах.
Піонери
На настільки неординарний захід шведський Ріксбанк змусило небажання банків видавати кредити реальному сектору і споживачам. У ЦБ сподіваються змусити банки збільшити обсяги кредитування або переводити кошти в державні облігації або корпоративні бонди з високим кредитним рейтингом, стимулюючи зниження їхньої прибутковості та ринкових процентних ставок.
Введення негативної ставки за депозитами разом зі зниженням ставки РЕПО до рекордного мінімуму 0,25% дало ринку потужний сигнал про те, що банк Швеції має намір тримати ставки біля нуля доти, поки в економіці не почнеться стійке відновлення.
У цієї ініціативи шведського центробанку є як прихильники, так і опоненти. Останні стверджують, що пропонована програма кредитування підприємств здатна стимулювати виробництво, але вона не вирішить проблему споживання. Підприємства, що активізувалися за рахунок фінансових уливань, будуть працювати в основному "на склад".
У підсумку економічне становище учасників ринку може не тільки не покращитися, але і призвести до зростання поганих боргів. До того ж в умовах кризи різко підсилюється невпевненість бізнес-співтовариства в завтрашньому дні, у зв'язку із чим частина кредитів буде реалізована зовсім нецільовим способом.
І все-таки більшість експертів вважають, що негативні ставки скоріше дестимулюють комерційні банки зберігати готівку на рахунках у центральному банку і примусять до прийняття ризиків кредитування.
Послідовники
Шведи першими зважилися ввести негативні ставки. Однак якщо влада інших країн побачить, що ця стратегія ефективна, вона може піти шведським досвідом. Про те, що монетарна влада Британії розглядає таку ймовірність, натякав і глава Банку Англії Мервін Кінг. "Рішення залежить від того, чи будуть банки направляти надані їм кошти на кредитування фізичних та юридичних осіб.
Якщо цього не відбудеться, Банк Англії може застосувати негативну процентну ставку. По суті, це штраф для банків, що відмовляються кредитувати", - заявив він в інтерв'ю британській The Financial Times. З березня до кінця липня депозити комерційних банків у Банку Англії виросли в п'ять разів - з 31 млрд. фунтів стерлінгів до 152 млрд. фунтів.
Інші провідні центробанки поки не виявляють бажання іти за прикладом Швеції, хоча, наприклад, у єврозоні обсяги кредитування компаній падають із лютого. Голова Європейського центробанку Жан-Клод Тріше привселюдно закликав банки збільшити кредитування. Проблема, щоправда, і в тому, що попит на кредити падає, а компанії намагаються позбутися від боргів.
Із загрозою "пастки ліквідності" сьогодні зіштовхується і українська економіка. Про те, що гроші надовго затримуються в банківській системі і не надходять у реальну економіку, висловлювався і глава Національного банку України. Банки мають великі обсяги надлишкової ліквідності і щодня розміщують не менше, ніж 200 млн. грн. як депозити в НБУ, під ставку, що найчастіше становить 4-8% річних.
Однак банкіри поки не готові активно кредитувати через підвищені ризики неповернення. Навіть у випадку жорсткості умов розміщення коштів банки, швидше за все, намагатимуться знайти альтернативний спосіб вкладення грошей, що гарантує їхню відносну схоронність, перенаправивши капітал у більш дохідні активи - міжбанківський ринок або вкладення в держоблігації.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас