У Китаї збудують найпотужнішу у світі сонячну електростанцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї збудують найпотужнішу у світі сонячну електростанцію

Енергетика
577
Американський енергетичний гігант First Solar одержав у Китаї контракт на створення найбільшої у світі сонячної електростанції, яка розташується поблизу кордону з Монголією в пустельній місцевості. First Solar повідомляє, що фахівці компанії побудують 2-гігаваттну сонячну електростанцію в регіоні Внутрішня Монголія. Будівництво такої станції - крок не тільки економічний, але й багато в чому політичний: справа в тому, що США і Китай є найбільшими забруднювачами нашої планети, тому зараз і почали активно впроваджувати зелені технології щоб уникнути нападок з боку інших країн. Щось подібне говорять і представники самих компаній.
Угода про будівництво була підписана вчора ввечері представниками китайської сторони в штаб-квартирі First Solar в Арізоні. Будівництво супер-станції буде проходити в 4 етапи і всього займе трохи більше 10 років. За підсумками будівництва станції, потужністю від сонячних панелей будуть забезпечені три мільйони приватних будинків.
Фінансові подробиці угоди не розголошуються, однак в First Solar говорять, що якби така станція зводилася в США, то вона б коштувала 5-6 млрд доларів, однак у Китаї нижча вартість праці і низка комплектуючих тут дешевша, тому й вартість станції буде нижчою.
Раніше в КНР проголосили план, згідно з яким близько 10% енергопотреб країни буде покриватися за рахунок поновлюваної енергетики, а до 2020 року цей обсяг буде збільшений до 15%. Крім сонячної енергетики країна має намір використовувати гідроенергетику, вітряні потужності, станції на біомасі та різних органічних відходах. У кожному регіоні країни упор буде зроблений на свій вид енергетики.
Зараз у Китаї сумарна потужність вітряних станцій становить 90 мегаватт. Недавно країна переглянула план альтернативної енергетики убік значного збільшення: спочатку Китай планував одержувати з "зелених" джерел до 1,8 гігаватт до 2020 року. Тепер же планується подолати планку 2 гігаватта в 2011 році, а в 10-20 гігаватт до 2020 року.
Представники First Solar повідомили, що до 1 липня 2010 року вони введуть в експлуатацію так звану демонстраційну ділянку станції потужністю 30 мегаватів, після чого проект до 2014 року повинен досягти позначки 870 мегават, а до кінця 2019 року - 2 гігаватт.
Раніше в Китаї почалося будівництво найбільшої в азіатському регіоні вітряної електростанції, здатної генерувати близько 10 млн кіловатів електрики. Розташувалася потужність у північно-західній провінції Гансю. "З будівництвом цієї вітроелектростанції подібна промисловість у КНР виходить на новий рівень. З колись альтернативного джерела, вітряна енергетика стає повноправним учасником процесу генерації електроенергії в масштабах країни", - говорить Чжен Гобао, Міністр національного розвитку і голова Комісії з реформ КНР.
За його словами, після введення нової електростанції в експлуатацію, країна стане четвертим у світі виробником електрики з енергії вітру. Основна проблема, пов'язана з вітряними і сонячними станціями, говорить чиновник, полягає в складності їх стикування із традиційними енергомережами, крім того, є й низка законодавчих труднощів.
Вартість нової станції складе 120 млрд юанів або 17,6 млрд доларів. До кінця 2010 року потужність станції досягне 5,15 млн кіловат, а до 2015 року потужність сподіваються довести і до 12,71 млн кіловат. Навіть до 2015 року ця потужність, як говорять у КНР, буде найбільшою у всьому регіоні.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас