Ринок акцій РФ виріс третій день поспіль слідом за світовими майданчиками, індекси піднялися до 1160 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ виріс третій день поспіль слідом за світовими майданчиками, індекси піднялися до 1160 пунктів

Фондовий ринок
103
Російський ринок акцій у середу виріс третій день поспіль слідом за світовими фондовими майданчиками і нафтою, індекси РТС і ММВБ піднялися до 1160 пунктів, що є максимумом з початку літа.
За підсумками торгів індекс ММВБ виріс до 1159,95 пункту (+0,88%), індекс РТС - до 1159,8 пункту (+2,1%), основні "фішки" подорожчали на біржах на 0,1-5,4%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії перебував на рівні базового активу, що говорить про нейтральний настрій спекулянтів, які очікують підсумків засідання ОПЕК у Відні.
Підйом ринку акцій у середу проходив у дві хвилі. Удень відзначалася локальна фіксація прибутку гравцями і осідання цін нижче, ніж рівень вівторка, після чого ринок відіграв всі втрати і вийшов у "плюс" слідом за нафтою, що перевищила $72 за барель WTI.
В "мінусі" завершили день звичайні акції Сбербанку Росії (РТС: SBER) (-1,8% на ФБ ММВБ), що раніше виступали локомотивом підйому, а також папери ВТБ (РТС: VTBR) (-2,6%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-0,7%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-0,2%).
Реакція паперів "Газпром нафти" на корпоративні новини (непоганий фінзвіт і збільшення інвестпрограми) у середу виявилася нейтральною. Відповідно до звіту компанії, чистий прибуток у другому кварталі 2009 року склав $1,2 млрд, що на 45% нижче, ніж показник за аналогічний період 2008 року (очікувалося зниження до $925 млн), прибуток за півріччя впав на 57% - до $1,534 млрд (очікувалося $1,26 млрд). Розмір інвестпрограми "Газпром нафти" на 2009 рік збільшений на 7 млрд рублів, до кінця року сума може бути ще підвищена на $100-200 млн.
Подорожчали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+2,6% на ФБ ММВБ), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+5,2% й +5,4% у РТС), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+0,1%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+1,5%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+0,7%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+2,4%).
У середу знизилися індекси в Азії, однак зросла Європа (у межах 1%) і підйом відзначався на початку торгів у США (до 18:45 індекси додали 0,2-0,6%).
Нафта вдень у середу опускалася нижче $71 за барель WTI, але до вечора піднялася до $72,07 (+1,4%) на очікуваннях підсумків зустрічі ОПЕК.
За прогнозами, ОПЕК збереже поточний рівень квот на видобуток - 24,845 млн барелів на добу. Картель у цей час ставить завдання жорсткішого дотримання раніше встановлених обмежень.
Підйому нафти сприяло ослаблення курсу долара відносно євро (євровалюта до вечора середи піднялася до $1,46), а також новини про схвалення Китаєм планів збільшення запасів сировини для використання в надзвичайних ситуаціях до 169 млн барелів.
Як відзначає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна, індекс ММВБ поки залишається вище підтримки 1130 пунктів, найближча мета розташована на рівні 1200 пунктів. Однак у найближчі дні ринок може зняти локальну перекупленість і скоригуватися донизу до 1130 пунктів.
На думку начальника відділу цінних паперів московської філії Смоленського банку Дмитра Комаринця, денну фіксацію прибутку спровокували очікування негативних даних щодо іпотеки в США. "Багато хто був налаштований на негативну інформацію і поспішив зафіксувати прибуток. Постраждали від цього в першу чергу папери фінансового сектора, а саме Сбербанку і ВТБ. Однак статистика, виявилася кращою, ніж очікування, і обвального падіння не відбулося. Серед інших новин, які вплинули на котирування паперів - рекомендація комітету ОПЕК зберегти межові обсяги видобутку нафти. У сукупності з доларом, що слабшає, це надало підтримку цінам на "чорне золото", - відзначає він.
На думку начальника відділу акцій ІФ "Олма" Дмитра Кулакова, покупці енергоносіїв, що повернулися, спровокували продовження зростання і на російських майданчиках. Таким чином, індекс РТС продовжує сходження до позначки 1200 пунктів на тлі все частіше висловлюваних думок про завершення рецесії. Засідання ОПЕК у Відні відбудеться в середу вже після закриття російських майданчиків; незважаючи на очікуване збереження квот на поточному рівні, інвесторам буде цікаво почути коментарі представників картелю, вважає він.
Аналітик ІК "Фінанс-Інвест" Станіслав Савінов відзначає, що фіксації прибутку за низкою паперів сприяла накопичена за останні два дні перегрітість і відсутність нових стимулів до продовження зростання, однак через стабільність на ринках сировини корекція мала несерйозний масштаб.
В цілому, після того як напередодні за індексом ММВБ був пройдений максимум серпня, були сформовані передумови для повторення максимуму з початку року, а виходить, можна розраховувати на просування до 1220 пунктів. Найближчий опір розташовується на 1168 пунктах, найближча підтримка - пройдений напередодні вгору рівень 1130 пунктів.
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін відзначає, що фундаментальний вплив рішень картелю ОПЕК на ринок нафти малий: зі зростанням цін на "чорне золото" країни, що не входять в ОПЕК, зокрема, Росія, активно нарощують поставки нафти на світовий ринок, по суті, це зводить до мінімуму обмеження пропозиції, які вводяться картелем. Нафтові котирування можуть потрапити під тиск продажів після засідання ОПЕК, що спровокує негативну динаміку і в акціях вітчизняних нафтових компаній, вважає він.
У середу просіли акції "Полюс Золото" і "Поліметалу" (РТС: PMTL), однак на тлі позитивних прогнозів подальшого зростання цін на золото попит на акції цих компаній буде сильним, вважає аналітик.
Індекси в Азії в середу впали на новинах про продаж і додемісії акцій регіональних компаній. Японський індекс Nikkei 225 впав на 0,8%, гонконзький Hang Seng - на 1%.
Австралійський S&P/ASX 200 знизився на 0,03%, тому що статуправління країни оголосило про скорочення роздрібних продажів і обсягів нового кредитування.
Фондові індекси США напередодні зросли третю торговельну сесію поспіль, підйом склав 0,5-0,9%, зокрема, за рахунок підвищення вартості акцій виробників сировини і технологічних компаній, що було викликано зростанням цін на кольорові та дорогоцінні метали, а також ослабленням долара.
Золото перевищило психологічно важливий бар'єр $1000 за тройську унцію. Аналітики також пророкують подальше зростання цін на мідь. Експерти Goldman Sachs вважають, що вартість міді з поставкою через три місяці може зрости до кінця 2010 року на 21%.
Курс долара впав до євро до мінімуму майже річної давнини на очікуваннях нових позитивних даних про стан європейської економіки і заяв Федерального резерву США про намір зберігати близькі до нуля облікові ставки. Євро до вечора середи піднявся до $1,46, що відповідає рівням кінця вересня 2008 року.
Крім того, фахівці Credit Suisse Group заявили про те, що прогнозують подальше зростання ринків акцій в усьому світі в 2010 році, що також вплинуло на настрої інвесторів. Зокрема, швейцарський банк очікує, що Standard & Poor's 500 до середини наступного року зросте на 13% і досягне рівня 1150 пунктів.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у середу зросли акції "Соллерса" (РТС: SVAV) (+10,2%), "Мосенергозбуту" (РТС: MSSB) (+9,7%), "Разгуляя" (РТС: GRAZ) (+7%), "МОЕСК" (РТС: MSRS) (+6,8%), "Північно-західної телемережі" (РТС: SPTL) (+5,7%).
Як відзначає заступник начальника аналітичного відділу Фондового центру "Інфіна" Юлія Гапон, акції "Соллерса" подорожчали після публікації даних про зростання продажів автомобілів за 8 місяців 2009 року на тлі загального падіння автомобільного ринку РФ.
Подешевшали папери "Акрона" (РТС: AKRN) (-2,4%), ТГК-5 (РТС: TGKE) (-1,8%), ТГК-6 (РТС: TGKF) (-1,8%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС у середу склав $15,314 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $228,18 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 82,5 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 25,656 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас