Не наколеш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не наколеш

6047
Євросоюз у рамках реалізації стратегії енергозбереження з 1 вересня заборонив продаж 100-ватних (і потужніших) ламп розжарювання. І це тільки початок низки обмежень, запланованих на найближчі кілька років. Так, у постанові №244/2009 Єврокомісія оприлюднила програму, відповідно до якої лампи розжарювання будуть поступово заборонятися в цілому. А саме, крім 100-ватних ламп розжарювання в 2010 р. з ринку повинні зникнути 75-ватні, ще через рік - 60-ватні і, нарешті, з вересня 2012 р. будуть заборонені всі лампи розжарювання.
Втім, для 100-ватних ламп, які не використовуються в домашньому господарстві, передбачено виняток - з вересня 2009 р. вони все-таки будуть "впускатися" у ЄС, але із зазначенням інформації про їхнє застосування.
На думку Артура Чередніченка, керівника відділу світлотехніки компанії ТОВ "Філіпс-Украина", основна із причин заборони продажу ламп розжарювання в країнах Євросоюзу - їхня висока енергоємність. Лампи розжарювання споживають приблизно на 80% більше електрики, ніж інші джерела світла. Крім того, їхній термін служби досить обмежений, а коефіцієнт корисної дії більш ніж низький.
"Усього 5% споживаної лампами енергії йде на освітлення, частина ж, що залишилася, перетвориться на теплову енергію", - говорить пан Чередніченко.
Іншими словами, закордонні виробники можуть навести десятки аргументів, щоб довести, що нова компактна люмінесцентна лампа ощадливіша і вигідніша, ніж лампи розжарювання. Наприклад, за оцінками експертів, використання ламп нового покоління в масштабах ЄС дозволить країнам заощаджувати на споживанні електрики до EUR10 млрд на рік. При цьому середня європейська сім'я зможе скоротити щорічні витрати на електрику на EUR150.
У той же час деякі оператори критикують енергозберігаючі лампи. Вони запевняють, що через високий рівень електромагнітного випромінювання за невеликої відстані від лампи (до 30 см) людині може бути завдана шкода. У групі ризику люди з надмірною чутливістю шкіри, а також ті, хто страждає на дерматологічні захворювання. Ще один недолік - вміст ртуті, що, хоча і у малих кількостях, але присутній усередині енергозберігаючих ламп. Через наявність цих елементів ці джерела світла можна зарахувати до екологічно небезпечних. Тим більше, що вони вимагають спеціальної утилізації - лампи не можна викидати в сміттєпровід або вуличні сміттєві контейнери. До речі, за чутками, навіть у Європі утилізується не більше, ніж 20% люмінесцентних ламп. Що відбувається з іншими - незрозуміло.
Незважаючи на критику енергозберігаючих ламп, Конгрес США ще в 2007 р. ухвалив рішення щодо повної відмови від ламп розжарювання до 2013 р. Крім того, поступово переходять на енергозберігаючі лампи в Канаді, Бразилії, Аргентині та Австралії. Аналогічні заходи для економії електроенергії планується вжити у країнах СНД. Приміром, з 1 жовтня цього року уведена заборона на ввезення ламп розжарювання в Таджикистан. А в 2011 р. мораторій на виробництво і продаж таких ламп буде уведений у Росії.
Разом з тим експерти відзначають, що найістотнішим недоліком енергозберігаючих ламп в умовах кризи є не якість, а вартість - залежно від типів і брендів, вони більш ніж в 5-10 разів дорожчі від традиційних ламп розжарювання. До речі, на думку операторів, це багато в чому пояснює звичку європейців використовувати саме лампи розжарювання. Так, за оцінками компанії UFH (Великобританія) усього 4,8% опитаних європейців користуються тільки енергозберігаючими лампами, а 24% жителів ЄС взагалі не використовують їх.
"У червні в нас різко виросли продажі ламп розжарювання. Щотижня ми експортували по 10 фур, а до цього вивозили в середньому по 2 фури на тиждень. Тобто в Європі активно запасалися лампами розжарювання", - розповів Богдан Гайдук, комерційний директор ВАТ "Іскра".
Крім того, за його словами, українські виробники ламп розжарювання (ВАТ "Іскра" і ТОВ "Промислова екологія") заздалегідь підготувалися до заборони на продажі 100-ватних ламп у країнах ЄС. "Вітчизняні виробники вже освоїли виробництво енергозберігаючих ламп (компактні люмінесцентні лампи виробляють ТОВ "Газотрон-Люкс" і ВАТ "Іскра". - Ред.). Крім того, ще певний час можна буде експортувати лампи розжарювання 75 Вт і 60 Вт", - говорить пан Гайдук.
Цікаво, що українці також віддають перевагу лампам розжарювання. За оцінками експертів, близько 90% співвітчизників як і раніше віддають перевагу саме їм. Хоча робляться спроби "привчити" населення до енергозберігаючих ламп. Так, відповідно до розпорядження Кабміну №1337-р від 16.10.08 р. "Про заходи щодо скорочення споживання електроенергії бюджетними установами", з 1 січня 2009 р. бюджетним організаціям забороняється закуповувати лампи розжарювання.
Тепер вони повинні змінювати застарілі джерела світла на енергозберігаючі лампи. Правда, тільки після повного використання раніше придбаних запасів ламп розжарювання. "Але, очевидно, запаси ще не закінчилися", - припускає Ярослав Уманець, директор з трейд-маркетингу ТОВ "Газотрон-Люкс" (м.Рівне; виробництво і реалізація компактних люмінесцентних ламп ТМ Lummax; з 2003 р.; 130 ос.). Крім того, і економічна криза гальмує витіснення ламп розжарювання з українського ринку.
Олена Середа
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас