Експерт: Пожвавлення споживчого кредитування варто чекати не раніше червня 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Пожвавлення споживчого кредитування варто чекати не раніше червня 2010 р.

Кредит&Депозит
422
Якихось змін у пожвавленні споживчого кредитування варто очікувати не раніше кінця першого півріччя 2010 року, прогнозує Костянтин Степанов, директор аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ".
"Ми не очікуємо істотного пожвавлення на ринку кредитування фізосіб найближчим часом. Активізація банків по даному напрямку можлива після того, як ситуація з фондуванням покращиться, рівень інфляції буде перебувати на рівні 15-17%, а доходи населення будуть рости", – заявив експерт. Степанов указує на невеликі рухи в окремих сегментах роздрібного кредитування, як наприклад, автокредитуванні, коли кількість банків, що пропонують свої кредитні продукти, збільшилася протягом літа. Однак, підкреслює аналітик умови для позичальників значно погіршилися, включаючи збільшення початкового внеску до 30-40%, середньої ставки за кредитом до 28% (у гривні). "Багато банків дотепер формують резерви та обмежені в залученні фінансових ресурсів. Зараз для банків не є насущним збільшення кредитного портфеля. Їхнє основне завдання - утримання обсягів поганих кредитів на мінімально можливому рівні", – вважає експерт.
У сфері корпоративних кредитів фінансування нових бізнес проектів практично припинилося і носить лише епізодичний характер, говорить Степанов. Він відзначає, що кредитування підприємств банками, що носило раніше характер «довірчих відносин», також припинилося. "Більше шансів одержати кредитування в компаній, які стабільно генерують виторг, зокрема гарне становище в експортерів, які можуть залучати кредити під реалізацію продукції", – вважає аналітик.
Курсові стрибки вплинуть на пропозиції банків. Економіст указує на те, що при продовженні девальвації гривні і зростанні інфляції банки можуть переглянути процентні ставки за виданими раніше або новими кредитами і підвищити відсотки як за гривневими депозитами, так і за кредитами.
Для завоювання довіри клієнтів, вважає Степанов, найбільш важливою в теперішній момент є стабільна робота банку. "Гарним прикладом з повернення довіри клієнтів може слугувати Промінвестбанк, який після зміни власників і залучення фінансових ресурсів, почав активно кредитувати промислові підприємства і видавати раніше заморожені депозити фізособам", – говорить фахівець.
Костянтин Степанов не виключає, що восени ми можемо побачити нові банкрутства фінансових установ. "На нашу думку, у першу чергу повинні викликати підозру банки, що активно рекламують свої послуги зі ставками, які суттєво перевершують середні по ринку, а також невеликі банки, що обслуговують обмежену кількість юросіб і є по суті невеликими кептивними банками", – заявив аналітик.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас