Підстраховка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підстраховка

281
Ліга страхових організацій України домагається від Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) пом'якшення вимог до розміщення страхових резервів ризикових страховиків.
ЛСОУ направила регулятору лист, у якому запропонувала істотно змінити деякі норми підготованого Держфінпослуг проекту положення "Про обов'язкові критерії і нормативи достатності, диверсифікованості та якості активів, якими представлені страхові резерви за видами страхування іншим, ніж страхування життя". Очікується, що зазначений документ буде доопрацьований з урахуванням побажань учасників ринку набере чинності з 2010 р.
Положення повинно врегулювати діяльність страхових компаній (СК) з формування страхових резервів, які повинні забезпечувати надійність і фінансову стабільність страховиків. Нагадаємо, що регулятор уже не перший рік вживає безрезультатних спроб ввести вимоги до якості активів страховиків і норми щодо інвестування коштів СК в окремі категорії активів. Проте поки Законом "Про страхування" визначено лише перелік активів, якими СК можуть представляти свої страхові резерви.
У направлених регулятору пропозиціях ЛСОУ наполягає на збільшенні квоти вкладень у нерухомість, якими можуть бути представлені резерви СК, до 50%. Для порівняння: відповідно до оприлюдненого для ознайомлення учасниками ринку проекту положення, регулятор має намір дозволити СК представляти у вигляді нерухомості тільки 30% своїх резервів.
Більше того, ЛСОУ вимагає виключити із проекту обмеження на вкладення активів СК в один об'єкт нерухомості. Регулятор же планує обмежити розміщення страхових резервів в одному об'єкті нерухомості 10%. Представники ЛСОУ також мають намір домагатися від Держфінпослуг зниження частки ОВДП в активах, якими можуть бути представлені резерви СК.
"Такий актив, як державні облігації України, сьогодні не є найякіснішим, а переважно є неліквідним, небезпечним і, з огляду на кризу, недиверсифікованим", - відзначається в повідомленні ЛСОУ.
Зважаючи на все, страховики добре пам'ятають історію вкладень у держпапери в 1990-і роки. "Я пам'ятаю, як в 1996 р. наша компанія купила ОВДП. Якщо мене запитають, чи хочу я повторити цей шлях, я відповім, що, напевно, ні", - відзначає Володимир Ганчак, голова правління СК "Глобус"
Також страховиків не влаштував намір регулятора визначати вартість цінних паперів (ЦП), якими представлені резерви, за найменшим біржовим курсом, якщо ЦП котируються на декількох біржових майданчиках. Це дійсно може стати проблемою, тому що в Україні діють 10 бірж, і з розвитком торгівлі ЦП котирування на одні й ті ж папери можуть помітно відрізнятися на різних майданчиках.
З одного боку, бажання регулятора визначати вартість активів, представлених акціями, за найменшим котируванням викликано прагненням виключити можливість штучного збільшення активів СК. З іншого боку, така практика в деяких випадках може призвести до необґрунтованого заниження вартості активів СК. Причому треба розуміти, що це питання для СК вкрай принципове, тому що за підсумками першого кварталу 2009 р. 44,8% активів СК були представлені у вигляді ЦП, з яких 40% - акції.
ЛСОУ пропонує Держфінпослуг доповнити перелік активів дебіторською заборгованістю, що має термін погашення і виникла в результаті проведення операцій страхування і перестрахування. Також регулятору спрямована пропозиція виключити із проекту положення вимоги до обов'язкового рейтингування ЦП і банків, у яких розміщуються активи СК.
Треба сказати, що цю ініціативу підтримують не всі учасники ринку. Зокрема, викликає сумнів необхідність скасування обмежень на інвестиції в один об'єкт нерухомості.
"Якщо в один недобудований хмарочос вкладені активи, то показувати їх як реальні активи страховика неправильно, - вважає Володимир Ганчак. - СК, з якої власники викачали гроші й залишили тільки один недобудований хмарочос, напевно, виступала б за подібні ініціативи".
У той же час у страховиків виникають питання щодо того, хто і як буде оцінювати якість і вартість нерухомості, яка СК представляє свої резерви. Проте керівництво ЛСОУ вважає, що незважаючи ні на що нерухомість залишається одним з найбільш надійних інструментів для збереження коштів страховиків.
"Нехай нерухомість упала в ціні, нехай ринок нерухомості перебуває в пасивному стані. Проте загальна тенденція, що спостерігалася роками, показує, що нерухомість однаково росте в ціні. А що ще може бути більш надійним і ліквідним з погляду гарантування виконання зобов'язань перед клієнтами?", - говорить Олександр Філонюк, президент ЛСОУ.
Страховики сходяться в думці, що зараз найбільш надійними активами СК є кошти на розрахункових і депозитних рахунках. Проте і у цьому питанні СК зіштовхуються із проблемами. За даними Держфінпослуг, близько 1,2 млрд грн. коштів СК опинилися в банках з тимчасовою адміністрацією. А це становить близько 20% коштів, розміщених СК у банках.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас