Угорський бізнес Фірташа перейшов до людей з прізвищем Путін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорський бізнес Фірташа перейшов до людей з прізвищем Путін

Енергетика
2710
Російські журналісти розшукали одного із загадкових російських бізнесменів, які допомогли Дмитру Фірташу розлучитися з його угорським газовим трейдером Emfesz.
Це колишній співробітник КДБ, підприємець Сергій Прокоп’єв. У партнерах у Прокоп’єва відразу два Путіна - Ігор і Олег. Про це пише "Дело".
Наприкінці квітня український партнер "Газпрому" Дмитро Фірташ (контролює половину RosUkrEnergo, RUE) позбувся цінного активу - угорського трейдера Emfesz: гендиректор компанії Іштван Гоцці скористався виданим йому кілька років тому дорученням на її продаж, і Emfesz за $1 дісталася швейцарській Rosgas AG.
У червні Гоцці розповів, що продав Emfesz російським бізнесменам. Назвати їхні імена Гоцці відмовився, але менеджер компанії, що входить в Group DF Фірташа, повідомив, що одного із цих підприємців звуть Сергієм Прокоп’євим.
Російській газеті вдалося знайти Прокоп’єва. Він, за його власними словами, бізнесмен, служив у КДБ. Прокоп’єв підтвердив, що брав участь в угоді з Emfesz. Співвласників швейцарської Rosgas він не розкриває, але говорить, що знав Гоцці ще відтоді, коли той працював в "Сибурі". За словами Прокоп’єва, він здійснював операцію не для себе, а одержав "вказівку зверху" і виконував громадянський обов'язок: потрібно було зберегти для Росії угорський ринок, а для "Газпрому" - гроші. Виникли підозри, що Фірташ може не повернути гроші, і єдиним способом не втратити контроль над ситуацією був продаж Emfesz.
У Прокоп’єва є партнери з відомим прізвищем. За даними ЕГРЮЛ, йому належить 25% ТОВ "Нафтобітум", інші 75% - у тюменського ТОВ "Запсибойлгаз", 76% якого, у свою чергу, належить сейшельській Integrity Investments, а 24% - Олегові Валерійовичу Путіну. Прокоп’єв також володіє 25% московського ТОВ "Стройформат", де ще 25% - в Ігоря Валерійовича Путіна. Прокоп’єв говорить, що Олег і Ігор - брати, але чи родичі вони прем'єр-міністра Володимира Путіна, він не знає.
Ці люди не є родичами Путіна, стверджує прес-секретар прем'єр-міністра Дмитро Пєсков.
Ігор Путін відмовився сказати пресі, чи родич він прем'єрові, чи просто однофамілець, але він впевнений, що їх предки вийшли з одного і того ж тверського села. За словами Ігоря, він вчився у військовому училищі, закінчив Курганський машинобудівний інститут, зайнявся бізнесом; особисто з Володимиром Путіним не зустрічався.
"Сергій (Прокоп’єв) запропонував нам із братом взяти участь у проекті (із продажу Emfesz), - говорить Ігор Путін. - І ми вирішили спробувати - ризиків ми не боїмося. Що стосується наших родинних зв'язків, то без зв'язків і знайомств потрапити в газовий бізнес неможливо, перш ніж хтось туди прийде, його кілька разів перевірять ще раз, особливо така організація, як "Газпром".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас