Кабмін перевіряє "Укрнафту" на міцність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін перевіряє "Укрнафту" на міцність

Енергетика
535
В уряді вирішили силовими методами змусити групу "Приват" виплатити дивіденди "Укрнафти" - найбільшого нафтотрейдера в Україні. Вчора за дорученням Кабміну Держгірпромнагляд розпочав перевірку всіх підрозділів компанії. Аналогічні перевірки проводять ГоловКРУ та Державна податкова адміністрація. Експерти прогнозують, що суперечка між сторонами перейде в юридичну площину - група "Приват" має великий досвід заборони подібних перевірок і скасування їх результатів.
"Укрнафта" володіє найбільшою мережею АЗС в країні (563 заправки), на неї припадає 11% роздрібного продажу пального. Видобуває 4,2 млн т нафти і 3,35 млрд кубометрів газу на рік. 50%+1 акція компанії належить НАК "Нафтогаз України", 42% - групі "Приват", близько 8% - акціонерам УкрСиббанку та фондовим посередникам.
Держкомітет з промислової безпеки, охорони праці та гірського нагляду (Держгірпромнагляд) 7 вересня розпочав перевірку всіх підрозділів компанії "Укрнафта", заявили вчора в прес-службі управління комітету в Полтавській області. До 25 вересня перевірки пройдуть в "Бориславнафтогазі", "Долинанафтогазі", "Надвірнанафтогазі", "Охтирканафтогазі", "Полтаванафтогазі" та "Чернігівнафтогазі". У прес-службі відомства уточнили, що виконують доручення Кабінету міністрів, і підкреслили, що дотепер такі масштабні перевірки "Укрнафти" не проводилися. Близько двох тижнів тому такі перевірки на підприємстві спробувало провести ГоловКРУ, повідомив учора керівник управління Микола Сивульський.
Перевіряє "Укрнафту" і Державна податкова адміністрація, розповіла заступник начальника відомства Наталія Рубан.
В "Укрнафті" до цього поставилися спокійно. "Ми вже звикли до постійних перевірок. Ще одне відомство, яке нас перевірятиме, нас не бентежить", - запевнив директор юридичного департаменту "Укрнафти" В’ячеслав Карташов. Мета перевірок - змусити групу "Приват" піти на компроміс із державою, провести збори акціонерів та розподілити отриманий за останні два роки прибуток, стверджує джерело Ъ, близьке до компанії. У 2008 році чистий прибуток компанії склав 1,43 млрд грн., збиток в I півріччі цього року - 305,7 млн грн.
НАК "Нафтогаз України" вже більше року безуспішно добивається дивідендів "Укрнафти" за 2006-2008 роки. Нерозподілений прибуток підприємства за цей період складає більше 5 млрд грн. Таким чином, "Нафтогаз", який відчуває зараз дефіцит поточних коштів, може отримати до 2,5 млрд грн. Востаннє збори акціонерів призначалися на 14 серпня, але вони не відбулися через відсутність кворуму. "Домовленостей між акціонерами, які дозволяли б говорити про те, що ситуація зміниться на краще, досі нема", - відзначив прес-секретар НАК Валентин Землянський. Директор мережі АЗС "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян прогнозує, що Держгірпромнагляд зможе виявити порушення на об'єктах "Укрнафти".
"Нафторинок регулюється більш ніж 22 спеціальними інструкціями, які розписують в деталях правила експлуатації нафтових об'єктів і техніки безпеки. Багато з цих інструкцій вже застаріли, і в Держгірпромнагляді цим користуються. Як правило, перевіряючи об'єкти нафтовиків, представники цього органу без крупних штрафів не йдуть", - сказав він.
Втім, на думку члена комітету Верховної Ради з ПЕК Сергія Тулуба, на власника "Укрнафти" - групу "Приват" - результати перевірок, швидше за все, не вплинуть. "У групи є досвід заборони проведення таких перевірок і скасування їх результатів через суд", - відзначив він. Микола Сивульський розповів, що представники "Укрнафти" тиждень тому не впустили перевіряльників ГоловКРУ до свого київського офісу: "Ми порушили це питання на засіданні Кабміну, і "Укрнафта" пообіцяла дати можливість провести перевірку, але поки ситуація не змінилася". За його словами, якщо в компанії не виконають обіцянку, ГоловКРУ звернеться до правоохоронних органів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас