"Ъ": Нацбанк дає долар на відсікання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк дає долар на відсікання

Валюта
16479
Національний банк зробив несподіваний хід: пообіцявши продавати валюту на аукціоні за курсом, наближеним до ринкового, - 8,9 грн./$, він встановив мінімальну ціну продажу долара на рівні 8,25 грн./$. При такій ціні відсікання валюту змогли купити всього 12 банків - на суму $63,7 млн, але це вже позитивно позначилося на ринку. Гривня трохи зміцнилася, а банкіри дістали можливість заробити на арбітражних угодах, відзначають учасники ринку.
Вчора Національний банк провів перший аукціон з продажу доларів за найвищими цінами. На подив банкірів, всупереч обіцянкам, регулятор виставив дуже низьку ціну відсікання - американську валюту, яка в понеділок на ринку коштувала 8,8-8,9 грн./$, можна було купити за курсом від 8,25 грн/$. Дешеву валюту на суму $63,727 млн змогли придбати лише 12 банків: Астра Банк, Єврогазбанк, "Київська Русь", Кредит Європа Банк, Міжнародний інвестиційний банк, Ощадбанк, "Петрокомерц-Україна", ПриватБанк, "Райффайзен Банк Аваль", Укрексімбанк, "Форум" та Ерсте Банк. Середньозважений курс продажу долара склав 8,322 грн., повідомили вчора в Нацбанку.
Напередодні глава Нацбанку Володимир Стельмах обіцяв, що курс продажу валюти на аукціоні буде наближений до міжбанківського. "Хочете $200 млн по 10 грн./$ - беріть", - сказав він. Пізно ввечері в понеділок в ефірі телеканалу ICTV глава ради НБУ Петро Порошенко заявив, що НБУ почне інтервенцію з найвищого курсу і поступово знижуватиме ціну купівлі.
За словами банкірів, експеримент дещо вплинув на ринок. В порівнянні з понеділком гривня зміцнилася на міжбанку на 5 коп. Валютний індикатор до полудня склав 8,76/8,82 грн./$, а закрився ринок на рівні 8,75/8,83 грн./$. Готівковий курс не відреагував на аукціон, залишившись на рівні понеділка - 8,70/8,99 грн./$. "З початку торгів курс був 8,88 грн./$. Нацбанк вийшов на ринок з ціною продажу від 8,25 грн./$, ми не купували, тому що виставили курс нижче. До кінця дня долар продавали по 8,8-8,85 грн./$", - сказав один з банкірів.
Учасники ринку скаржаться, що через жорсткі умови участі в аукціоні валюту не змогли купити навіть ті банки, які виставляли високий курс. "Нацбанк продавав долари з нижнім відсіканням на рівні 8,25 грн., верхня межа могла бути будь-якою. Багатьом банкам Нацбанк відмовив у продажу, хоча вони вгадали курс. Причина, вочевидь, у тому, що вони пізно перерахували гроші або не в повному обсязі", - повідомив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.
На думку банкірів, купивши дешеві долари в Нацбанку, учасники аукціону зможуть провести арбітражні операції на готівковому і безготівковому ринках, перепродавши куплену валюту з маржею 50 коп. на кожному доларі. "Ніхто не чекав, що НБУ продаватиме валюту за такою низькою ціною. Багато банків робили заявки для себе, тому що не встигли запропонувати клієнтам узяти участь в аукціоні. Ті банки, які вгадали і виставили ціну близько 8,25-8,30 грн./$, зможуть потім перепродавати дешеву валюту за вищою ціною іншим банкам або клієнтам", - визнав скарбник одного з банків. Сьогодні Нацбанк має намір провести новий аукціон з продажу доларів (мінімальна заявка - $10 тис.), а в четвер - євро.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас