Ринок акцій РФ у вівторок вийшов за верхню межу боковика, індекси злетіли до рівнів початку літа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ у вівторок вийшов за верхню межу боковика, індекси злетіли до рівнів початку літа

Фондовий ринок
96
Російський ринок акцій у вівторок пробив верхню межу бокового коридору завдяки позитивній динаміці світових фондових майданчиків і нафти, що злетіла вище $71 за барель WTI нафти, індекси піднялися до рівнів початку літа; лідерами зростання виступили папери Сбербанку Росії, які злетіли до значень річної давнини.
За підсумками торгів індекс ММВБ виріс до 1149,81 пункту (+3,41%), індекс РТС - до 1135,94 пункту (+3,92%), основні "фішки" на біржах подорожчали на 2-6,6%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії виріс до базового активу на 1 пункт, що говорить про відсутність негативних настроїв спекулянтів.
"Префи" Сбербанку Росії зросли на ФБ ММВБ до 36,79 руб. (+13,3%), що є максимумом з 22 серпня 2008 року, звичайні папери подорожчали до 58,41 руб. (+5,6%) - максимум з 3 вересня минулого року.
Акції "Полюс Золото" (РТС: PLZL) злетіли в РТС на 4%, на ФБ ММВБ - на 5,6% (до 1362,05 руб.) на тлі зростання цін на золото, що досягло максимуму з лютого - $1003,7 за трійську унцію (+0,7%).
Також підвищився курс акцій "Газпрому" (РТС: GAZP) (+2,6% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (+3,3%, до 4,71 копійки, і +10,3% у РТС), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+3,1%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+2%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+3,5% і +5,7% у РТС), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+4,5%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+4,7%).
На світових фондових майданчиках у вівторок збереглася позитивна динаміка. В Азії індекси зросли на даних про ділову довіру в Австралії, які підвищилася до максимального рівня майже за 6 років.
Європейські індекси додали 0,3%, також зростанням індексів на 0,5-0,7% після вихідного дня почалися торги в США (напередодні в США біржі були закриті у зв'язку зі святкуванням Дня праці).
Підтримку Європі надали дані про промвиробництво у Великобританії, яке у липні зросло на 0,5% за прогнозів підвищення на 0,2%.
Дані, що вийшли трохи згодом, з промвиробництва в Німеччині виявилися гіршими, ніж очікування (показник у липні знизився на 0,9% за прогнозів зростання на 1,6%), що трохи загальмувало підйом Європи.
На нафтовому ринку ціни перевищили $71 за барель напередодні 9 вересня зустрічі ОПЕК у Відні, де, як очікується, картель збереже поточний межовий рівень видобутку.
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на жовтень до вечора вівторка піднялася до $71,1 за барель (+4,5% до рівня 4 вересня).
Аналітики прогнозують подальше зниження попиту на паливо після прийняття ОПЕК рішення щодо збереження поточних квот - 24,845 млн барелів на добу (б/д) - для 11 держав картелю, за винятком Іраку.
Країни-члени організації прийняли рішення скоротити видобуток нафти з 1 січня 2009 року на 4,2 млн б/д порівняно з реальним рівнем видобутку вересня 2008 року, що становив 29,045 млн б/д.
За даними Bloomberg, видобуток 11 країн картелю в серпні склав 26,055 млн б/д, що на 1,21 млн б/д вище, ніж встановлена зараз квота. При цьому виробництво зросло на 20 тис. б/д порівняно з липнем. Добувають понад норму Іран, Нігерія і Венесуела.
Ціни будуть падати, на думку учасників ринку, також через скорочення попиту на бензин у зв'язку із закінченням автомобільного сезону. У цей час запаси сировини в США перевищують середній рівень останніх п'яти років.
Як відзначає аналітик ІФ "Олма" Артур Галімов, учасники ринку продовжують оптимістично оцінювати перспективи відновлення світової економіки на тлі продовження застосування пакета стимулюючих заходів. За заявою глави Мінекономрозвитку РФ Ельвіри Набіулліної, Росія влітку пройшла найнижчу межу в економічному розвитку і за підсумками II півріччя може показати зростання ВВП на 3,9-4,5%. Вдень підтримку ринкам надали статдані щодо промвиробництва у Великобританії, а до кінця дня покупки підсилилися на тлі значного зростання нафтових котирувань, констатує він.
За оцінкою аналітика компанії "Атон" Наталії Вигодіної, після пробиття рівня опору 1130 пунктів індексу ММВБ відкривається мета 1200 пунктів.
Вигодіна також звернула увагу на пару євро/долар, що пробила опір на рівні $1,435 і вийшла вгору з бічного діапазону (до вечора євро перевищив $1,45). Цільовим рівнем тепер виступає значення $1,5 за євро.
На думку начальника управління цінних паперів Газенергопромбанку Володимира Ларіонова, після бурхливого зростання з початку тижня настав час фіксувати прибуток.
"Незворотнє зростання в акціях Сбербанку пояснити важко з фундаментальної точки зору і воно може змінитися настільки ж стрімким падінням котирувань, тому покупку на поточних рівнях вважаємо досить ризикованою. Ціни ж більшість російських акцій уже досягли рівнів, сприятливих для фіксації прибутку, за відсутності позитивних новин ми очікуємо корекції ринку", - вважає він.
На думку аналітика УК "Райффайзен Капітал" Сергія Тюканька, численні висловлення економістів, фінансової влади і учасників фондового ринку про вихід світової економіки із кризи повинні бути в остаточному підсумку підтверджені зростанням попиту на енергоносії. Проте, статистика щодо запасів сирої нафти, накопичених розвиненими країнами, досить красномовно свідчить про те, що зараз навряд чи вдалий момент для різкої зміни курсу ОПЕК: запаси як і раніше перебувають на максимальних рівнях за останні 5 років. У будь-якому випадку, навіть якщо стеля нафтовидобутку, всупереч прогнозам, буде підвищена, то цей сигнал може бути інтерпретований як свідчення того, що ОПЕК розділяє оптимістичний погляд на подолання рецесії, і в довгочасній перспективі нафтові ціни вийдуть із коридору $60-$80 за барель, вважає він.
За оцінкою аналітика ІФК "Алемар" Василя Конузіна, крім ознак відновлення світової економіки, оптимізм інвесторів підтримує зростання активності в секторі злиттів і поглинань, що свідчить про стабілізацію ситуації в діловому середовищі.
З корпоративних новин експерт відзначив завершення першого етапу розміщення додемісії акцій ВТБ за ціною 4,82 копійки, за підсумками якого банк залучив 180,34 млрд рублів. Крім держави, яка вклала 180 млрд рублів, переважним правом скористалися 795 інвесторів, які купили акції банку на 340 млн рублів. З одного боку, докапіталізація вигідна банку і зміцнює його стабільність, з іншого боку - мізерно мала частка участі приватних інвесторів наочно свідчить про оцінку інвестиційних перспектив акцій. У найближчі дні акції ВТБ спекулятивно можуть зрости ще на 5-10%, скорочуючи розрив ринкової ціни і ціни розміщення, однак на цьому їх потенціал буде вичерпано, особливо якщо взяти до уваги збитки банку, вважає Конузін.
За оцінкою старшого аналітика ІФК "Метрополь" Марка Рубінштейна, динаміка акцій Сбербанку з кінця минулого тижня багато в чому пояснюється істотним інтересом до паперів з боку великих інституціональних іноземних інвесторів, що підтверджує оптимізм нерезидентів відносно російського ринку.
В цілому акції російських компаній продовжують торгуватися з дисконтом відносно акцій компаній інших ринків, що розвиваються. Показник "ціна на акцію/прибуток на акцію" на 2009 рік для російського ринку дорівнює 9. Для порівняння: цей же показник для китайського ринку дорівнює 18. Поточного тижня однією з найбільш важливих подій для ринку і для інвесторів стане звітність Сбербанку РФ (РТС: SBER) за I півріччя 2009 року за МСФЗ. Звітність може перевершити консенсус, що може стати фактором подальшого зростання котирувань банку, вважає Рубінштейн.
У свою чергу, керівник департаменту довірчого управління Столичної фінансової корпорації Кирило Алексєєв схильний розглядати поточне зростання ринку як останні акорди в симфонії ралі, за яким, найімовірніше, піде корекція до рівнів 1080 пунктів за індексом ММВБ. Найбільший потенціал зниження - у нафтогазовому секторі, а найбільший потенціал підйому бачиться в акціях електроенергетики і золотодобувників, вважає він.
У Європі індекси напередодні зростали третій торговельний день поспіль, підтримку ринку надало рішення країн G20 не згортати стимулювання економіки, поки її зростання не стане стійким і повномасштабним. Крім того, позитивом для ринку виступили очікування активізації угод зі злиттів і поглинань (M&A) серед виробників продуктів харчування, а також гірничодобувних компаній.
Світові угоди M&A серед гірничодобувних компаній, кількість яких впала більш ніж на 50% цього року, швидше за все, активізуються в першому кварталі 2010 року на тлі підвищення вартості металів на ознаках ослаблення рецесії в глобальній економіці. Кількість оголошених і завершених угод M&A уже в цьому кварталі зросла майже на 20% порівняно з попередніми трьома місяцями і склала близько $19 млрд проти $16 млрд.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у вівторок зиросли акції "Распадської" (РТС: RASP) (+9,2%), "Мосенерго" (РТС: MSNG) (+8,6%), "Соллерса" (РТС: SVAV) (+7,1%), "Волгателекому" (РТС: NNSI) (+5,1%).
Подешевшали папери "Дальзв’язку" (РТС: ESPK) (-1,4%), "КАМАЗу" (РТС: KMAZ) (-0,8%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $23,391 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $255,85 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 84 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 35,533 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас