Соколовський вважає можливу відмову Росії від зміни контрактів по газу загрозливою для його транзиту через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський вважає можливу відмову Росії від зміни контрактів по газу загрозливою для його транзиту через Україну

Енергетика
447
Представник Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає можливу відмову Росії від змін контрактів з газу загрозливою для його безперебійного транзиту через Україну.
Про це йдеться в повідомленні головної служби інформаційної політики Секретаріату Президента.
Він вважає, що можлива відмова російської сторони удосконалити газові контракти створює серйозну загрозу для нормального функціонування Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", а значить - забезпечення безперебійного транзиту газу територією України.
Соколовський нагадав, що Президент Віктор Ющенко неодноразово наполягав на необхідності перегляду окремих положень контрактів і вимагав від Кабінету Міністрів вжити відповідних заходів.
Як повідомляло агентство, Президент Росії Дмитро Медвєдєв доручив російському "Газпрому" не погоджуватися з запропонованими Україною змінами умов оплати транзиту газу та дотримуватися чинного контракту з "Нафтогазом України".
1 вересня під час зустрічі в Польщі прем'єр-міністри України та Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін заявили, що домовилися про сплату фактично спожитих обсягів імпортованого газу замість обсягів, передбачених контрактами на постачання палива.
В 2009 році імпорт прогнозується на рівні 32-33 млрд. куб. м, що відповідає положенню контракту на постачання з урахуванням 20% знижки.
"Нафтогаз України" прогнозує збільшення ставки транзиту газу через Україну на 57-60% до 2,67-2,72 долара за тис. куб. м на 100 км відстані.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас