Газові тертя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газові тертя

Енергетика
1228
Якщо зібрати разом всі борги за спожитий населенням, бюджетними установами і теплокомуненерго газ, - вийде близько 10 млрд грн. А це потужний грошовий ресурс, яким Кабмін не хоче ділитися з олігархами. Точніше - з деякими з них, спільної мови з якими знайти не вдасться, очевидно, вже ніколи.
За те, щоб акумулювати всі ці кошти в одних руках - варто поборотися. По-перше, це могло б поліпшити фінансовий імідж НАК "Нафтогаз України", який уже давно і прицільно бомбардують газпромівці та політичні спекулянти. По-друге - в одному гаманці грошей завжди більше, ніж у 43-х, і розпоряджатися ними набагато зручніше. По-третє - кошти держкомпанії завжди можна перетворити на власні. Наприклад, якщо довірити управління потрібним людям.
Очевидно, так міркував уряд, передаючи своєю постановою від 10 червня ц.р. газорозподільні мережі 43 підприємств з газопостачання і газифікації на баланс новоствореного дочірнього підприємства "Нафтогазмережі". Цьому ж підприємству уряд передав мережі, які перебували на балансі інших дочірніх компаній "Нафтогазу", - "Газу України", "Укртрансгазу", "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогазу".
Колекторські амбіції
Централізоване управління мережами - головний, але не єдиний аргумент НАК на шляху до реформи ринку. Компанія найбільше зацікавлена в управлінні фінпотоками і самостійному контролі над розрахунками за спожитий газ. Раніше і державні і приватні газорозподільні мережі перебували на балансі і міськ-, і облгазів. Ці ВАТ і приймали платежі від населення та промислових споживачів, які вже потім - через "дочку" "Газу України" - надходили на рахунки НАК "Нафтогаз України". Така схема роботи завжди викликала невдоволення керівництва НАК, яке останніми роками відкрито почало обвинувачувати облгази в розкраданні коштів. У НАК стверджують: саме борги за спожитий промисловістю, комунальниками і населенням газ є причиною колосального дефіциту бюджету компанії та похитнули її фінансове становище.
На підтвердження слів - тільки цифри: борги з 1999 до 2009 р. становлять близько 10 млрд грн. Примітно, що із цієї суми, за даними ДК "Газ України", тільки цього року ТКЕ заборгували НАК 2,7 млрд грн., населення - 837 млн грн., бюджетники - 11,8 млн грн. - усього приблизно 3,5 млрд грн.).
Знаходити спільну мову керівництву НАК зі співвласниками облгазів буде складно. На сьогодні тільки в 24 з 43 міськ- і облгазів НАК "Нафтогаз України" володіє контрольними пакетами акцій. Інші - у вільному плаванні. Співвласники облгазів неохоче коментують майбутній переділ ринку і поки не дають офіційних коментарів: "Усі чекають подальших дій з боку Кабміну. Мережі передали на баланс "Нафтогазмережі", але ліцензії на транспортування поки належать компаніям. Якщо почнуться проблеми із цим, тоді будемо звертатися до суду", - заявили в одній з компаній.
Небагатослівні й керівники облгазів. "Оцінити постанову можна буде тільки тоді, коли з'явиться низка розпоряджень. Сама постанова в тому вигляді, у якому вона є, нікого ні до чого не зобов'язує, - стверджує Любомир Голубовський, в. о. глави правління ВАТ "Львівгаз". - Після того як з'являться розпорядження Мінпаливенерго "Нафтогазу", які будуть регламентувати умови роботи компанії з облгазами, можна буде про щось судити".
Великий пиріг
Головне питання майбутнього "полювання на відьом" - чи буде вона проводитися вибірково чи під мітлу реформи потраплять всі учасники ринку?
Основні великі "власники" облгазів зможуть вирішити питання завдяки політичному прикриттю. Приміром, колишній заступник голови НАК Олег Бахматюк володіє акціями п"яти українських облгазів, які він придбав у 2007 році у свого давнього партнера з бізнесу Ігоря Єремєєва (депутат від Блоку Литвина). Зважаючи на поточне хибке становище коаліції, у якому Блок Литвина грає не останню роль, а також не останню роль самого Литвина у ВР, навряд чи влада піде на партнера Єремєєва війною. Ще п'ять облгазів контролюються російським бізнесменом Віктором Вексельбергом, якому благоволить Кремль і з яким Кабмін також, швидше за все, змушений буде домовитися.
Очевидно, прем'єр перед президентською кампанією вирішила розставити крапки над "і" й остаточно визначилася з кандидатурою того, кому довірить контроль над ринком. Зважаючи на все, фаворитом стане Віталій Гайдук - один із засновників корпорації ІСД, якого Юлія Тимошенко все ніяк не призначить віце-прем'єром з питань ПЕК.
На користь такої ставки прем'єра свідчить призначення на посаду глави нещодавно створеної компанії "Нафтогазмережі" Віталія Гнатушенка, якого зараховують до оточення Гайдука. Крім фінансового оздоровлення НАК, на своїй посаді Гнатушенко буде займатися освоєнням бюджетних коштів, призначених цього року на газифікацію українських сіл і селищ. Кабмін на ці заходи спеціальною постановою на початку серпня виділив 700 млн грн. За інформацією джерел у компанії, програма газифікації, ймовірно, буде забезпечуватися за рахунок труб підприємств, які входять до складу корпорації ІСД.
До табору ІСД у компанії також зараховують заступника голови з внутрішнього ринку Володимира Триколича (до призначення курирував проект будівництва готелю Hyatt, що належить ІСД). За Триколичем у НАК закріплена місія налагодження відносин з газотрейдерами з питань платежів і неплатежів. Саме завдяки його впливу ІСД свого часу вдалося домогтися розстрочки в погашенні боргу перед НАК за спожитий газ у розмірі 400 млн грн. (загальна заборгованість промислових підприємств становить близько 1,4 млрд грн.).
Основним же "цапом-відбувайлом" продовжує бути Дмитро Фірташ, якого з ринку газу випалюють розжареним залізом. Як мінімум третина облгазів, які займаються поставкою палива споживачам, відповідно і збором платежів, належать йому. "Безумовно, існує ризик того, що напередодні президентських виборів контроль над облгазами з боку деяких власників може стати інструментом політичного тиску, - говорить Олександр Гудима, радник прем'єра з енергетичних питань. - Щоб уникнути подібного розвитку подій, уряд і має намір повернути газорозподільну мережу під контроль "Нафтогазу", який буде займатися дистрибуцією і продажем".
Часу немає
Спроби реформувати ринок роздрібної торгівлі газом влада робила й раніше. Два роки тому урядовою постановою була створена компанія "Укргазмережі", яка повинна була об'єднати газорозподільні мережі облгазів. Опоненти тодішньої влади (Кабмін Віктора Януковича) стверджували, що контроль над майбутньою монополією буде переданий Дмитру Фірташу, нібито саме під нього компанія і створювалася. У підсумку на баланс підприємства були передані мережі... одного підприємства - "Чернівцігаз". Часи змінилися, і тепер змінюються доданки: "Укргазмережі" перейменовують на "Нафтогазмережі", а Фірташа змінять на Гайдука.
Часу для того, щоб передати всі мережі облгазів в управління "Нафтогазмережі", в ініціаторів реформи небагато. Головне - встигнути до виборів, перш ніж деякі власники почнуть відключати населення від тепла. Радник прем'єра Гудима оптимістичний в оцінках, вважаючи, що процес формування компанії триватиме близько двох місяців. Міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що процес, швидше за все, триватиме в найкращому разі до кінця року. Хоча стверджує: до судових розглядів з інвесторами уряд готовий, але спробує обійтися без них.
Очевидно, очікуючи бурхливої реакції керівництва більшості облгазів, уряд подав до Верховної Ради законопроект, який припускає введення тимчасових адміністрацій в облгази при незадовільних рівнях розрахунків. При тому, що тільки близько 10% всіх облгазів мають рівень розрахунків наближений до 100%. Тимчасові адміністратори нібито повинні допомогти прискорити процес створення компанії. Тим часом майбутнє проекту закону досить туманне. Джерело в парламентському комітеті з питань ПЕК, що побажало залишитися неназваним, сумнівається в тому, що регіонали, а також частина нашоукраїнців, які мають інтереси в газотрейдерському бізнесі, підтримають законопроект. Навряд чи уряд подавав би подібний документ, якби не був упевнений у зворотному. А це може означати одне: він розраховує домовитися з усіма зацікавленими особами.
Все-таки тим, хто не має відношення до сильних світу цього, за великим рахунком однаково, кому вони будуть платити за спожитий газ. Особливо населенню, яке від підвищення цін на блакитне паливо вкотре врятують вибори. Чим же допоможе перестановка складу "Нафтогазу України" і уряду, буде видно вже найближчим часом - взимку. Ціна питання - близько 50 млрд куб. м газу, які Україна закуповує в "Газпрому".
Держава буде змушена знаходити спільну мову із приватними акціонерами облгазів
Президент Асоціації газотрейдерів України Роман Сторожев вважає, що передача газорозподільних мереж на баланс НАК "Нафтогаз України" дозволить державі визначити, де і чому розчиняються гроші, сплачені за спожитий газ.
Газорозподільні мережі будуть передані на баланс дочірньому підприємству НАК "Нафтогаз України" - "Нафтогазмережі". Чому рішення щодо створення цієї структури уряд прийняв саме зараз?
- Створення компанії актуально на сьогодні, адже в умовах фінансової кризи уряд хоче ефективніше управляти держактивами і фінпотоками, а передача на баланс НАК "Нафтогаз України" газорозподільних мереж, які протягом попередніх років перебували на балансі облгазів, можливо, дозволить частково покращитит поточне фінансове становище компанії.
Ідея ця літає в повітрі вже три роки. І щораз вона піднімалася через борги облгазів перед НАК "Нафтогаз України".
Останнім же час заборгованості досягли критичних обсягів. Тепер з'явиться реальна можливість довідатися, на якому етапі "зависають" платежі.
У кожному разі питання заборгованостей буде підніматися на найвищому рівні, до цього процесу будуть безпосередньо залучені керівництво області, а також представники НАК "Нафтогаз України" і ДП "Нафтогазмережі" на місцях.
Я вважаю, що контроль над газопроводами високого тиску - це основа безпеки країни, і тому вони повинні управлятися державою. Що стосується мереж низького тиску, то отут можуть бути альтернативні варіанти.
Скільки часу знадобиться для того, щоб передати мережі на баланс нової компанії?
- На мій погляд, весь процес триватиме приблизно квартал. Для початку необхідно провести інвентаризацію мереж, потім передати їх на баланс "Нафтогазмережі". Постанова про створення підприємства уже прийнята, тепер все залежить від термінів проведення інвентаризації. Обсяг роботи для фахівців НАКу має бути великий, судіть самі: 42 облгази, тисячі кілометрів газорозподільних мереж...
Новація уряду напевно викличе опір з боку приватних власників облгазів. Адже вони вкладали кошти в розвиток мереж, вибудовували взаємини зі споживачами. А тепер їх налагоджені схеми ламають...
- Облгази - це дуже цікавий вид бізнесу, де перетинаються інтереси держави, влади на місцях та інвесторів.
У більшості випадків фахівці облгазів працюють на цих підприємствах роками. Знайти в регіонах інших досить кваліфікованих фахівців, які могли б управляти мережами і обслуговувати їх, навряд чи можливо. Так що держава буде змушена знаходити спільну мову з нинішніми інвесторами в кожному разі.
Однак в інвесторів можуть виникнути проблеми юридичного характеру. Наприклад, з переукладанням договорів, ліцензуванням. Це - час і додаткові витрати. Яким чином уряд може вирішити ці питання?
- Необхідно буде розділити газорозподільні мережі за формами власності. Є газорозподільні мережі як державної, так і комунальної й корпоративної власності.
Як не крути, інвестори будували свої мережі, вкладаючи мільйони. Звичайно, це не ті обсяги, які були в держави, але на приватні мережі є право власності, яке ніхто поки не скасовував. Так що інвестори мають право транспортувати газ, оскільки ліцензії на це їм видавала НКРЕ.
13 серпня Кабмін подав законопроект, що передбачає введення тимчасових адміністрацій в облгазах. Він прискорить процес передачі мереж на баланс "Нафтогазмережі"?
- Законопроект поки тільки анонсований і коментувати його суть до прийняття було б некоректно. У кожному разі він повинен відповідати Закону України "Про акціонерні товариства", якими здебільшого і є облгази.
Севгіль Мусаєва
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас