Хліб доріс до стабільності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хліб доріс до стабільності

Аграрний ринок
862
Пекарі відзначають, що передумов для зростання цін на хліб немає, однак більшою мірою стабільність цін буде залежати від балансу експорту, що активізувався через курсові коливання.
Підвищення з 31 серпня цін на масові сорти хліба (на хліб "Український" і батон - на 5-6%, або на 0,16 і 0,14 грн.- до 3,16 і 2,64 грн. відповідно) одним з найбільших виробників хліба і хлібобулочних виробів у країні, компанією "Київхліб", можливо, стало останнім у галузі на наступні місяці. Експерти прогнозують стабільність цін на хліб в Україні за умови збереження стабільних цін на сировину і збалансований експорт зерна.
"Ми подали на узгодження ту ціну, яка була актуальною на 31 серпня, - говорить гендиректор "Київхлібу" Володимир Череда. - Надалі вартість хліба буде залежати від багатьох факторів - динаміки цін на сировину, курсових коливань, ціни газу. Можливо, ціна борошна буде знижуватися - поки ціна зерна нового врожаю незрозуміла, оскільки відкритих торгів не було. Але не виключено, що через кілька місяців ми будемо змушені повернутися до питання вартості хліба".
Він відзначив, що поки Київ не виділив решту суми компенсацій збитків холдингу за продаж хліба за цінами нижчими від ринкових у першому півріччі минулого року. "Якби це відбулося, можливо, підвищення цін було б більш плавним", - констатує він.
Як відзначають у Київміськадміністрації, на найближчий час чиновники вважають питання ціни хліба в столиці врегульованим. "На етапі узгодження нових цін мова про подальше поетапне підвищення не йшла, поточний рівень був заявлений як такий, що задовольняє компанію", - говорить начальник головного управління цінової політики Київської міської державної адміністрації Василь Яструбинський.
При цьому він не виключив, що зміна ціни зерна і газу може привести до коригування показників по хлібу. "Якщо ці фактори залишаться незмінними, ціни на хліб змінюватися не будуть. Ми розраховуємо, що як мінімум до кінця року підвищення цін на хліб у столиці не відбудеться", - говорить він.
В асоціації "Укрхлібпром" у середньостроковій перспективі підвищення цін на хліб не очікують. "Підвищивши ціни, "Київхліб", за великим рахунком, просто наздогнав галузь. Вони були єдиною компанією, що не переглядала ціни з липня 2008 р., тоді як вартість всіх складових собівартості за цей період значно виросла і підприємства галузі у всіх регіонах по декілька разів потроху підвищували ціни протягом року. "Київхлібу" ж довелося зробити це стрибкоподібно, щоб вийти на середню по Україні вартість хліба", - говорить Олександр Васильченко, гендиректор "Укрхлібпрому".
Він відзначає, що різких підвищень удалося б уникнути, якби компанії мали можливість періодично (раз на місяць або квартал) коригувати ціни на рівень інфляції. "Це склало б 1-1,5% і пройшло б непоміченим споживачами, не розганяло б інфляцію далі. Але більшість адміністрацій на це не погодилися, зокрема київська", - відзначає він.
Менеджер висловив упевненість, що в найближчі місяці підвищення цін на хліб навряд чи відбудеться. "Звичайно, багато чого залежить від ціни борошна, активності експорту зерна. Але, вважаю, до Нового року підвищення цін не буде", - заявив він.
Почесний президент холдингу "Хлібні інвестиції" (7% ринку хлібобулочних виробів України) Юрій Триндюк також відзначає, що тенденції до масового підвищення цін на хліб немає. "Можливо, що в нашій компанії ціни можуть підвищитися з 15-го числа, але незначно, і пов'язано це не із цінами на сировину - оскільки зараз її вартість стабільна, а з виплатами за валютними кредитами і курсовою різницею. Плюс у нас є інвестпроекти, що потребують фінансування, і устаткування закуповується за кордоном", - сказав він.
Як відзначають експерти, принциповою для визначення остаточної ціни хліба є вартість сировини, а вартість газу через менший його обсяг у структурі собівартості впливає на ціноутворення, і тому навіть нові тарифи з Нового року не будуть причиною масових переглядів ціни хліба.
"У серпні-вересні ціна зерна і борошна, як правило, стабільна або падає, тому поки говорити про підвищення цін немає причини, - вважає Юрій Триндюк. - Однак через стрибок курсу долара трейдери відновили активні закупівлі зерна і експорт. Поки ціна на борошно стабільна, але чи збережеться вона на такому рівні, переважно залежить від того, яким буде баланс експорту", - говорить Триндюк.
За даними Мінагрополітики, Україна з початку поточного маркетингового року (липень 2009 р.- червень 2010 р.) і станом на 4 вересня експортувала 4,281 млн. т зерна. У тому числі експорт пшениці за цей період склав 1,991 млн. т, ячменя - 1,76 млн. т. Мінагрополітики очікує врожай зерна в 2009 р. у країні на рівні 42-43 млн. т та експорт за поточний МР 18 млн. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас