НБУ взяв заручників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ взяв заручників

Валюта
12031
Місія Міжнародного валютного фонду піддала жорсткій критиці валютну політику Національного банку.
Представники МВФ звинуватили НБУ в штучному нагнітанні обстановки на міжбанківському ринку з метою змусити банки з іноземним капіталом активніше заводити в країну валюту.
За даними "Экономических Известий" (ЭИ), зарубіжні куратори найбільших банків з іноземним капіталом звернулися до місії МВФ в Україні з вимогою розв’язати проблему "неадекватного ставлення НБУ до зарубіжних фінансових груп". За словами одного з іноземних банкірів, регулятор діями стосовно інобанків свідомо стимулює зростання курсу на міжбанку.
"Відмовляючи банкам з іноземним капіталом у валютних інтервенціях (за невиконання нормативу валютної позиції та роботу за курсом, вищим від середньоринкового), Нацбанк стимулює їх до купівлі валюти за ринковим курсом і нагнітання попиту на іноземну валюту. Існує ризик, що в разі виконання вимоги НБУ про 2%-не відхилення офіційного курсу від міжбанківського, у банків з іноземним капіталом різко (станом на даний момент - на 10%) збільшиться розрахунковий розмір валютного кредитного портфеля, що викличе потребу в збільшенні капіталу", - пояснює один з іноземних банкірів.
Банкір стверджує, що так Нацбанк змушує іноземні банки активніше вкладати в країну валюту для збільшення капіталу, щоб підтримати курс гривні і зменшити навантаження на резерви. "Ми звернулися до місії МВФ, щоб посприяти створенню в країні єдиних правил роботи на валютному ринку для всіх гравців", - сказав банкір.
Нацбанк тут же відреагував. Глава НБУ Володимир Стельмах, котрий повернувся з відпустки і встиг побувати на прийомі у президента Віктора Ющенка, оголосив, що уряд орієнтується на середньорічний курс гривні у розмірі 8,5-8,6 грн./$1. Тим самим глава Нацбанку дав новий орієнтир валютному ринку. Обіцянка пана Стельмаха продавати валюту на міжбанку лише на аукціонах, що прозвучала після цього, причому в розмірі близько $1 млрд. у вересні (тільки населення в серпні купило у банків на $798 млн. більше, ніж продало), говорить і про бажання регулятора максимально підтягти офіційний валютний курс до міжбанківського, а останній - виштовхнути за позначку 9 грн./$1.
Те, що курс обов'язково збільшиться слідом за сигналами з НБУ, учасники ринку не сумніваються: на сьогодні ліквідність банків достатня, і при ставках овернайт на рівні 1-1,5% всі, хто захоче купувати валюту, неодмінно скористаються такою можливістю. За словами опитаних скарбників, найближчими днями курс легко переступить через позначку 9 грн./$1 під дією заяв вищого чиновника НБУ. Причому фінансисти відзначають, що про зміст виступу пана Стельмаха, що прозвучав у понеділок, деякі банки знали ще минулої п'ятниці - саме цим пояснюються значні обсяги торгів валютою на міжбанківському ринку в розмірі близько $700 млн. в еквіваленті.
Не допоможе збити ажіотаж і додаткове 10%-не резервування (воно підвищене до 50%), яке ввів Нацбанк для боротьби з валютними спекуляціями. "Цей норматив банки мають право порушувати 30 разів протягом кварталу. За перші числа вересня ми зробили такий перерезерв, що маємо можливість порушувати норматив до кінця місяця", - говорить представник великого банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас