Рада директорів GM розгляне долю Opel — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада директорів GM розгляне долю Opel

Фондовий ринок
245
Рада директорів General Motors (GM) на засіданні у вівторок може прийняти довгоочікуване рішення про долю німецького автомобілебудівного концерну Opel.
Як повідомлялося, GM розглядає 4 варіанти: продаж контрольного пакета Opel консорціуму в складі канадського виробника автокомпонентів Magna і Сбербанка РФ, продаж бельгійській інвесткомпанії RHJ, збереження контролю над Opel і, нарешті, банкрутство європейського підрозділу.
Остаточне рішення щодо Opel в останні кілька місяців уже неодноразово переносилося через розбіжності між основними зацікавленими сторонами - GM і урядом Німеччини. Якщо і на засіданні ради директорів GM у вівторок крапка в епопеї з європейським підрозділом американського автогіганта поставлена не буде, це не стане сюрпризом для спостерігачів.
У виборі між двома претендентами на Opel ні GM, ні Німеччина своїх переваг не приховують. GM неодноразово заявляла, що вважає більш простим варіантом угоду з RHJ, тому що продаж Opel консорціуму Magna і Сбербанка породжує багато запитань, пов'язаних з інтелектуальною власністю. Уряд Німеччини, у свою чергу, однозначно висловлюється на користь пропозиції Magna і Сбербанка, тому що вона дозволяє зберегти максимум робочих місць на підприємствах Opel у ФРН.
Німеччина не є акціонером Opel, значимість її позиції в цій угоді визначається готовністю надати покупцям автоконцерну держгарантії. Однак наприкінці серпня стало відомо, що GM може вдатися до допомоги інших країн - США, Великобританії, Іспанії, Польщі - для фінансування реструктуризації Opel, а також вкласти власні кошти. У цьому випадку контроль над Opel залишиться в GM.
В останні тижні спостерігачі неодноразово відзначали, що ситуація навколо можливого продажу Opel усе більше набуває політичного забарвлення. Однозначно на цю тему висловився Олег Дерипаска, що контролює групу "ГАЗ" (вона розглядається консорціумом Magna і Сбербанка як російський індустріальний партнер у випадку купівлі Opel). "У випадку з Opel справа (крім небажання GM віддавати технології в Росію) ще й у марновірствах Держдепа США", - сказав Дерипаска.
Раніше уряд Німеччини заявив, що готовий надати Magna державні кредитні гарантії на 4,5 млрд євро. Альянс Сбербанка і Magna при цьому готовий заплатити за Opel 350 млн євро відразу і 150 млн євро - у вигляді конвертованих облігацій.
RHJ готова заплатити за акції європейського підрозділу GM 300 млн євро. При цьому компанія готова задовольнитися одержанням держгарантій на суму 3,2 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас