Осінній розворот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Осінній розворот

Фондовий ринок
1303
Протягом всього літа український ринок акцій простояв на місці. В "биків" скінчилися сили для продовження зростання. Але не було причин для зниження. Корекції чекають у вересні. Девальваційні очікування і Китай потягнуть український фондовий ринок униз.
Вересень традиційно вважається найгіршим місяцем для світових акцій, і професійні гравці все частіше об'єднуються в закликах до обережності. До того ж майже все літо ринок простояв у вузькому діапазоні: індекс ПФТС практично не зрушився з місця і виріс лише на 3,24%, індекс Українських акцій - на 0,26%. Це говорить про відсутність в "биків" сил для відновлення зростання, що, на думку більшості експертів, робить корекцію просто неминучою. Схоже, що ралі підійшло до кінця. "Макроекономічна статистика усе більше розчаровує інвесторів. Останні дані про стан української економіки також залишають сумбурні почуття. Не дивно, що більшість зараз воліє взяти перепочинок і зафіксувати прибуток", - пояснює директор інвестиційної компанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін.
Як зазвичай, визначальними факторами для вітчизняного фондового ринку є новини зі світових майданчиків і макроекономічна статистика. "За минулі кілька днів спостерігається зміна в настроях інвесторів, виросла волатильність ринків, що вказує на зростаючу невизначеність у найближчому майбутньому", - говорить начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. "Ми очікуємо корекції в жовтні. Її розмір дуже складно пророчити, тому що більшість факторів є більш політичними, зокрема - реструктуризація заборгованості НАК "Нафтогаз", рекапіталізація Надра Банку і Укрпромбанку, великі девальваційні ризики, пов'язані саме з моментним навантаженням на гривню, а також імовірною черговою панікою населення", - вважає інвестиційний консультант Astrum Investment Management Віктор Петрусь.
На думку ж керівника ІГ ТАСК Сергія Бродовича, ціла низка внутрішніх фундаментальних факторів останнім часом відійшли на задній план. "Український фондовий ринок не реагує на девальвацію гривні, погіршення макропоказників, жалюгідний стан банківського сектора, стиснення гривневої ліквідності та ін. Тому ми схильні вважати, що саме настрої на світових майданчиках можуть скоригувати український ринок", - говорить глава ТАСК.
Дракон, що перекине світ
Найбільша ж небезпека підстерігає світові фондові ринки з боку Китаю. Влада Піднебесної всерйоз задумалася над жорсткістю грошової пропозиції. Поки це лише обвалило китайські фондові індекси (SSE за місяць втратив близько 14%), однак у перспективі може викликати масштабну фіксацію прибутку і на сировинних майданчиках, що буде особливо негативно для вітчизняного ринку акцій.
Перший сигнал пролунав ще 18 серпня, коли індекс Shanghai Composite впав на 4,6%, завершивши тим самим двотижневу низку падінь (у цілому на 20%).
Серед учасників ринку існує думка, що реалізована урядом КНР антикризова програма ефективна лише в короткостроковому плані. На довгостроковому обрії кроки китайської влади з накачування економіки грішми небезпечні, оскільки призводять до надування бульок на ринках акцій, сировини і нерухомості, погіршуючи якість активів. Зростання-то здійснюється на позикові кошти. Неефективними стали і вкладення в запаси імпортованої сировини. Саме китайський попит привів до зростання цін на мідь, нікель, у значній мірі на нафту. Наприклад, залізна руда, що так і не подорожчала, уже встигла створити потенційні проблеми на балансах китайських банків-кредиторів.
Всі ознаки швидкого надування фондової бульбашки очевидні. Фінансовий ринок країни демонструє погіршення за такими значимими показниками, як відношення капіталізації ринку до ВВП, частка коштів у структурі активів інвестфондів, оціненість за фінансовими мультиплікаторами.
Сьогодні в Китаї і, до речі, в Україні акції вже занадто дорогі відносно слабких показників прибутковості місцевих компаній і низької якості їхніх активів. Зокрема, турбують зростання проблемної заборгованості в банківському секторі, недостатність ресурсної бази сировинних компаній і жорстка протидія китайській бізнес-експансії з боку розвинених країн.
У результаті більшість аналітиків припускають, що перш ніж булька почне здуватися, ринок Піднебесної продовжать розігрівати надлишки грошей. Але кінцевий попит відновиться на докризовому рівні ще не швидко, а надвиробництво на позикові кошти змусить інвесторів позбуватися від китайських акцій, нерухомості і готової продукції.
Правда, глава наглядової ради ІК Phoenix Capital Олександр Омельчук вважає, що Китай обмежує грошову пропозицію, щоб остудити фондовий ринок, а не економіку. "Фондовий ринок Китаю дійсно був перегрітий: із січня по липень індекс Шанхайської біржі виріс майже втричі. При цьому, на відміну від інших фондових ринків, китайський ріс цього року безупинно, без істотних корекцій. У результаті китайська влада вирішила "здути бульку" обмеженням грошової пропозиції.
При цьому вони не ставлять за мету остудити саму економіку. Можна розраховувати, що уряд країни буде знижувати ліквідність фінансового сектора, однак при цьому стимулювати приплив коштів у реальний сектор економіки. Цієї осені навряд чи варто чекати різкого зниження попиту на сировину з боку Китаю, а виходить, і короткострокові перспективи сировинних ринків залишаються райдужними, - вважає Олександр Омельчук. - Ціни на сировину зараз перебувають на рівні 2006 року - досить успішного року для українських підприємств. Тобто вже зараз зовнішні умови сприятливі для вітчизняного експорту. Саме відновлення експорту, швидше за все, стане драйвером зростання вітчизняного ринку акцій восени.
І все-таки оптимістів на ринку залишається небагато. Агентство Bloomberg, відповідно до опитування трейдерів, прийшло до висновку, що з початком осені інвестори майже не реагують на позитивні макроекономічні дані, а орієнтуються переважно на нафтові котирування. Зараз ціни на нафту, за оцінками багатьох з них, перебувають на комфортному рівні як для споживачів, так і для продавців. Відповідно, подальше зростання тут навряд чи можливо. А оскільки український ринок частіше корелює з російським, залежним від нафти, то приводів для його підйому також немає. Крім того, небезпека підстерігає і з боку Китаю. Металургійна компанія Baoshan Iron & Steel Co заявила, що "у світовій економіці немає істотного відновлення, основи внутрішнього відновлення не є надійними", що створює загрозу для вітчизняних металургів. Сергій Бродович також вважає, що на цей момент фундаментальні показники окремих емітентів не є ключовими факторами, що визначають динаміку вартості паперів. "Українські інвестори і спекулянти в прийнятті рішень переважно орієнтуються на світову кон'юнктуру. Саме напрямок руху світових майданчиків буде для них ключовим. Тому, якщо фондові ринки будуть знижуватися слідом за вартістю сировини, український ринок відреагує ідентично", - говорить пан Бродович.
Зона ризику
Крім зовнішніх факторів, корекції українського ринку акцій буде сприяти й ослаблення національної валюти. Чи потягнуться цінні папери слідом за гривнею, що дешевшає? Аналітики говорять, що, безумовно, так. Гривня, що дешевшає приводить до виходу з активів, номінованих у національній валюті. Тому цілком логічно, що фондовий ринок продемонструє негативну динаміку. Дії НБУ також не завжди сприймаються інвесторами як погоджені, своєчасні, прозорі та адекватні.
На думку Володимира Грищенка з "Трійки Діалог Україна", через корекцію, що почалася, на сировинних товарних ринках, особливо нафти та металів, найбільшого тиску можуть зазнавати акції металургійних компаній, "Укрнафта", а також банківські папери. "Крім того, ми спостерігали стрімке зростання в менш ліквідних паперах, де також у випадку серйозного падіння ринків зниження цін буде йти випереджальними темпами", - говорить експерт. Зі слів Віктора Петруся, у зону ризику потрапляють всі папери. "Якщо більше половини паперів індексного кошика впадуть на 30%, а частина тільки на 20%, то навіть зі спекулятивної точки зору є сенс продавати такі папери з метою дочекатися їхнього коригування з ринком. Що стосується металургії, фундаментально наші компанії тільки почали відновлення, і якщо брати до уваги провідні позиції України на світовому ринку і той факт, що наша продукція є найдешевшою, то падіння паперів металургів не варто пов'язувати з падінням цін на сировинних ринках", - говорить Віктор Петрусь. На думку Дмитра Тарабакіна, першими в зону ризику потраплять банки. Більш стійкі позиції мають компанії із сектора металургії і близьких до нього секторів, а також окремі якісні компанії, такі як наприклад "Мотор Січ", що має гарний портфель замовлень. Ці компанії будуть виглядати краще від ринку, але де буде ринок, за словами експертів, сказати складно.
Однак аналітики не говорять про затяжну корекцію або занадто тривалий застій. Уже до грудня, на їхню думку, ринок буде відростати. "Хоч в Україні існують значні внутрішні фактори ризику, навряд чи вони стануть визначальними для фондового ринку восени. Так, ринок уже давно виробив імунітет до політики. Лише політичні події калібру "помаранчевої революції" можуть вплинути на ринок. Мабуть, головною проблемою для ринку може стати величезний дефіцит бюджету і, як наслідок, емісія гривні. Фундаментом для зростання можуть стати три фактори: глобальний оптимізм, поліпшення фінансових показників експортерів і прихід на український ринок великих іноземних фондів. Великі західні інвестфонди - це найчастіше величезні бюрократичні машини. І їм потрібно досить багато часу, щоб на рівні керівництва затвердити рішення щодо інвестування коштів в український ринок. Це одна з тих причин, через яку ці фонди не прийшли до нас навесні. Восени ж деякі з них саме повинні розглядати питання повернення в Україну. Якщо рішення буде позитивним, у зростанні цін на українські цінні папери можна не сумніватися", - говорить глава наглядової ради Phoenix Capital.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас