Операції репо підвищать активність торгів і ліквідність фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операції репо підвищать активність торгів і ліквідність фондового ринку

Фондовий ринок
307
Запровадження повноцінного ринку репо підвищить ліквідність українського фондового ринку в цілому, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" .
"Ринок репо дозволить оперувати цінними паперами ширшого переліку емітентів, а також залучити до цього процесу велику кількість учасників ринку, насамперед торговців та їх клієнтів, які працюють на ринку досить активно", - сказав начальник відділу торговельних операцій інвестиційної групи "ТАСК" В’ячеслав Озеров.
Експерт з боргових ринків інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Климчук підкреслив, що угоди репо є ефективним інструментом управління ліквідністю для усіх учасників ринку, оскільки дозволяють їм оперативно отримувати кошти під заставу цінних паперів або позичати потрібні цінні папери під заставу.
За словами Озерова, на сьогодні такі угоди укладалися, як правило, за межами ринку й серед дуже вузького кола торговців.
Він підкреслив, що у інвесторів завдяки операціям репо розширюються можливості заробляти залежно від напряму руху ринку - як на падінні цінних паперів, так і на їх зростанні.
Як відзначив Климчук, незважаючи на те, що угоди репо в позабіржовому режимі укладалися в Україні досить давно, запуск нового режиму на біржі дасть можливість полегшити процес укладання угод у майбутньому.
Він нагадав, що про плани з запуску режиму репо ПФТС заявляла з 2007 року, проте далі заяв про наміри діло не доходило.
"Вочевидь, поява на ринку "Української біржі", яка успішно запустила ринок репо ще в травні, стимулювала ПФТС до активних дій і розширення пропонованих продуктів", - вважає Климчук.
Як повідомлялося, 4 вересня на фондовій біржі "ПФТС" було укладено першу угоду репо на суму 10 млн грн. Як уточнили агентству на біржі, напередодні Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку України зареєструвала нові правила торгів ПФТС, у яких детальніше описані процедури здійснення операцій репо.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас